Buitenmomentjes (84)

We zitten inmiddels in september en dus zitten we in de herfstmaand, hoewel voor de meteorologen de herfst al is begonnen, wacht ik netjes op de de 21e zoals we vroeger leerden dat dan de herfst begint. We begonnen dit jaar met de lente, een mooie periode van al het leven, geboortes van mensen en dieren, maar ook plantjes die na het zaaien boven de grond kwamen, genieten… en van Corona wisten we nog weinig. De zon ging schijnen, de temperaturen liepen op en iedereen was blij, totdat Corona de kop op stak. Maar buiten Corona om is de lente een mooie tijd, al dat jonge groen aan de bomen maakt de lente tot een mooi begin van het leven. We trokken er op uit mét of zonder camera om te genieten van de lente.

Na de lente kwam de zomer en het was heerlijk warm en de zon scheen lekker en op zijn tijd viel er een bui, goed voor mens, dier en vooral voor de planten, deze laatsten gingen bloeien en kleurden de natuur. En na de zomer komt dus de herfst, bladeren gaan weer verkleuren, wat ook weer mooie foto’s zal opleveren de komende weken. De éénjarige- en vaste planten lopen op hun eind, het mooie is er een beetje af, de planten worden lelijker en er zitten meer uitgebloeide bloemen aan dan bloeiende, het blad wordt bruin en op den duur zullen ook deze planten hun schoonheid verliezen.

Bij mensen is het eigenlijk net zo, we worden geboren, zijn speels, gaan puberen en daarna worden we verstandig. Tenminste dat is normaal, er zijn altijd mensen die blijven puberen, hun hele leven lang, dat zijn uitzonderingen, om over verstandig worden nog maar te zwijgen 😉 . Een meisje dat 21 jaar wordt, daarvan wordt wel vaak gesproken dat ze 21 lentes jong is, dus dat geeft aan dat ze nog in de lente van haar leven is. Maar ook daarna komt ze in de bloei van haar leven en voor alle mensen geldt dat ze dan meer gaan leven, soms trouwen, samenwonen of een andere mogelijkheid vinden om te genieten van het leven, want voor je het weet ben je oud, dus lekker lol maken en vooral leuke dingen doen.

Maar op een gegeven moment krijgen de mensen ook te maken met de eerste grijze haren en dan begint het: “De herfst van je leven meldt zich aan….”… voor de ene is dat schrikken terwijl de ander het prima vindt. De ene trekt de grijze haar eruit of verft deze en de ander laat hem lekker grijs, het hoort bij het leven, de ene wordt eerder grijs dan de ander, maar dat zegt niks over de duur van het leven. Als de klachten van de heupen en knieën zich voor gaan doen, tja dan kom je er niet meer onderuit, dan zit je echt in de herfst van je leven, de ouderdom gaat parten spelen, net als die boom die met de storm een tak verliest, in de herfst zijn bladeren laat vallen of de bloeiende planten die ineens lelijk worden.

Op de tweede dag van de herfst hoop ik 61 jaar te worden, ik voel mij vaak nog láng niet zo oud en doe graag nog een beetje gek, als dat even kan…, maar ook hier zitten wel wat pijntjes links en rechts en heb ik in het leven genoeg meegemaakt, dat ik blij mag zijn dat ik deze herfstperiode nog mag beleven. De komende 20 jaar en misschien langer, ik zeg altijd dat ik minimaal 90 jaar word… mag ik dus nog genieten van deze “levensherfst” , daarna staat de winter van het leven voor de deur. Het enige dat zeker is in het leven is dat we op de langere duur allemaal overlijden, net als de planten in de tuin. Niemand ontkomt daar aan.

Onze huisdieren waar we zo gek mee zijn dat het voelt alsof het kinderen zijn, ook van deze dieren weet je dat ze niet altijd een lang leven hebben, een grote hond is na 12 jaar al heel oud en vaak wordt dan het leven beëindigd , we missen het dier dan enorm, maar zo’n leeftijd was voor het dier een mooie tijd en bij een gezellig gezin waar het goed verzorgd werd, heeft zo’n dier niets te klagen gehad. De bloemen gaan ook dood en hebben hun zaden laten vallen, zodat er ook weer nakomelingen zijn na hun leven, veel mensen hebben ook gezorgd dat er nakomelingen zijn die na hun leven verder gaan. Niet iedereen zal zo’n mooi leven mogen meemaken, er zijn altijd mensen die te vroeg overlijden, nu in Corona tijd, maar ook door andere ziektes zullen mensen soms op veel te jonge leeftijd overlijden. We maken het allemaal wel eens mee in onze omgeving.

En zo ook buiten in de natuur zal niet iedere plant mooi weelderig groeien, sommige planten groeien krom om na een paar jaar al dood te gaan. En sommige bloemen knikken waardoor er geen levensvocht meer door de steel kan en de plant dus afsterft. Mensen, dieren en planten, voor een ieder geldt dat het leven mooi kan zijn, dat je soms een beetje geluk moet hebben, maar dat het ook altijd anders kan lopen, dus geniet van elke dag!

Wim Boers.