Buitenmomentjes (86)

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze… maar ja, anderen zeggen dan : “nee, maar het is wel makkelijk als je het hebt” …. en dat is volgens mij ook wel zo.

Als je een mooi en gezond leven hebt, dan ben je een rijk mens, ook al heb je weinig geld te besteden, toch voelt dat als gelukkig zijn. Het is natuurlijk niet altijd makkelijk, want ook al heb je een mooi huis met een gezin en een vaste baan, maar verder niks om van te genieten dan is het leven soms minder mooi dan het uiterlijk lijkt. Anderen die een huurhuis hebben in een minder mooie buurt, maar waar de buurt wel leeft en waar iedereen voor elkaar klaar staat, die hebben soms een gelukkiger leven dan de rijkere mensen zoals ik net beschreef. Als je eenzaam bent, dan ben je niet gelukkig, dan zal je op zoek moeten gaan naar een leven dat je gelukkiger maakt, maar in Coronatijd is dat niet altijd even gemakkelijk, vooral niet voor oudere mensen.

Binnenkort, de eerste week van oktober, is het de week van de eenzaamheid en komend weekend de Burendag, iets wat misschien te combineren valt door naar buiten te gaan en de gezelligheid op te zoeken. Uiteraard op gepaste afstand en alleen als je je niet ziek voelt of verkouden bent. De Burendag wordt overal gehouden en in de Bijenhoek in onze wijk staan diverse activiteiten op het programma. Door die dag samen met buurtgenoten door te brengen ben je én lekker bezig én er lekker uit én je bent onder de mensen, dus even niet eenzaam, mocht je dat anders wel zijn. Nee, dan ben je even een dag gelukkiger dan de andere dagen. Misschien ontmoet je wel andere mensen die ook eenzaam zijn, waar je eens mee kunt afspreken om samen een bakkie te doen of om eens ergens naar toe te gaan.

Misschien lijkt je het werk in de Bijenhoek wel leuk en zou je best vrijwilliger willen zijn in bijvoorbeeld de moestuin, je kunt dan vast wel een afspraak maken om eerst op proef eens te kijken wat je ervan vindt en wat de andere vrijwilligers van jou vinden, want er moet natuurlijk wel samengewerkt worden. Door bezig te zijn met dingen die je leuk vindt krijg je een beter gevoel, althans dat is de bedoeling en daardoor komt het gelukkig zijn in beeld.

In onze wijk hebben we een bewoner die ook columnist is en die altijd laat weten dat hij “Domweg gelukkig is op de Helmerhoek” , een wijk waar hij graag rond loopt met zijn hondje en altijd met minstens één fotocamera, waarmee hij mooie foto’s maakt van alles wat leeft, wat beweegt, wat groeit en wat bloeit. Op deze manier is hij gelukkig. Zelf heb ik dat ook, als ik er met de fiets op uit ga de natuur in, met de camera, dan geeft mij dat een gelukkig gevoel, want de natuur is gewoon heel mooi, echt iets om van te genieten!

Afgelopen zondag zag ik het programma over : “Onze Boerderij” op NPO 1 , het ging over een boerengezin dat door alle regels hier in Nederland het werk niet meer kon uitvoeren en omdat de kinderen later ook verder willen boeren, hebben ze besloten hun huis te verkopen en om naar Canada te gaan, om daar opnieuw een boerderij te beginnen, daar in Canada heb je niet die strenge regels zoals hier en daar kunnen de kinderen later de boerderij overnemen. Nu hadden ze daar best lang van wakker gelegen, maar uiteindelijk zijn ze blij met de genomen stappen, op de vraag aan de jonge dochter of ze haar vriendinnen hier niet gaat missen, reageerde ze dat er mogelijkheden zijn om via internet contact te houden, maar…. voegde ze er aan toe… : “als ik in Canada ben maak ik daar wel nieuwe vrienden” en maakte ze haar zin af met de woorden: “Als je maar gelukkig bent”… die woorden bleven mij bij en daardoor kwam ik er toe om hierop verder te gaan.

Als je iets nieuws gaat ondernemen dan komt ook daar het geluk wel weer, niet door achter de bekende geraniums te gaan zitten, maar door er op uit te gaan of door vrienden te maken of door het bezig zijn met vrijwilligerswerk , zorg ervoor dat je niet eenzaam wordt, er is nog zoveel moois in de buurt te zien, ga genieten van je leven en als het soms niet lukt, vraag dan eens aan iemand of ze je kunnen helpen.In onze wijk hebben we de Huiskamer Helmerhoek die binnenkort weer gaat beginnen, nadat ze dat een tijdje in de Bijenhoek hebben gehouden, komt er nu weer een locatie waar de gezelligheid wordt voortgezet, je kunt het lezen in de Facebookgroep Helmerhoeknieuws voor en door bewoners of op de gelijknamige website. Heb je geen internet of Facebook, vraag het dan eens aan een familielid of buur.In de Huiskamer Helmerhoek staan vrijwilligers voor je klaar om een activiteit of een spelletje te doen, maar ook voor een praatje bij een kop koffie of thee, ook is er de ouderensoos, waar je met anderen samen kunt zijn om iets leuks te doen. Het samenzijn kan je net dat beetje blijdschap geven waardoor jouw leven er fijner uit gaat zien.

Kortom: Eenzaamheid is niet nodig in onze wijk.
Gelukkig zijn is dat wat iedereen nodig heeft.
Het kán en je hoeft er weinig voor te doen, maar doe het wél , want het geeft je net dat stukje meer om niet eenzaam te zijn!

Wim Boers.

Bij de foto’s

1 : Dubbele zonnebloemen geven een gelukkig gevoel omdat ze
zo mooi zijn.
2 : In de Bijenhoek wordt al hard gewerkt om een pergola op te
zetten.
3 : Een mooie bomenlaan tijdens een fietstocht geeft een goed
gevoel om te zien.
4 : Vlinders in de bijenhoek of thuis? Iedereen vindt ze altijd mooi
om te zien en ze worden vaak gefotografeerd.
5 : Onze wijkbewoonster Marije houdt van bloemen en de bloemen
houden van haar, zo je ziet geeft beiden dat een gelukkig
gevoel 😉 .