Buitenmomentjes (82)

Gewassen die vruchten dragen dus, dat zijn er in deze tijd een groot aantal. We kennen ze wel, de tomaat, de komkommer, aubergine, paprika, pepers, courgettes, pompoenen en noem maar op… ieder zijn eigen smaak en eigen kleur.

Tomaten…
Van het voorjaar heb ik het proefje voorgedaan met het plakje tomaat in een potje met potgrond, de zaadjes kiemden en er ontstonden plantjes, die later apart in een potje werden gezet. Inmiddels komen daar nu de eerste vruchten aan. Tomaten kennen wij allen voornamelijk in het rood, maar er zijn ook zwarte, gele, groene, paarser en oranje tomaten. Er zijn honderden soorten in diverse kleuren. Dan heb je nog de kerstomaat, ook wel cherrytomaat genoemd, de gewone tomaat, de vleestomaat enz… alles in eigen soort, net zoals de trostomaten. Ze zijn ook nog eens gezond en bevatten veel belangrijke stoffen. Als je er veel kweekt, kun je er soep van maken of sauzen, zoals spaghettisaus.

De courgettes heb je ook in diverse uitvoeringen, klim-courgette, de gewone – en de bol-courgettes, deze zijn weer in de kleuren groen (gestreept) , lichtgroen, donkergroen, wit , geel etc… De gele is mijn favoriet, minder vochtig van binnen dan de groene en er zijn veel mogelijkheden om er iets lekkers van te maken. Iedereen kent wel de courgettesoep en ook plakjes of kleine stukjes courgettes bakken in de koekenpan met een snufje zout en peper, aangevuld met een verse peper en / of wat verse basilicum of met een geklutst ei erdoor.

De pepers, daar oogst ik er deze dagen veel van, mooi op kleur inmiddels. Een deel verdwijnt in de vriezer en een ander deel wordt omgetoverd in een lekkere sambal. Paprika’s komen langzaam op kleur en de gele toont inmiddels haar schoonheid al . Vorig jaar kocht ik op de markt drie paprika’s , een gele, rode en een oranje, uit elk heb ik zaden gehaald, de rode deed het niet, de oranje en gele wel, naar ik nu zie zijn de meesten geel.

Van de komkommers heb ik er al aardig wat kunnen oogsten, ze staan hier in een ruime pot met bamboestokken, ik leid ze hieraan omhoog, zodat ik verticaal tuinier en dus ruimte over houd voor andere groenten. Dagelijks eert ik ervan tot ze opgegeten zijn, ook deze zijn gezond en bevatten veel vocht. Ook zijn ze goed voor mijn cavia’s .

De pompoen heb ik nog vrij laat gezaaid, ergens in juni, die heeft toch al één hele mooie vrucht ontwikkeld, dus die hoef je echt niet vroeg voor te zaaien, het kan dus ook nog in juni.
Straks weer lekker pompoensoep van maken of pompoen in zoetzuur, net zoals je dat doet met augurken en komkommers. Vaak kun je ze zo wel vier jaren bewaren. Wanneer kun je pompoenen het beste oogsten? Nou, de pompoen zit aan een kort steeltje, eerst groen, maar zodra deze bruin en droog wordt, kan de pompoen worden geoogst en zijn ze ook nog een tijdje goed te bewaren.

Boven mijn schutting hangen de druiventrossen mooi in het blauw, ze lijken dit jaar eerder rijp dan vorig jaar, binnenkort eens proberen er jam van te maken en anders een sausje voor door de yoghurt of over het ijs. En zo oogsten we allerlei vruchten, begon het in het voorjaar al met de aardbeien en de rode besjes, inmiddels de bramen en wat ik zojuist al noemde, er is veel te oogsten en te verwerken.

Bramenjam …. regelmatig zie je mensen bramen plukken langs de slootkant, er zijn er veel dit jaar. We kunnen dus nog heel wat inmaken, maar ook zo ‘s avonds voor de tv is een snackpaprika, komkommer of een schaaltje tomaten een lekker en gezond hapje.

Let er wel op dat de tomaat, paprika en pepers, aubergines, courgettes en aardappelen familie zijn van de groep “nachtschaden” , niet iedereen kan deze families va de nachtschade verdragen, als je er een allergie voor hebt, laat je ze gewoon staan.

Wim Boers.