Buitenmomentjes (80)

We zitten nog lekker in de vakantieperiode en het weer mag er zijn. Jaren geleden en dan praat ik over de zeventiger en tachtiger jaren waren we in de vakantie blij met temperaturen rond de 25 graden, als het maar droog was en met een beetje geluk haalden we soms de dertig graden, ik herinner mij zelfs nog een uitschieter van drieëndertig graden, nou dat was wat! Gelukkig volgde er na zo’n dag een pittige onweersbui met veel neerslag, waaronder soms hagel.

De laatste jaren is het anders, wel nog wisselvallig in Nederland, maar vaker hogere temperaturen. Toch waagden veel mensen zich de afgelopen jaren er niet aan om in Nederland te kamperen, maar vertrokken met of zonder caravan naar een warm land, vaak Frankrijk en Spanje, maar ook richting Italië , Griekenland, etc… Dit jaar is het anders, Corona kwam in ons leven en alles werd anders, de meeste mensen blijven toch maar in Nederland, ook om zeker te zijn dat ze onverwachts niet terug zouden kunnen keren als grenzen worden gesloten bij een uitbraak. Maar toch zijn er mensen die het positief zien en lekker de grens overgaan, dat is natuurlijk aan jezelf om dat te bepalen, op zoek naar de zon. Maar de zon bleef dit jaar in Nederland en daar zijn we best blij mee. Natuurlijk klagen mensen altijd. Of het is te koud of te warm en in andere gevallen te droog of te nat. Ook dat lijkt anders dit jaar, ja natuurlijk is het droog en hebben we te maken met een hittegolf, maar toch hoor je nog weinig mensen echt klagen.

Andere jaren als het zo heet was, rond de vijfendertig graden, dan was het benauwd en vervelend weer, maar het voelt dit jaar anders, zelf ben ik ook snel kortademig bij heet weer, maar dit jaar veel minder. Bij onze wijksupermarkt sprak ik een mevrouw en natuurlijk ging het over het weer, het meest besproken onderwerp aller tijden. Ook zij vond dat de warmte dit jaar anders is dan vorige jaren, zou dat misschien te maken kunnen hebben dat er minder vliegverkeer is? Is de lucht nu veel schoner dan andere jaren? Of mag ik dat niet zeggen en worden de problemen maar gewoon bij de boeren neergelegd? Bij de boeren is er nog niet veel veranderd en toch is de lucht schoner, dus volgens mij heeft het wel degelijk te maken met het vliegverkeer. Maar ik ben geen expert daar in, ik denk soms over dingen na… Uiteindelijk hebben we dus een prachtige zomer met heerlijke temperaturen en iedereen die in Nederland op vakantie is, die treft het. De zwembaden worden goed gebruikt en we zien er allemaal mooi gekleurd uit, vaak bruin, een enkeling nog wit en sommige rood… :O .

Natuurlijk zijn we Corona nog niet vergeten en moeten we rekening houden met de anderhalve meter afstand, vaak gebeurt dat nog goed, soms moet je er wat van zeggen, hoewel de reacties toch nog verdeeld kunnen zijn. Ook ik sta op een kampeerterrein voor vrienden, een mooie locatie op fietsafstand van mijn huis. Ik kan er dus zo even een dagje naar toe en ook zo weer naar huis, dat moet natuurlijk wel want ik heb konijnen en cavia’s en die kunnen niet tegen deze hitte, dus alle hokken staan tijdelijk in de schaduwkant van de tuin, iedere dag één of twee keer naar huis om vers water te verstrekken, wat groen of fruit, stukje komkommer of courgette en iedere ochtend een flesje ijs , ‘s avonds is dat natuurlijk gesmolten en leg ik ze opnieuw in de vriezer om de volgende dag weer bevroren terug te leggen. Nachtje thuis slapen is dan ook gemakkelijk , hoewel een nachtje op de camping toch meer rust geeft.

Iedere middag en zelfs ‘s avonds wordt er bij ons op het kampeerterrein Jeu des boules gespeeld en tussendoor plonsen we even in onze natuurvijver met goedgekeurd zwemwater, drinken we een pilsje of iets anders en genieten we van deze mooie zomer. En zo houden we ook in ons spel rekening met de afstand en pakken we om beurten de ballen op om ons zoveel mogelijk aan de regels te houden. Op ons kampeerterrein worden iedere dag de toiletten en doucheruimtes professioneel gereinigd door een schoonmaakbedrijf, alles is schoon en ontsmet, daarnaast staan overal potjes met desinfecterend middel voor de handen en spuitbusjes om na het toiletbezoek of gebruik van een kraan, deze te bespuiten. Het kost natuurlijk wel veel geld om dit allemaal te laten doen, maar in deze tijd kun je nou eenmaal niet voorzichtig genoeg zijn…

Volgens het KNMI blijft het nog tot het weekend heet en daarna zakt de temperatuur onder de dertig graden…. Ze noemen het een afkoeling met temperaturen tussen drieëntwintig en negenentwintig graden … Nou, in de zeventiger en tachtiger jaren waren we blij met zulke temperaturen, je praatte dan over prachtig weer, vijfentwintig graden, daar deed je het voor. Voor de kinderen die volgende week weer naar school gaan zal dat wel iets aangenamer zijn en voor veel ouderen ook. Toch hebben de meesten een mooie vakantie gehad, ondanks de Corona.

Maar het volgende probleem dient zich al weer aan…. “Wespen” ! 🙁

Wim Boers.