Buitenmomentjes (79)

Honing, we kennen het allemaal wel, het vloeibare goud dat door de bijen wordt gemaakt van de nectar die de bijen uit bloemen halen. Voor mij is alle honing hetzelfde, maar er is verschil. Sommige mensen vragen om voorjaarshoning en anderen weer om heidehoning of lindehoning, wat zo lekker zou zijn. Ik heb er geen verstand van en zal er dus ook niet verder op in gaan. Wat we wel weten is dat honing een natuurlijke suiker is , hoewel er imkers zijn die suikerwater toevoegen, dat is minder, want dan krijg je alsnog gewone suikers binnen, waar je niet op hoopt. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van honing, ook in mijn omgeving worden zowel honing als honingproducten verkocht en ja, veel mensen hebben er succes van….

Vorig jaar kreeg ik in totaal 5 potten honing, 3 uit Spanje, 1 uit Duitsland en 1 uit onze wijk. Ik had nog nooit honing gegeten, dus zelf kende ik het niet. Vroeger smeerden we wel eens honing aan de speen van een klein kind, waardoor ze rustig werd en alsnog in slaap viel, maar zelf.. geen ervaring mee. In november 2019 heb ik de eerste pot geopend en een schep geproefd, heerlijk, logisch het is zacht en lekker zoet. Als toetje heb ik vaak yoghurt of kwark en ik roerde een schep honing door de yoghurt, nou, dat was heerlijk en zo’n succes dat ik iedere avond na het eten een schep honing door de yoghurt deed. Geen gewone suiker meer voor mij, maar lekkere gezonde honing. Het was januari 2020, ik werd ziek, pijn in de buik, in de nierstreek eigenlijk overal in de buik, tot de blaas nadat ik geplast had. Het werd met de dag erger en de pijn werd zo hevig dat ik een afspraak heb gemaakt met de huisarts. Na onderzoek werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een onderzoek van de nieren, de blaas en van de buikholte en er werd bloed geprikt. De uitslag was goed, er zat iets goedaardigs op de nier, maar dat veroorzaakte geen pijn, aldus de huisarts. Maar de pijn bleef en ik kwam nog eens en nog eens terug bij de huisarts, zonder resultaat, jammer, want ik klapte soms zo ineens dubbel van de pijn, er werd geen oorzaak gevonden.

In december vorig jaar, was ik in een naburig gelegen dorp, de hulp van de Goedheiligman en na een bezoekje aan de lagere school, volgde een bezoek aan een gezin met een hondenkennel, negen honden, sommige lagen daar een dik uur op mijn voeten en die waren zo zwaar dat je ze niet even van je afduwde, afijn… ‘s avond terug op de boerderij had ik jeuk aan mijn been, ik keek en had allemaal kleine rode blaasjes, met mijn insectenallergie dacht ik gelijk aan vlooienbeten, maar het ging niet over. Afgelopen maart kwam ik voor een operatie bij de dermatoloog en ik heb ook maar even gevraagd naar dat nog steeds vreselijk jeukende rode plekje, volgens deze arts was het spatader-eczeem .
Maar ook nu vandaag nog is het een vreselijk irriterend plekje. Ik smeerde wat honing op dat plekje omdat ik gelezen had van de heilzame werking van honing op zulk soort plekjes. Mijn hele onderbeen werd warm en tot de tenen toe prikte het heel hard, zo hard dat ik uiteindelijk met heet water het been heb schoongemaakt, maar toen was het hele onderbeen rood, ik dacht wel even van wat heb ik nu gedaan.
Het was inmiddels april en de pijn in de buik bleef en de dokter kon mij niet verder helpen.

Toen ben ik eens gaan nadenken, ik heb een gezond eetpatroon, snoep weinig, maar wat heb ik nu de afgelopen maanden anders gedaan? En toen schoot mij te binnen dat ik sinds november honing gebruikte, lekkere zoete honing wat mijn toetje zo lekker maakt. Zou ik last hebben van de honing? Zou je een allergie kunnen hebben voor honing? Nooit van gehoord, ach honing is immer puur natuur en heel gezond hoor je altijd. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet en op een ochtend ben ik eens gaan rondspeuren. Ik typte honingallergie in en daar kwamen gelijk al hele verhalen tevoorschijn. Uiteindelijk was het meest waarschijnlijke probleem dat ik had : “Fructose intolerantie of fructose malabsorptie”… ‘Fructose is een vruchtensuiker die voorkomt in bijvoorbeeld fruit, groente en honing, fructose wordt normaal gesproken in de dunne darm met behulp van een transporteiwit in het bloed opgenomen, wanneer je een fructose intolerantie hebt werkt het fructose transport eiwit niet goed…. ‘ , aldus mijn bevinding op het internet. Een fruitsuiker, sinds een jaar of 15, misschien langer, eet ik al geen vers fruit, omdat ik dat nooit kon verdragen, hooguit een banaan, daar heb ik geen last van. Dus dat klonk heel aannemelijk. “Fructose Malabsorptie” geeft klachten die doen denken aan een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Klachten die voor kunnen komen zijn darmproblemen, winderigheid, diarree en noem maar op… Om het verhaal niet te lang te maken…. Een allergie voor honing bestaat dus, dan is het tevens een waarschuwing dat het niet gezond is voor iedereen.

Dan lees je dat mensen die een wespenallergie hebben of vaak door bijen worden gestoken, moeilijker honing kunnen verdragen. Ik heb een wespenallergie en draag een EPI pen bij mij, die mij voor eerst moet redden bij een wespensteek, tot de ambulance er is… Dus door mijn wespenallergie schijn ik dus ook allergisch te zijn voor honing, daardoor had ik al mijn buikklachten en reageerde het plekje op mijn been op de honing. Na overleg met de huisarts en het stoppen met het gebruik van honing, was ik zes weken later van de klachten af.

Tenslotte nog even een ander voorbeeld, een kennis van mij kocht honingzalf in onze wijktuin voor haar vader om op zijn been te smeren, zelf deed ze dat ook op een plekje op haar been en zij had er veel baat bij. Maar haar vader klaagde over vreselijke prikken in het been na het gebruik van deze zalf, waarop de dochter reageerde dat zij het ook gebruikte en nergens last van had. Ik vertelde mijn verhaal over de wespenallergie en ze zij zei gelijk: “oh, mijn vader heeft ook een wespenallergie”… Dat was dan een reden om gelijk te stoppen met deze zalf op het been van deze bejaarde man. Honing is dus best gezond, maar niet voor iedereen.

Wim Boers.