Buitenmomentjes (78)

Dat is veel, genieten van alles wat leeft is vrij uitgebreid….
Afgelopen woensdag fietste ik naar de Lutte en op de terugweg door naar Buurse om uiteindelijk ‘s avonds weer thuis te keren, een ritje van 75 km, maar zeer de moeite waard. Natuurlijk is het in Twente altijd al mooi en om de stad te mijden fietste ik via de Esmarkerrondwegen , via de hoge Boekel, naar Losser om vervolgens de weg te volgen naar de Lutte. Veel natuurschoon kom je tegen, prachtige bossen, mooie weilanden met koeien, soms een ree , een buizerd in het gemaaide gras, een reiger of ooievaar en noem maar op. Deze ochtend had ik de fietstassen vol, dus de fotocamera kon niet mee, maar met de telefooncamera kun je ook mooie foto’s maken, maar toch… soms zag je zulke mooie momenten, dan miste ik de camera toch wel. In de buurt van het Arboretum Poortbulten is het al prachtig om langs te fietsen, laat staan om er door te gaan. Aangezien ik om tien uur, koffie-/theetijd had afgesproken, ben ik er dus langs gefietst en inderdaad, om tien uur stond ik bij het adres voor de deur.

Kort na de middag reed ik terug en bij Losser kreeg ik het idee om een andere terugweg te nemen en zo kwam ik via Glane en Glanerbrug uiteindelijk op de Aamsveenweg terecht. Het was toch nog best een lange rit en met harde tegenwind was ik blij met de ondersteuning van mijn E-bike. Overal prachtige natuur, het lijkt wel of de natuur dit jaar veel mooier is dan andere jaren, vorig jaar haalden we de 40 graden en deze dagen mogen we al blij zijn met 22 graden, ik vind het mooi genoeg. Hoewel de komende dagen toch nog iets warmer worden, maar eerst zien en dan geloven. De maïs staat er dit jaar prachtig bij, een heel verschil met vorig jaar en door de regenbuien kunnen de boeren regelmatig het gras maaien en droog in het plastic binnenhalen. Nee, wat dat betreft is er niks te klagen.

Ook in de moestuin kan ik niet klagen, de boontjes doen het goed en de wortelen en bietjes die ik dinsdag heb geoogst waren prachtig. Natuurlijk ligt dat ook aan de bewerking van de grond en de bemesting. Dit jaar heb ik voor het eerst lavameel gebruikt, eerder vertelde ik al dat lavameel goed werkt tegen de buxusmot, maar het is tegelijkertijd ook een goede meststof, een natuurproduct. Lavameel bevat veel mineralen, een voordeel is dat het lavameel niet uitgespoeld wordt, maar in de grond blijft om de plant in de voeding te voorzien als deze dat nodig heeft. Het resultaat mag er zijn. Ik hoorde dat de bij velen bekende grote bak met bloemen voor de vijver op de Wesselerbrink, bij de stoplichten, ook opgebouwd is met lavastenen, je ziet daar duidelijk het resultaat.

Is dan alles zo mooi dit jaar? Nee hoor, er zijn ook veel insecten, de muggen steken er weer vrolijk op los, de wespen zijn in grote getallen aanwezig, vervelende mieren en een nieuw soort mier, het “draaigatje“, die ook lekker kan steken… en zoals ik net al noemde de buxusmot, die menig haag op de stortplaats heeft doen belanden… om maar niet te praten over allerlei ziekmakende teken. En dan heb je nog het munthaantje, een wat minder bekend beestje, prachtig van kleur, maar vervelend in de kruidentuin, hij vreet de munt kaal en veel bladeren zien er slecht uit. De coloradokever op de aardappelen vreet er lustig op los en er worden er weer heel wat afgevangen in de biologische tuin of met gif bestreden in de niet biologische tuin…

Zo is de natuur mooi voor het oog en komen er af en toe vervelende beestjes in beeld, maar ook dat is natuur. Natuur is alles wat groeit en bloeit , alles wat leeft. En ook vervelende beestjes kunnen een sieraad zijn voor het oog.
Iedereen heeft weleens gehoord van wantsen , schildwantsen en vuurwantsen, maar afgelopen jaar zag ik een aparte wants, na wat onderzoek bleek het om de pyjamawants of ook wel gevangeniswants te gaan, een prachtig beestje dat ik gelijk met de camera heb vastgelegd.

Komende zaterdag zit er weer een ritje in de planning, samen met twee kleine vriendjes, van negen en zeven jaar, gaan we de koeien opzoeken in het Buurserzand , deze kinderen zijn ook gek op alles wat leeft in de natuur en zo kunnen oud en jong genieten van alles wat leeft.

Wim Boers.

Foto 1: Het mooie de Lutte, ook bekend om het Lutterzand
Foto 2: Een mooie oogst zomerworteltjes
Foto 3: munthaantje op de munt
Foto 4: de Pyjamawants
Foto 5: het groot kaasjeskruid