Buitenmomentjes (77)

Het is zomer en dat merk je, iedere dag schijnt de zon wel een aantal uren en af en toe een wolkje en soms een klein buitje zijn goed voor de natuur. Hoe anders was het vorig jaar, de ene hittegolf na de andere en de natuur was droog, de maïs was bruin en je moest wel blijven sproeien in de tuin en water drinken om niet uit te drogen. Het zou ieder jaar erger worden, was er voorspeld, door de veranderingen van het klimaat etc… Tot nu toe valt het dus hard mee, de natuur is mooi groen, de maïs staat er prachtig bij en het klimaat is weer ouderwets…. nou ja, laat ik zeggen dat het tot nu toe weer ouderwets is, zoals in vroegere jaren. We weten natuurlijk nog niet wat augustus en september voor ons in petto heeft, misschien komen er nog wel zware buien en dagen dat de temperatuur ver boven de dertig graden stijgt… Natuurlijk is de natuur dit jaar mooier dan andere jaren, geen tot weinig vliegverkeer, je merkt het echt. Alles groeit en bloeit naar hartenlust.

Gisteravond, donderdag, werd het natuurlijke gevoel in de Bijenhoek opgefleurd met een muzikale groep mensen en dat in combinatie met het gezoem van de bijen, de blijheid van de mensen en het vol op bloeien van de bloemen, gaf onze wijk een mooie zomeravond. De vliegjes dansten in de zomerzon en de spinnetjes hingen aan draden boven de tuin, af en toe vloog er een vogel over en de konijnen die onze tuin veel bezoeken bleven maar even onder de heg zitten. Die waren er wel, want toen het wat rustiger werd zag je ze gelijk tevoorschijn komen. Naast de mooie groentetuin die nu zijn vruchten afwerpt… nou ja werpt… we moeten het wel plukken 😉 … maar dat is de uitspraak… werden naast de stamslabonen, de lage bonenplanten dus, de eerste stokslabonen geplukt en dat waren hele mooie bonen. Het ras heet Cobra en is een ras dat door menig moestuinder wordt gezaaid. Zoals de naam Cobra al aangeeft, zijn het mooie lange slabonen tot wel 18cm lengte met een heerlijke smaak. Hiervan zullen we er de komende weken weer meer van plukken.

De andere stokbonen zijn iets later geplant, dus zullen ook iets later hun bonen dragen, maar het zijn wel hele speciale soorten. Blau Hilde is de naam van de paarse spekboon en Neckar Gold is de naam van de gele spekboon. Maar wat zijn spekbonen nou eigenlijk? Spekbonen zitten tussen slabonen en snijbonen in, het zijn bonen waar al iets een boontje in moet komen, dus een dikkere soort slaboon. De paarse variant is een prachtige en lekkere boon, maar deze komt niet paars op je bord, paarse bonen worden tijdens het koken gewoon weer groen, maar de smaak van paarse groenten schijnt smaakvoller te zijn. Gele bonen zijn vaak wasbonen en dat zijn bonen die zachter van smaak zijn, iets een luxer boontje, zeg maar. Dan staan er nog de rood bloeiende pronkbonen, ze staan inmiddels prachtig in bloei, maar het zijn bonen die je jong moet plukken, anders worden ze hard en zijn ze niet meer te eten. Tenslotte hebben we in de Bijenhoek nog snijbonen, binnenkort zullen ook deze hun mooie lange gladde bonen laten zien, het ras is Raadsheer, wat een lekkere zachte boon geeft. En verder staat er natuurlijk nog bladgroente, bietjes, en binnenkort weer sla in de tuin.We kunnen er lekker van eten.

Naast de groentetuin is er natuurlijk ook nog de mooie pluktuin, er staan prachtige planten in die allemaal mooi bloeien. Regelmatig worden hiervan mooie boeketjes geplukt, die de huiskamer mooi opvrolijken. Het is nu echt de tijd voor de tuin, alles is nu zo mooi en zoals ik hierboven schreef, groeit en bloeit het. In augustus zul je merken dat alles langzaam verandert, nee het is dan nog niet voorbij hoor, er zullen nog plukbloemen genoeg zijn en ook groente is er dan nog genoeg, maar de nachten worden toch vaak iets kouder en vochtiger, je merkt het gelijk. ‘s avonds is het minder lang licht, maar zo gaat dat ieder jaar weer, je moet dus nu nog even lekker genieten van de “zomer in de tuin…” .

Wim Boers.

Foto’s 1 Cobra slaboon en 2 gele wasboon.
Foto 3 : Zinnia’s
Foto 4 : Dahlia “Arabian night”
Foto 5 : Dubbele zonnebloem