Buitenmomentjes (76)

Het is weer vakantietijd en iedereen heeft weer zin om op vakantie te gaan, hoewel het niet voor iedereen is weggelegd gaan normaal de meeste wijkbewoners wel ergens naartoe.Was dat in andere jaren verder weg, naar Frankrijk, Spanje, Italië of Griekenland, Turkije of waarheen ook… dit jaar brengen de meeste vakantiegangers hun vrije tijd door in Nederland. De reden hoef ik niet uit te leggen, ook hier speelt Corona de hoofdrol. Vervelend, maar het is nu even niet anders en zo zijn alle campings in Nederland al vol of zo goed als vol geboekt. We ruilen ons luxe huis dus in voor twee of drie weken behelpen in een tent of caravan of misschien in een iets mooiere ruimte om er even uit te zijn.

Ik las in de krant dat er mensen uit Friesland ontdekt hebben hoe mooi Twente is en dat ze zeker nog eens terugkomen. Het Twentse landschap met haar bossen en glooiingen en de prachtige natuur..Ook hoorde ik ooit van mensen uit Twente dat Friesland heel mooi is, met al die kleine dorpjes. Anderen waren weer helemaal weg van Zeeland, Brabant of van Limburg . Zo blijkt het dus dat Nederland op zich al heel mooi is, juist daar waar je nog nooit bent geweest. Voor mij zal er dan nog heel wat te ontdekken zijn, ik ben nog niet verder dan Twente geweest, ja Drenthe en de Achterhoek in het verleden. Dus we moeten eigenlijk nog ontdekken hoe mooi Nederland werkelijk is.

Zelf heb ik de afgelopen 4 jaren doorgebracht in Buurse en sinds dit jaar staat mijn caravan op een kampeerplaats voor vrienden, nog dichterbij huis en kan ik er zo even heen fietsen, het is af te lopen, maar je bent er even uit en komt weer in contact met andere mensen, mensen uit heel Nederland en sommige van over de grens. Zo dichtbij kamperen heeft in Coronatijd zijn voordelen, je kunt er overdag prima vertoeven en ‘s avonds ga je thuis warm eten , douchen en slaap je in je eigen bed! Mooier kan het niet.

Als je op vakantie gaat moet er best veel geregeld worden. De ene trekt de deur achter zich dicht en kan gerust drie weken weggaan, maar de ander moet van alles regelen, eenmaal per week moet het gras gemaaid worden, sproeien bij droog weer, planten water geven, huisdieren zoals een konijn, cavia of vogel, welke achterblijven, moeten dagelijks eten en vers water hebben, afijn, je laat een briefje met wensen achter en je vertrekt, de buren of familie zorgen wel dat alles goed verloopt. En dan zijn er nog mensen met een moestuin, tja, een moestuin en de vakantie gaan slecht samen, vroeg in het jaar kun je nog wel zelf wat invriezen of inmaken, zoals spinazie, raapstelen, tuinbonen en peulen, maar als het half juli is, dus als we op vakantie gaan, dan is het moestuin tijd, de bonen moeten om de dag geplukt worden en omdat je ze niet iedere dag eet, maak je een deel in. En andere groenten die geen drie weken kunnen blijven staan? Wat doe je daar mee? Het beste zeg je tegen de mensen die voor je tuin gaan zorgen, dat ze maar zoveel mogelijk van de oogst moeten opeten of desnoods weg mogen geven, want tja… oogsten gaat door, ook in de vakantietijd.

Natuurlijk kun je in het voorjaar naast de vakantie planning ook het tijdstip van zaaien bepalen, maar vaak wil men niet achter blijven bij andere moestuinders en beginnen ze vroeg te zaaien om toch al vroeg mooie foto’s te kunnen delen op Facebook. Maar zaai je een maandje later, dan oogst je ook een maandje later en kun je na de vakantie nog genoeg oogsten, mits je vakantie geen zes weken duurt…. Het voordeel in mijn geval is dicht bij huis kamperen, zodat ik ten alle tijde even kan oogsten en het dezelfde dag nog kan wegwerken en daar ben ik inmiddels al mee begonnen. Maandagavond de eerste worteltjes, bietjes en courgettes ingevroren en ook de eerste zes zakjes snijbiet.

Snijbiet, geen groente die je in de winkel tegen komt, ik heb het al eerder gezegd dat het snel verwelkt, het zal de veiling nog halen, maar de winkel niet. Het beste is oogsten en dezelfde dag eten of een bos snijbiet in een emmer water zetten, dan kun je het gerust de volgende dag eten. Voor velen is snijbiet een onbekende groente, maar sinds het in de Bijenhoek verkocht wordt, komen de klanten er graag voor terug. Ook zo’n moestuin-groente is Nieuw Zeelandse spinazie, zelf kweek ik het in een speciekuip en dat gaat gemakkelijk. De zaden zijn vrij dik en hebben het nodige vocht nodig om te kiemen, maar als ze eenmaal groeien gaat het snel. De jonge topjes van ca. 7 cm lengte worden eraf geknipt + alle groene bladeren, deze kun je koken als spinazie of wokken. Eigenlijk is het een soort ijskruid. Hoe meer je plukt hoe meer nieuwe topjes eraan komen.

De Basilicum staat er inmiddels mooi bij, deze heb ik in april gezaaid en uitgeplant in een grote bloempot, zo kun je er zo vaak van knippen als je wilt, ook hier geldt: “hoe meer je knipt hoe mooier de plant wordt” en er komen steeds weer nieuwe takjes aan. Het bosje basilicum dat ik er af pluk, was ik even af onder de kraan, sla het vocht eruit en doe dit hele bosje met takjes en al, in een diepvrieszakje en vries het in. Tegen de tijd dat je het wilt gebruiken, knijp je in het zakje, de bevroren basilicum breekt en je schudt eruit wat je nodig hebt en je stopt het zakje terug in de vriezer, heel gemakkelijk. Zo vries je peterselie en selderij ook in. Dus in de vakantietijd kun je best op vakantie, ook als je een moestuin hebt, een beetje uitzoeken wanneer je iets zaait of plant en na de vakantie of juist er voor… oogsten wat eraf moet. Of je nu weggaat of thuis blijft… een fijne vakantie gewenst!

Wim Boers.

Foto 1 Vakantie
Foto 2 Snijbiet
Foto 3 Nieuw Zeelandse spinazie
Foto 4 inmiddels de basilicum afgeknipt
Foto 5 Basilicum , klaar om in te vriezen.