Buitenmomentjes (74)

De pluktuin is een onderdeel van de Bijenhoek en deze pluktuin is er één die er wezen mag. Deze tuin bloeit inmiddels al prachtig en het is een lust voor het oog om te zien. Natuurlijk is deze tuin er niet zomaar gekomen, nee daarvoor waren mensen nodig met groene vingers en nadat ze met een potje groene verf hun vingers hadden behandeld, was de tuin in een mum van tijd klaar… nou echt niet! Nee hoor ,er is een heel plan opgezet door Wilmie ter Pelle die het samen met haar man Henny heeft uitgewerkt, om van een grote kale vlakte , een geheel tuinontwerp te creëren , met paadjes rondom de vakken, waar geheel naar eigen smaak planten zijn ingeplant of gezaaid.Deze planten moeten natuurlijk wel snijbloemen geven, want het is immers een pluktuin. En zo zijn ze begonnen, nadat alle planten binnen waren werden ze in de vakken geplaatst, de dahliaknollen gingen in een ander vak, het bijenmengsel werd gezaaid aan de ene kant en het vlindermengsel iets verderop.

Er waren wat problemen, want de plantjes met al hun mooie jonge groen waren een lekkernij voor de vele konijnen die in onze tuin een voedselparadijsje ontdekten en zo kwamen ze iedere nacht gezellig met hun vrienden de plantjes aanvreten. En dan de eksters en duiven, die zagen er ook wel een gratis maaltijd in… vooral toen er drie jonge eksters uit het nest kwamen, die wilden ook wel een graantje van het geheel meepikken en dus lagen er ‘s morgens vaak stukjes bladeren naast de planten. Dus er moesten netten worden geplaatst om dit te voorkomen en ook tegen al die gaten die werden gegraven, konijnen zijn best slim, maar gelukkig bleven ze van de netten vandaan.

Regelmatig moest er worden gesproeid om de planten te laten groeien. Ook dat was veel werk, vooral in de weken dat er geen regen viel, je hield alles op deze manier goed in leven, totdat er echt regen viel, dat hadden de planten hard nodig, maar ja…. Niet alleen de planten groeiden, maar ook het onkruid, oeps… wilde planten noemen ze dat, maar een soort als de melde of ganzenvoet genoemd, hoort niet thuis in zo’n mooie tuin. Dus nu lopen Wilmie en Hennie regelmatig door de tuin om deze planten eruit te trekken, want het moet een mooie pluktuin zijn en blijven. En dat is het, een plaatje van een tuin en een lust voor het oog! Kom gerust een keer kijken, op de donderdagavond is de tuin open van half zeven tot acht uur!

Wim Boers.

Bij de foto’s: Wilmie en Hennie ter Pelle in “hun” pluktuin en veel mooie bloemen en planten!