Buitenmomentjes (70) .

In de bijenhoek is de laatste weken hard gewerkt, de tuin ligt er mooi bij en het wordt nóg steeds mooier. Een team vrijwilligers zet zich in om het mooi te maken én om het mooi te houden. Als je daar zo aan het werk bent zie je veel fietsers en wandelaars voorbij komen en hoor je van een afstandje de reacties van: “oh, kijk eens wat een mooie tuin of.. oh mamma dat is die tuin met de konijntjes”… of er komen mensen een praatje maken en sommige vragen uitleg over de tuin en na een gesprek gaan ze vaak met een goed gevoel weer huiswaarts.

Wat hebben we daar zoal? Wel, zoals de naam Bijenhoek al aangeeft zijn er bijen, er staan vier kasten in een bijenstal, die door Henk en Koert, de twee imkers worden verzorgd. Maar wat zijn bijen zonder bloemen? En wat zijn bloemen zonder bijen? Er is een samenwerking nodig tussen een gedeelte met bijen en een tuin om er samen één geheel van te maken. Er is een grote pluktuin die door een echtpaar bestaande uit Wilmie en Hennie helemaal naar hun smaak en idee is aangelegd en hun plantenlijstje is voor een groot deel ingevuld, allemaal plantjes die bloemen gaan geven om te plukken, om een boeketje van te maken of om zo een paar mooie bloemen mee te nemen. Ook is er de groentetuin en als straks de bonen gaan bloeien dan hebben we daar de bijen ook weer nodig om de bloempjes te bestuiven.

Toen ik in het voorjaar hier als vrijwilliger aan de slag ging, was deze tuin er al, omgeven door een hekje, zoals dat hoort bij een moestuin. Onze bekende wijkbewoner Leon Haghuis, heeft hier de afgelopen jaren heel wat werk en tijd in gestoken en stond altijd met raad en daad voor iedereen klaar. Hij komt nog regelmatig even langs om te kijken hoe het gaat met de tuin en om een praatje te maken en zo nodig geeft hij een tip of advies hoe we het het beste kunnen aanpakken. In de groentetuin werken we met ons drieën , Klaas, Efrim en ondergetekende proberen er samen iets moois van te maken. De sla staat er al prachtig bij en ook de andere groenten doen het goed. Jenne en Paul werken aan de verzorging van het terrein, dat bijvoorbeeld de rand langs de heg er mooi uitziet, maar ook wordt er met de strimmer gras gemaaid langs de omheining En natuurlijk is Jenne een wijs man die veel regeltjes kent , maar ook weet hoe we het zakelijk allemaal rond krijgen, aanvragen van subsidies of kijken of er ergens nog een potje is waaruit wat te halen valt om de tuin te voorzien van het nodige materiaal. Kortom belangrijk werk. Ook Ernestine is een vrijwilligster, hoewel ze door ziekte dit jaar even afwezig is, maar we hebben haar laatst weer even gezien, hopelijk knapt ze snel weer op… we herinneren haar nog van de heerlijke pompoensoep, vorig jaar!

Naast de moestuin staan de verhoogde bakken en daarin groeien diverse groenten, omgeven door een randje met fleurige bloemetjes. De meesten weten het wel, deze bakken zouden door wijkbewoners worden ingevuld, maar ja, het Coronavirus bracht ook hier ellende en de poortjes bleven gesloten. De eerste radijsjes zijn bij de deelnemers bezorgd en hopelijk kunnen ze nog meer uit hun bak ontvangen de komende tijd. Met “hun “ bak bedoel ik dus de deelnemers die mee zouden doen. Iedere bak is voorzien van een naam, dus ik weet welke bak bij welke deelnemer hoort. Achter de bakken en de moestuin ligt een groot stuk grond waarvan we dachten dat het niks zou zijn, maar nu komen daar allerlei prachtige wilde planten tevoorschijn, mooie bloemen, goed voor de bijen. Er zitten in dit stuk grond nog veel kale plekken die nog opgevuld gaan worden, Een tuinvriend uit Maasbracht in Limburg heeft een dierenzaak, Fauna store, van wie we in het voorjaar al plantgoed en bloemenzaden mochten ontvangen om de bakken in te zaaien, hij gaat ons nog meer zaden sponsoren , bloemen voor vlinders en bijen, en diverse andere bloemenzaden heeft hij mij toegezegd. We zijn hem daarvoor zeer dankbaar!

Daarnaast is Jenne een tijdje geleden erg druk geweest met het schoonmaken van een daar naast gelegen stuk grond, dat was nog een heel karwei, maar uiteindelijk is het gelukt en heb ik dit gedeelte in mogen planten en inzaaien, inplanten met zonnebloemen die ergens anders in de tuin waren voor gezaaid, daarnaast een groep afrikanen, wat cosmos en een paar dahlia’s , verder is een groot gedeelte ingezaaid met Zonnebloemen en met bijenvriend, een bloem die bijen en hommels aantrekt. De buurman van de tuin heeft de grond gefreesd , anders viel er niet in te werken, fijn zo’n noaber, die ons ook al zo nodig helpt doordat we stroom van hem kunnen gebruiken. In dit stuk grond komen volgend jaar bessen te staan en zo ontstaat er de zogenaamde Bessenhoek, rode- , witte of zwarte aalbessen en mogelijk een pergola voor de druiven. Verder is er nog de pompoenheuvel, helaas hebben de slakken onze pompoenen erg beschadigd. Inmiddels worden er nog nieuwe gezaaid.

We werken er met veel plezier en hebben het er erg naar onze zin, maar het vraagt wel inspanning, er wordt dagelijks onkruid gewied, maar ook door de droogte moeten wij water geven of sproeien, soms wel elke dag. Dat kan bij de pomp met een gieter, maar ook is er de mogelijkheid om met een elektro pomp te sproeien. Bij de pomp heeft Hennie een mooi tegelpad gemaakt, zodat het netter werken is en het staat mooi. Ook heeft hij de afgelopen week de picknicktafels gerestaureerd, als ik het zo noemen mag, de onderkant van de poten werden slecht, dat heeft Hennie vakkundig gerepareerd. Via een groepsapp houden we elkaar op de hoogte over de tuinzaken en wanneer wie kan sproeien. Gelukkig regent het inmiddels al een paar uurtjes, wat ons weer meer rust geeft. En zo blijven we gewoon bezig met het gezond houden van de planten, uiteraard op anderhalve meter ;). Hopelijk kunnen we binnen niet al te lange tijd onze poortjes weer openen om gasten te ontvangen, er zijn dan krukjes aanwezig die we ruim uit elkaar kunnen zetten, om zo toch weer de Bijenhoek te kunnen bezoeken.

Wim Boers.

De foto’s tonen een overzicht van de tuin op 4 juni 2020, de anderhalve meter wordt aangehouden. Alle vrijwilligers doen hun best om er iets moois van te maken, zodat, als het zover is, alle wijkbewoners weer kunnen genieten van deze mooie wijktuin ofwel de Bijenhoek!

( Bij iedere foto staat een omschrijving) .