Buitenmomentjes (71)

Wie wel eens langs de bijenhoek loopt of fietst, ziet dat er druk gewerkt wordt en er groeit van alles. In de groentetuin groeit groente, zoals sla, bietjes, pastinaken, snijbiet en beginnen de bonen al langs de staken of stokken, hoe je het noemen wilt… te groeien. In de bakken van de deelnemers, wiens naam op de bakken staat, groeit de groente, de uien staan er mooi bij, de kool, snijbiet, bietjes, venkel etc… én de rand met bloemetjes geeft het een fleurig geheel. In de pluktuin van de vrijwilligers Wilmie en Hennie staan zowel vaste planten als tweejarige en éénjarige planten. Voor degenen die niet weten wat het verschil is, de volgende uitleg: Om te beginnen met de éénjarigen, deze zaai je, groeien, bloeien en geven zaad en sterven af, alles in één jaar tijd. Om een voorbeeld te noemen: afrikaantjes, petunia’s, maar ook de mij geliefde Zinnia’s én de Alyssum in de bakken. Tweejarigen zaai je het ene jaar, ze groeien en in het tweede jaar gaan ze bloeien, sterven af en geven zaden. Voorbeelden: Vergeet-mij-nietjes, duizendschoon, vingerhoedskruid… Vaste planten zijn planten die je plant en die ieder jaar weer terug komen, die knip je in de winter / voorjaar kort af en lopen in de lente weer uit. Dat zijn er heel veel, bijvoorbeeld de Margrieten, die iedereen wel kent, de vetplant ( Sedum), flox en noem maar op… Daarnaast heb je nog knollen en bollen, maar in de Bijenhoek beperken we ons daarin tot de dahlia’s , die je in het voorjaar als knol plant, welke groeit en bloeit en in de late herfst worden de planten weer afgeknipt, de knollen uitgegraven en vorstvrij bewaard.

Nu zijn er mensen die dat uitgraven niet nodig vinden en laten hun dahliaknol gewoon in de winter in de grond, kan dat? Het kan, maar je moet wel een beetje geluk hebben. Met deze zachte winters gaat het vrij goed, tenminste als je binnen de bebouwde kom woont.In het westen van het land is het ‘s winters vaak minder koud en daar lukt het wel om ze in de grond te laten, hier in het oosten is het vaak net wat kouder met temperaturen die ver onder nul kunnen komen, vaak het laagst dichtbij de grond. Dan kunnen dahlia’s toch nog vrij gemakkelijk bevriezen. Maar ik heb het bij vrienden geprobeerd, alle dahliaknollen in de grond gelaten en afgedekt met boomblad, in het voorjaar kwamen er nog slechts drie weer tevoorschijn, jammer van die andere knollen. Beter uit de grond halen, maar dan wel vorstvrij bewaren, in huis of een schuur waarin het niet vriest. Veel van deze planten heeft Wilmie dus bij elkaar verzameld om er een mooie pluktuin van te maken, waar in de toekomst geplukt kan worden door de liefhebbers, een mooi veldboeket kan er dan gemaakt worden. Verder is er een wilde tuin in de Bijenhoek, waar hele mooie planten kunnen groeien en waar afgelopen week nog het één en ander is ingezaaid. Dan heb je naast de bijentuin met de bijenstal en een fleurige tuin, nog een strook wat in de toekomst een bessenhoek gaat worden, waar dit jaar zonnebloemen, afrikaantjes etc staan en waar diverse zaden gezaaid zijn, ook voor de bijen.

De kop van dit verhaal is “Tuinplanten voor de Bijenhoek”, daar bedoel ik iets mee:
Iemand van de vrijwilligers had het idee om nog een kaal stukje grond in te planten met vaste tuinplanten, wel met planten die wij mooi vinden en of dat nu een strook óf gedeelte met planten wordt, dat gaan we de komende maanden nog bekijken. Wij als Helmerhoekers hebben, op de hoogbouw na, vaak wel een mooie tuin met vaste planten. In de herfst gaat een groot deel van onze wijkgenoten in de tuin bezig en dan worden er vaak planten gescheurd die te groot worden. Scheuren betekent een plant uitgraven en in meerdere stukken delen om vervolgens een jong deel terug te planten, vaak is dat een deel van de buitenkant. De rest komt in de Milco ( MIL-ieu CO-ntainer) ofwel groene bak terecht, dat is best wel zonde, want veel planten kunnen nog prima hergebruikt worden. En dán is er de Bijenhoek… Wij zouden graag een afgestoken deel van uw plant gratis willen ontvangen om er hier een leuke “Plantenhoek”van te maken. Dan hebben we het wel over echte vaste planten en niet over alles wat je heel graag kwijt wilt. Liever zouden we eerst horen om welke planten het gaat, zodat we eerlijk kunnen zeggen of het iets is voor ons tuinplan. Misschien heb je al iets in je hoofd waarvan je denkt: “Daar mag de bijenhoek wel een stukje van hebben”, maak er dan een foto van of vraag of ik een keer langs wil komen om te kijken of het wat is, dan kom ik in het najaar graag een stukje plant ophalen.

En als het iets is dat niet echt past in ons plan, dan zeg ik dat eerlijk, want het moet wel mooi worden en goed bij te houden zijn door de vrijwilligers. Hopelijk hebben we dan komend jaar al een mooi stukje tuin met planten uit onze eigen wijk, in de Bijenhoek van onze eigen Helmerhoek.

Kom anders op donderdagavond even een kijkje nemen in de bijenhoek, tussen half zeven en acht uur is de tuin voor het eerst weer open. We houden wel rekening met de anderhalve meter afstand, er staan krukjes waar je gerust even kunt gaan zitten, ze staan ver genoeg uit elkaar.

Wim Boers.

Foto 1-2-3: Eénjarige plant Alyssum, Tweejarige plant Duizendschoon, Vaste plant Flox.

Foto 4: Klaas, één van de vrijwilligers, ziet toch nog een onkruidje die er uit moet 😉 .

Foto 5: Rode sla, deze kan er binnen niet al te lange tijd uit. We houden u op de hoogte.

Foto 6: de Pluktuin

Foto 7: Klaas plant nog een paar Dahliaknollen die geschonken zijn door een echtpaar uit de wijk.

Foto 8: stam- of struikbonen, dus plantjes die laag blijven en vanaf juli bonen gaan geven.

Foto 9: Voor velen nog onbekend, maar een echte moestuingroente, de snijbiet, kun je koken, wokken, smooties van maken en zelfs een hartige taart 🙂 .