Buitenmomentjes (73)

We kennen het wel, de Geessinkbraakweg, net voordat de busbaan begint aan het begin van de wijk bij erve Leppink. Maar ooit was er ook een boerderij met de naam de Geesink’s broak, in dit geval met één S. De boerderij de Geesink’s Broak lag aan de Usselermarkeweg en in mijn jonge jaren ben ik daar eens op visite geweest, de bewoners toen was onder andere mevrouw ter Hofte. Zoals menig boerenfamilie in onze omgeving hadden ze naast hun achternaam ook een bijnaam, vaak zijn ze ook nu nog bekender bij dié naam dan hun eigen naam en deze familie had de naam de “Heetperik” De Heetperik was een boerderij die dáár stond waar AH was op het Stadsveld nu Thomas de Keijzerstraat, toen de Heetperikweg 55. De Heetperik stond achter de Apostelkerk. “Heet” is het Twentse woord voor heide.

Dus hier woonde de familie ter Hofte eerst, in 1955 is de boerderij afgebroken en verhuisde het echtpaar ter Hofte met hun dochter Annie naar de Geesink’s Broak. Haar dochter Annie trouwde in 1964 met Engelbert en deze kwam bij de fam. Ter Hofte in wonen. Het was toen nog een boerderij met koeien en alles liggend in een mooie omgeving. Deze boerderij stamt uit 1907. Als je aan de achterkant van de boerderij naar buiten ging had je gelijk rechts “het huuske” ofwel de wc… 😉 .Iets verderop in de bocht stond een koepel, daar waar nu de scouting aan de Rondemaatweg zit.

Nadat ze ook de Geesink’s broak moesten verlaten vertrokken ze naar de boerderij van Engelbert zijn moeder ( Buursink) aan de Baltinkweg in Usselo, bijnaam : Pek. In 1978 werd de Geesink’s broak in gebruik genomen door de bouwdienst van de Gemeente Enschede en later kwam de plantsoenendienst hier in. Vanaf 1990 zit het Helmgras in deze boerderij en is het nu nog steeds het Helmgras zoals wij het kennen. Ik hoorde afgelopen week dat de asbestplaat met de naam Geesink’s broak er ooit af was gehaald om op te knappen, maar toen ontdekten ze een mooie versiering in de muur achter deze plaat en daarom is de plaat eraf gelaten. Ergens wel jammer, want zonder deze plaat verdwijnt er toch een naam uit het verleden. En zo was ik in in de 70er jaren bij mevrouw ter Hofte op visite , waar ik haar nog zie koffie malen in een oude koffiemolen aan de wand, ben ik later heel vaak aan de Baltinkweg op visite geweest bij de oude mevrouw Buursink, later bij Annie en nu zij is overleden, kon ik gelukkig nog bij een zwager en schoonzus terecht om deze informatie te krijgen, aangevuld door wat er ooit nog geschreven is over de boerderijen. Tevens mag ik deze foto’s plaatsen uit vroegere jaren van de Geesink’s broak en heb ik enkele foto’s gemaakt van het huis zoals het nu is onder de naam: “het Helmgras”…

Wim Boers.

Foto 1: de Geesink’s Broak
Foto 2 : voorkant huis
Foto 3 : de koepel – tweede helft vijftiger jaren. ( deze foto liever niet gebruiken om te delen in andere groepen of berichten) .
Foto 4 : de koeien aan de melkmachine
Foto 5 : het Helmgras nu