Buitenmomentjes (72)

Vaak krijg ik de vraag van : Hoe eet jij dat of heb je een recept?
Nou, ik zal een paar ervaringen en een recept delen.
Bieslook, menigeen heeft het in de tuin, in een pot of bak en het bekendst is een stengeltje bieslook door de sla. Als bieslook gaat bloeien, kun je de mooie jonge roze bloemetjes afknippen en mee bakken met de aardappelschijfjes in de koekenpan, uiteraard nieuwe aardappeltjes, die zijn het lekkerst. De bloemetjes geven tevens extra smaak aan het eten en zelf smaken ze ook heerlijk.
Tuinbonen, niet iedereen vindt ze even lekker, ik wel, ik dop ze en kook ze of gooi ze in de wok tijdens het maken van een maaltijd, mix voor rijst of wat ook. Koken en dan even opstomen met een klein beetje boter, snufje nootmuskaat en dan wat uitgebakken gerookt spek er door… heerlijk.. Sommige mensen plukken de tuinbonen jong en koken ze met schil en al of maken soep van de gedopte lege peulen en anderen toppen de planten als ze in bloei staan en doen de topjes in de wok met een uitje, het was nog lekker ook. Weer andere dubbeldoppen de tuinbonen, dus eerst dop je ze uit de peul en vervolgens haal je van ieder boontje het velletje weer af, veel werk, maar ze zijn dan niet bitter en sommige noemen ze dan een delicatesse. Peultjes, de ene zegt heerlijk en de ander gruwelt er van, vaak hoor je dat ze worden gekookt en met boter en nootmuskaat worden opgestoomd, ik zei laatst dat ik het met boter, klein schepje suiker en een beetje kaneel bereid, dat klonk beter zeiden ze en wie weet vind je ze zó wel lekker.

Sjalotjes, je kent ze wel, kleine uitjes die je door de sla verwerkt of in de wok, ook het groen kan gebruikt worden, door de sla, maar ook op een pizza of in een groenteschotel. Knoflook, vaak gaat er een teentje in de macaroni of in de wok…, maar neem eens een hele knoflookbol, je kunt deze namelijk in een half uur poffen in de oven. Je knipt alleen het puntje van de knoflook eraf om ontploffen in de oven te voorkomen, maar laat de knoflook gewoon in de schil. De teentjes worden zo heerlijk van smaak, prak ze fijn met mayonaise of yoghurt en je hebt een heerlijke saus. (30 minuten in de oven op 90 gr.).

Courgettes, hiermee kun je veel bereiden, als blokjes in de koekenpan bij aardappelen of voor een groentemix om te bakken, als courgettesoep, ik heb de gele courgette, omdat deze zich beter laat invriezen dan de groene. Van courgettes kun je ook heerlijke gezonde courgettepannenkoeken maken, daarvoor neem je het recept van aardappelpannenkoeken, maar vervang je de aardappelen door geraspte courgette. Spinazie, we koken of wokken het, maar je kunt het ook als salade eten, gewoon wassen, uitschudden en in een schaal met een lekkere honing-mosterd saus erover of met verse honing. Pastinaken zijn een vergeten groente, maar heb je ze, schil ze dan dun en snijdt ze in dunne plakjes en frituur ze dan tot lekkere chips, ietsje zout erop en nog warm zijn ze het lekkerst. Sla, soms heb je sla teveel of in de tuin staan slaplanten die al beginnen door te schieten, vaak worden ze dan weggegooid, maar je kunt er ook slasoep van maken, er zijn diverse recepten van dus kijk eens op een startpagina op het net…

Van broccoli en bloemkool worden vaak alleen de roosjes gegeten, maar vergeet de stelen niet bij de broccoli, de steeltjes kun je in stukjes meekoken en ook bij de bloemkool kun je een groot deel om het hart wegsnijden en meekoken. Het bevat veel kalk, wat weer goed is voor ons … Rode bietjes, we eten de bietjes die onder de grond groeien, ieder op zijn manier. Maar de jonge blaadjes aan de bietenplant kun je eraf knippen en door de sla mengen tot een heerlijke salade. Bietjes schijn je ook rauw te kunnen eten, ik kook ze altijd en rasp ze om zo te eten met een beetje azijn en suiker of om ze in te vriezen, maar in blokjes met een dressing, kun je er ook een lekkere bietensalade van maken. Tomaten, deze zijn er in honderden soorten en vele kleuren, lekker om zo te eten, soep van te maken of saus, evt. invriezen of in potten inmaken voor de winter.

En dan tenslotte een recept van een groente die niet iedereen kent, snijbiet.
Snijbiet is een groente die niet in de supermarkt of bij de groenteboer wordt verkocht.
Het zijn grote bladeren met vaak mooie brede stelen. Doordat ze na het afsnijden snel verwelken zijn ze dus niet geschikt om de lange weg te volgen naar de veiling en om uiteindelijk daarna in de winkel te belanden. Wij plukken het dus vers en in geval van tijdsnood kun je het een dag in een emmertje water zetten. Snijbiet kun je koken, ouderwets als spinazie, zo eet ik het vaak, maar je kunt het ook wokken met ui en knoflook en er zijn vast meer mogelijkheden. Nu kun je er ook een snijbiettaart van maken, een soort hartige taart / quiche . Ook hier zijn diverse recepten van, maar ik deel hier het aangepaste recept van dhr. Ton Bossewinkel uit Haaksbergen, iemand die weet wat lekker eten is en hij heeft mij het recept gestuurd om hier met ons te delen, hoewel bij bronvermelding de naam Janine Gijsbertsen staat is het recept dusdanig aangepast met diverse andere producten om het nog lekkerder te maken, door Ton… :

Snijbiettaart met geitenkaas en noten:
Naast een quichevorm heb je de volgende ingrediënten nodig:
450 gram snijbiet
5 plakjes bladerdeeg
5 eieren
125 ml crème fraîche
200 gr verse geitenkaas (+ evt andere kaassoort)
nootmuskaat, peper en zout
halve paprika
kleine ui en teentje knoflook
bouillonblokje (groente)
100 gram noten ( amandelen / cashewnoten)

Bereiding:
Laat het bladerdeeg ontdooien op het aanrecht en snijdt de snijbiet in reepjes en roerbak het kort tot het geslonken is. Vorm invetten, een gewone ovenschaal volstaat. Bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een lap om de vorm mee te bekleden. Roer in een kom de eieren los met een beetje nootmuskaat, peper en zout. Voeg de crème fraîche toe met het uitgeperste knoflookteentje, de fijn gesneden ui, de blokjes paprika en het fijngeknepen bouillonblokje. Brokkel nu de geitenkaas erdoorheen en voeg als laatste de snijbiet toe. Alles door elkaar roeren en vervolgens giet je het in de vorm. Zet het in de voorverwarmde oven en bak het 20 minuten op 200 graden, dan de noten eroverheen verdelen en nog eens 15 minuten bakken op 200 graden.

Eet smakelijk!

Wim Boers.

Foto 1 : teveel sla ineens…. denk dan eens aan slasoep..
Foto 2 : gele courgette
Foto 3 : zelfgemaakte sambal
Foto 4 : snijbiet
Foto 5 : trostomaat “Jasper Violet”, een heerlijke tomaat.