Buitenmomentjes (66)

Wat groeit en bloeit er inmiddels allemaal in de Bijenhoek?
Er leeft van alles, diverse groenten komen inmiddels tevoorschijn in de moestuin, maar ook in de bakken en als je naar de andere kant kijkt zie je dat de pluktuin steeds mooier wordt. Niet door alle schitteringen van de slingers tegen de vogels, maar een met liefde aangelegde pluktuin, inmiddels ingeplant en delen ingezaaid om er uiteindelijk een prachtige tuin van te maken. Het “pluktuin-echtpaar”heeft mooi werk geleverd. Die slingers hebben natuurlijk een doel, de jonge plantjes lopen uit en al dat mooie zachte jonge groen is een delicatesse voor de daar levende konijnen en voor de vele vogels uit onze buurt. Vogels… je hoort ze ‘s morgens vroeg mooi zingen als je daar aan het werk bent, je waant je in een soort vogelparadijs, maar ja, er zijn ook een paar vogels bij die niet zo mooi zingen, die koeren of schetteren en laat dat nou net de groep vogels zijn die zich misdraagt in de tuinen van de Bijenhoek. En dan heb ik het over de houtduiven, de eksters, kraaien en Vlaamse gaaien, die met medewerking van een aantal konijnen de (moes-)tuinder het knap lastig kunnen maken. Dus daarom slingers en netten om de plantjes te beschermen, anders komt er niet veel van terecht. Gelukkig zullen de planten als ze later wat steviger zijn, minder last hebben van de vogels. Zeg nou zelf… wat is lekkerder, een jong fris kropje sla of een al oudere inmiddels taaie krop waarvan de bladeren reeds hard zijn geworden?

Naast de pluktuin in wording, is er een pompoenenheuvel, een gedeelte waar net als vorig jaar de pompoenen zullen groeien op een berg van mest en ander organisch materiaal. Dit jaar is de bult omgeven door stammen van onder andere berken, dat geeft het een wat natuurlijker en netter aanzicht. De bijen in de bijenhoek hebben er mooi weer bij en vliegen al rond in de wijk, op zoek naar mooie bloemen. Op een enkele klaproos, de bloemen van de bieslook en de bloesems van de fruitbomen na, moeten ze in de Bijenhoek nog even wachten, maar hun wachten zal beloond worden, naast alle bloemen in de pluktuin zijn er in de bijenhoek bij de bijen ook bijen- en vlinder mengsels gezaaid. Ook is er langs de zijkanten van de tuin, daar waar de afscheiding met onze buurman is, voor de heesters langs,een rij wilde bloemen gezaaid, hopelijk gaat dit een mooie strook bloemen opleveren. De regen van afgelopen weekend was mooi meegenomen voor deze pas gezaaide zaden. Bovendien hebben we deze week een paar mooie zonnige dagen achter de rug en tot en met zaterdag ziet het er nog goed uit. Vanaf zondag gaan de temperaturen weer even flink omlaag, maar is er ook weer kans op wat regen. In de moestuinbakken van de deelnemers van… komt al van alles tevoorschijn, jonge blaadjes van bietjes, venkel, snijbiet, radijsjes etc… dat gaat de goede kant op.

De moestuin zelf, daarin komen de jonge plantjes nu goed zichtbaar uit de aarde, de gezaaide afrikaantjes, wie kent ze niet, groeien al mooi, hoewel ik twee soorten heb gezaaid, hebben de eksters het nodig gevonden om één rij totaal leeg te plukken, ik zag nog net de ekster wegvliegen met een snavel vol plantjes… daar ook maar een slinger bij gezet… Helaas bleef dus één soort over, wel een mooi soort, de naar mij vernoemde afrikanen… bekend in een groot deel van Nederland en België … want wat was het geval: een jaar of 10 geleden zaaide ik twee soorten afrikanen, de lage rood/oranje en de bossige afrikaan, deze laatste die luistert naar de mooie Latijnse naam Tagetes patula “Linaeus” is één van de oudste soorten afrikanen en een soort dat bossig groeit tot wel 60cm hoogte en kleine enkele bloemetjes draagt. Die andere afrikaan is een lage, gewone afrikaan. Door ieder jaar van beide soorten zaden over te houden, kon ik dus jaren genieten van deze bijzondere bloemen. Maar als je maar blijft zaden overhouden, dan kan het dus dankzij de bijen gebeuren dat er kruisingen onderling ontstaan, waardoor afwijkende planten ontstaan en zo kwamen er naar jaren afrikanen die bossig groeiden, maar met grotere oranje, rode en zelfs gele bloemen, zowel dubbel- bloemig als enkelbloemig , kortom een bonte verzameling en ze werden gekscherend de “Wimpies” 😉 genoemd en zo zijn deze zaden verstuurd door Nederland en België , maar ook al sinds enkele jaren uitgedeeld in onze wijk… het zijn “bijzondere” bloemen… 😉 .

De dahlia’s zullen binnenkort boven de grond komen, het zijn eigen knollen van mede-tuinman Klaas en van mijzelf en we hopen dat ze de bijenhoek mooi mogen kleuren. Verder heb ik de afgelopen week Zinnia’s gezaaid, één van mijn lievelingsbloemen die mogen straks hun pracht tonen in de moestuin, ook de malva’s zijn gezaaid en zullen hun mooie roze bloemen laten zien in de zomer. De rodekoolplantjes zijn inmiddels al mooi groot en binnenkort zal ik er een paar uitplanten, kool in de moestuin.. het hoort er gewoon bij, maar het gaat niet altijd vanzelf. Ook hier hebben we te maken met plagen, na het uitplanten zullen de duiven ze graag beschadigen door het blad er af te pikken, hopelijk gaat het goed… maar wat ook vervelend is…, dat is een klein wormpje dat graag leeft in de wortel van de koolplant, daardoor groeit de wortel misvormt en spreken we uiteindelijk van knolvoet, vaak met de dood van de plant tot gevolg. Nu scheelt het dat er in de moestuin van de Bijenhoek nog niet vaak kool heeft gestaan, dus is de kans van overleven groter. Wat kun je daar tegen doen? Wel er is allerlei gif… :O … Nou, niet in een moestuin waar ik werk… nee er zijn wel andere middelen. Je kunt bijvoorbeeld in het plantgat waar je het plantje in wilt zetten, eerst een klein handje kalk strooien, dat schijnt redelijk te helpen tegen knolvoet. Tegen de duiven zouden we netten kunnen gebruiken.

Ook de vlinders zijn gek op kool en vooral het koolwitje, de naam zegt het al, legt graag haar eitjes op de kool, met als gevolg dat er rupsen uitkomen die soms een hele plant kunnen kaalvreten. Maar gelukkig kun je die rupsen er met de hand afvangen en ze eventueel ergens ver van de moestuin weer vrij laten, bijvoorbeeld in een bos brandnetels, dat lusten ze ook wel. Nu we het over rupsen hebben schiet mij nog iets anders te binnen, de Buxusmot , vrijwel alle buxus wordt tegenwoordig aangevreten en zit vol met spinsels van vlinders en met rupsen, vreselijk om te zien. Als de buxus al ver heen is, kun je deze er beter uithalen en afvoeren, buren die er nog weinig last van hebben in hun buxus zullen dat waarderen. Maar merk je nu pas het begin van de buxusmot, dan kun je er misschien nog wat aan doen. Ik las laatst iets over het gebruik van Lavameel in de moestuin, goed voor alle planten, een natuurlijk product. Het bevat veel mineralen die in de grond komen en daar blijven om ze aan de plant te geven wanneer deze het nodig heeft, planten zullen er beter en sterker van worden. Als je het over de pas aangetaste buxus strooit, tijden een zachte regenbui en dus bij bewolkt weer, zou het lavameel de blaadjes van de buxus versterken en de blaadjes harder en onsmakelijk maken voor de rupsen, waardoor deze zullen verdwijnen. “Bij regen”.. kun je volgens mij ook vervangen als dat nodig is, door het nat spuiten van de haag, daarna even een half uurtje wachten en dan te strooien. Lavameel is gewoon verkrijgbaar, zowel van DCM bij de Welkoop, als los per kilo bij Kootstra, ik noem de namen bewust, niet om reclame te maken, maar omdat we weten waar we terecht kunnen. Ik ben bij Kootstra geweest en heb het daar gehaald, het is niet duur, voor 1,95 per kilo en voor een paar buxussen of een haagje heb je aan 400 gram denk ik al genoeg.Alles wat ernaast valt en de grond bereikt is tevens voeding voor de Buxus, je kunt niet teveel geven, dus dat is geen probleem, alleen gebruik op het gazon wordt afgeraden. Kijk anders eens op internet bij Lavameel tegen de buxusmot, en doe er je voordeel mee. Om nog even terug te komen op de moestuin, bij iedere foto zal ik de naam plaatsen van de groente welke op de foto staat. Maak eens een stukje tuin bij huis vrij, ook daar kun je leuke dingen kweken en je helpt er de bijen mee. Zo links en rechts hoor ik al dat dat gebeurt. 🙂

Ook deze keer wens ik iedereen weer een fijn weekend.

Wim Boers.