Buitenmomentjes (63)

“Online moestuinieren”, zo noemde Jenne het vorige week, nadat hij iets geschreven had over dat de workshop niet door kan gaan dit jaar om de bekende reden en doordat ik druk bezig was met het inzaaien van de bakken. Je krijgt dan zo’n beetje het gevoel wat de schoolgaande jeugd ook meemaakt, thuis de lessen volgen die een leraar online uitlegt. Nou, gelukkig doen wij dat niet, jullie hoeven niet met jullie tuinhandschoenen aan klaar te zitten om samen aan het werk te gaan……. maar ik bedenk mij nu ineens dat het helemaal niet zo’n gek idee zou zijn om dit toch te doen, voor de ouderen, maar ook voor de kinderen, het is heel eenvoudig. Door uit te leggen hoe je een plantje thuis kunt kweken, om bij huis groot te laten worden, is er niet eens zoveel nodig. Misschien juist wel een leuk idee!!!

Ik heb al eens uitgelegd dat het met een tomaat heel gemakkelijk gaat. Je neemt een tomaat die je lekker vindt en snijdt er een plak in het midden uit van zeg maar een cm dik, iets dikker mag ook, ik meet het niet na 😉 . Zorg dat er in die plak voldoende pitjes zitten, dat zijn namelijk de zaadjes, je hoeft ze niet te drogen en ook niet uit de plak tomaat te peuteren. Neem een gewoon bloempotje en vul dit voor driekwart met potgrond, zaaigrond is nog beter omdat daar minder mest in zit wat de jonge plantjes schade kan toebrengen, maar we houden het makkelijk en gebruiken gewoon wat mogelijk is. Als je zover bent leg je dat plakje van de tomaat op de potgrond en je dekt het af met een laagje grond van maximaal 1cm en drukt het licht aan. Geef een klein beetje water, niet met een harde straal maar met een dun straaltje of verstuiver. Niet te nat, gewoon een beetje vochtig. Er zit immers nog genoeg vocht in het plakje tomaat. We nemen nu een plastic boterhamzakje of een stukje plastic folie en spannen dit over de bovenkant van het potje, we zetten het ergens voor het raam en kijken er de eerste 5 dagen niet meer naar om.

Na 6 – 12 dagen kun je wel even kijken, je ziet waarschijnlijk al dat er hele kleine plantjes gaan groeien, verwijder nu het plastic, maar laat het potje voor het raam staan en geef direct nog geen water, water geef je pas als de grond begint uit te drogen. Dit lukt zo in 99% van de gevallen, maar bij 1% komt er niks boven, je moet dan niet denken dat je iets fout hebt gedaan, maar dat ligt aan de tomaat. De meeste tomaten zijn wel geschikt om zo mee verder te kweken, maar bij die 1% kan het zijn dat er een F1 tomaat is gekweekt door de kweker, die geen vruchtbare zaden geeft. Dan heb je pech gehad. Maar zo ik zei, meestal lukt het wel.

Zodra de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn, haal je het geheel uit het potje door het potje op de kop te houden en licht met de rand van het potje op een rand van bijvb de otto te tikken, zo komt het geheel los en kun je heel voorzichtig de plantjes van elkaar losmaken. Neem nu een paar ruimere potten waarin je de tomaten wilt opkweken, vul zo’n grote pot met potgrond en plant daarin 1 jong plantje in het midden. Doe dat met je mooiste en sterkste planten, in meerdere potten dus. Zodra het niet meer vriest en de temperaturen boven de 14 graden zijn, kun je de potten overdag buiten zetten en ‘s nachts weer even binnen of in de schuur zetten, dat heet afharden, afharden van de planten betekent gewoon dat ze moeten wennen aan de buitentemperaturen en zodra ze dat gewend zijn kunnen ze buiten blijven staan.

Dieven: dat betekent dat je de diefjes uit de plant moet verwijderen.. wat zijn diefjes? Als de tomatenplant gaat groeien zet je een stokje bij de plant en met een speciaal plantenklemmetje of een touwtje, bevestig je de plant aan het stokje, niet te strak, want de plant moet kunnen groeien. In de oksels van ieder nieuw blad verschijnt vaak een nieuw takje of een scheutje, hoe je het noemen wilt, deze knijp je uit de plant, want dit diefje maakt de plant zwakker om later mooie vruchten te dragen. Let er wel op dat het geen bloementakje is. Dit weghalen van de jonge scheutjes heet dus dieven. Bij cherrytomaten, ook wel kers tomaatjes genoemd of bij andere kleine tomaten-rassen hoeft dat dieven niet, daar komen vaak meerdere takjes tomaten aan. Maar voor de tomaten van normale grootte dus wel. Mocht er nog een late nachtvorst komen, zet dan voor de zekerheid de potten een nachtje binnen.

Het is nu half april, dus ik zou zeggen: Starten maar… begin maar met wat ik verteld heb en het zou leuk zijn als jullie af en toe eens een foto plaatsen van hoe het vordert… Succes! In de Bijenhoek komt inmiddels ook al van alles tevoorschijn, nog niet in de bakken, maar wel in de moestuin. Ook het onkruid komt boven, dus je moet goed kijken wat groente en wat onkruid is, gelukkig weet ik dat na al die jaren wel, maar door een leek zouden zomaar de verkeerde plantjes kunnen worden uitgetrokken en dat willen we natuurlijk niet. Ook in de grote pluktuin wordt hard gewerkt door het echtpaar dat zich daar mee bezig houdt. Helaas is de grond erg droog en doordat er maar geen regen wil vallen, moeten ze regelmatig de tuin sproeien. Voor deze keer laat ik het er weer bij, jullie zijn weer op de hoogte en met de les over de tomaten hebben we een mooi begin van het online moestuinieren.

Wim Boers.

Foto 1 t/m 5 legt uit hoe je het plantje kweekt zoals ik beschreven heb.

Foto 6 daar geeft het vrijwilligersechtpaar de planten, in de door hun aangelegde tuin, water