Buitenmomentjes (62)

Het is woensdagmorgen 8 april als ik met dit verhaal begin en naar buiten kijk, dan zie ik dat het net als de eerdere dagen weer een prachtige dag wordt. De zon schijnt vol op en de temperatuur is zeer aangenaam. Ook in de moestuin merk je het, want door de warmte op de grond, komen de plantjes langzaam tevoorschijn. Een paar weken geleden waren we blij met al die regen, wat zo goed is voor de natuur en de tuin, er was genoeg gevallen, sloten stonden vol vers regenwater. Maar inmiddels is de grond alweer zo droog dat er gesproeid moet worden en de vrijwilligers bij de Bijenhoek Helmerhoek zijn dan ook al druk bezig met water geven of te sproeien. Gelukkig hebben wij daar veel mogelijkheden, een pomp voor het sproeien op stroom, we hebben daar zonnepanelen die ons op weg helpen, maar ook hebben we op de tuin aardige buren die ons aan alle kanten de nodige hulp aanbieden. Daarnaast is er een handpomp waar we de gieters kunnen vullen om even een paar planten water te geven.

Een echtpaar uit onze wijk, die als vrijwilligers meewerken in deze tuin, hebben een prachtig tuinplan gemaakt en daar zijn afgelopen week vaste planten geplant en ook zijn er diverse bloemen gezaaid. Ook de imkers zijn weer druk met de bijen en ook deze vrijwilligers hebben al een mooi stukje tuin ingezaaid met bijenmengsels, waar ook de nodige vlinders op af komen, zo wordt er al heel wat werk verricht. En dan heb je nog mensen die net iets meer van de techniek weten dan anderen, die zijn heel hard nodig om alles “draaiend” te houden, zoals bijvoorbeeld de pomp. Daarnaast heb je nog een aantal moestuinders, maar die gelijk ook siertuin liefhebbers zijn, want ze zaaien niet alleen groenten, maar ook bloemen of ze planten plantjes dáár, waardoor het geheel straks een mooi aanzicht geeft.

Het plan met de moestuinbakken verloopt anders dan in eerste instantie de bedoeling was. De workshop ging niet door en ook de bewoners die een bak tot hun beschikking zouden krijgen kunnen er dit jaar mogelijk geen gebruik van maken. We weten allemaal waarom, het Corona virus houdt ons uit de gezamenlijke tuin. Toch hebben we overlegd en om de bakken niet leeg te laten, zal ik komende week beginnen met het inzaaien van de bakken, geheel naar eigen idee komt er van alles een beetje in te staan om het geheel toch voor de komende maanden wat vrolijker te maken. Iedere bak heeft een naam, de naam van de deelnemer die zo’n bak zou gaan gebruiken. Het lijkt mij leuk om , als het allemaal lukt, de oogst uit de bak naar de mensen te brengen , wiens naam op het kaartje staat dat aan de bak hangt. Natuurlijk lukt niet altijd alles, soms zaai je wat en komt er niets van op en dan zaai je opnieuw wat uit hetzelfde zakje zaden en dan komt ineens alles op. Het is dus altijd afwachten, we kunnen niets beloven, maar ik zal mijn best doen er wat van te maken.

Via twee sponsors krijg ik gratis zowel groente- als bloemenzaden en ook nog wat plantgoed, dat kost ons niks en normaal maak ik geen reclame, maar het tuincentrum van Moestuinweetjes uit België, zorgt voor een groot deel van de zaden en Fauna – store Maasbracht voor de aanvullende zaden en pootgoed. Dat zijn adressen waar ik al jaren goed bekend mee ben en Moestuinweetjes is een site waar ik zelf aan mee heb geholpen om mensen uit te leggen hoe je zo makkelijk mogelijk antwoorden kunt vinden op de moestuin vragen. Ook schrijf ik eens per twee maanden een column voor hun, dus ze wilden graag de bijenhoek dit jaar op weg helpen. Hopelijk kunnen we volgend jaar wél de bakken door de bewoners laten gebruiken en zullen ze, met het nodige advies, zelf hun zaden mogen aanschaffen als ze dat graag willen.

Over een weekje is het dus al half april en vanaf half april gaat het meeste wat nog niet gezaaid is de grond in of wordt binnen gezaaid in potjes of bakjes. Bonen nog niet, die zijn pas na half mei aan de beurt, als de kans op nachtvorst kleiner is. Tomatenplanten kun je vanaf nu binnen voor zaaien en de plantjes opkweken bij voldoende licht, maar deze kunnen pas na half mei naar buiten. Zet je ze in een grote pot bij huis dan kun je bij een late nachtvorst de pot nog wel even binnen zetten. Eerder heb ik al laten weten dat er dit jaar in de Bijenhoek géén tomaten komen te staan, de reden hiervoor is dat er vorig jaar bijna overal tomaten stonden, ook in de bakken. Het is beter om dat dus dit jaar over te slaan, dat geldt ook voor paprika’s , pepers en aubergines, allen familie van de nachtschade, net als aardappelen en deze kunnen ziektes veroorzaken als ze steeds in dezelfde grond staan.

Courgettes, pompoenen, komkommers, augurken, zijn allemaal planten die na 15 mei naar buiten kunnen, dus die kun je binnenkort zaaien en opkweken in huis of in een kasje, maar je kunt ze ook vanaf half mei rechtstreeks in de grond zaaien, ook dan komen ze snel boven en worden het ook mooie planten. Let er op bij het kopen van komkommerzaden, dat je kiest voor een buitenkomkommer en niet voor een kas komkommer als je geen kas hebt. Er zijn diverse soorten, maar voor beginnende moestuinders zijn de Chinese slangen de makkelijkste komkommers, ze hebben soms wat rare modellen, maar smaken er niet minder om. Komkommers eten we vaak rauw, maar in blokjes gesneden kun je ze ook meebakken in de wok en je kunt er zelfs komkommersoep van maken. Courgettes heb je in vele kleuren en naast de saaie groene in de supermarkt heb je ook mooie gele, witte, gestreepte en nog anderen, er is dus veel mogelijk. Net als komkommers en augurken kun je courgettes ook in het zoetzuur inmaken, lekker voor de wintermaanden bij de stamppot boerenkool. Voor deze keer laat ik het erbij, allen een goed en gezond Paasweekend gewenst !

Wim Boers.

De foto’s laten zien dat de vrijwilligers goed hun best doen om er wat moois van te maken 🙂 . Verder stukjes tuin die in zijn gezaaid en de zaden + plantgoed dat ik mocht ontvangen.