Buitenmomentjes (61)

Wij zijn vaak even eigenwijs als april, als wij iets willen dan gebeurt het vaak gelijk. April doet ook wat hij wil, maar dat is een gezegde dat aangeeft dat het soms mooi weer kan zijn , maar ook nog vaak koude nachten geeft en soms zelfs sneeuw, zoals het andere gezegde : “Aprilletje zoet heeft soms een witte hoed”. Afijn, we moeten maar afwachten wat april ons aan weer geeft, voorlopig zitten we allemaal binnen door het Corona virus en kunnen de meesten geen kant op. Hopelijk gaat het niet al te lang duren, maar ik vrees dat het een verloren jaar wordt.

Toch zit ik niet iedere dag binnen, ik ga er wel op uit naar bijvoorbeeld mijn moestuin of ben thuis in de tuin bezig. Natuurlijk op gepaste afstand, daar waar het hoort. Je hebt een siertuin en je hebt een moestuin, deze laatste de moestuin, daar zal ik het nog vaker over hebben, want april geeft weer mogelijkheden om groenten en bloemen te zaaien, wat in maart nog niet kon en dat is al een hele lijst.

De siertuin, daar is deze maand nog ander werk te doen, bijvoorbeeld de rozen snoeien, niet gelijk op de eerste april, maar zo rond half april is het daar een mooie tijd voor. Rozen snoei je tot op het derde oog, dat werd vroeger op school al geleerd, dat betekent dus de derde uitloper van een takje, vanaf de grond bekeken. Let op dat het een oog is dat naar buiten groeit en niet naar binnen, als de zon schijnt, schijnt deze het beste boven in de plant waar ruimte is om te groeien en te bloeien. Als het oog naar binnen gericht groeit, komt er minder licht in de plant. Dit geldt voor alle normale rozenplanten, ook voor rozen op stam.
Voor klimrozen mag je een andere manier gebruiken, we leerden op school dat als je een klimroos kort afknipt deze hoger wordt dan als je hem hoog afknipt, eigenlijk wel logisch, want hoog afknippen betekent veel nieuwe scheuten op de takjes.

De vaste planten in de tuin, ik heb het dan niet over heesters en/of struiken, maar over de bloeiende planten die ieder jaar weer boven de grond komen, groeien en bloeien. Bekende soorten als de flox, hosta, margriet en vetplant zijn vaste planten. In de periode oktober tot en met april zijn deze planten in de rusttijd en dan kun je ze afknippen Nu zijn de meningen verdeeld wanneer je dit het beste kunt doen, de ene knipt in november de tuin kaal en de ander pas in maart / april. De reden hiervoor is dat in de wintermaanden veel insecten zich verstoppen in de tuinplanten om lekker beschut de winter door te komen. Bovendien als er sneeuw valt ziet de tuin er vaak sprookjesachtig uit. Toch knip ik mijn planten vaak al af in november / december, de reden dat ik het dan doe is omdat de oude plantendelen dan nog mooi stevig zijn, met regen en koude worden de delen slapper en rotten ze sneller. Ik heb een versnipperaar en stevige plantendelen gaan daar nou eenmaal makkelijker doorheen. Als alles versnippert is heb ik een mooie bult fijn tuinmateriaal dat ik weer terugbreng in de tuin, zodat de planten beschermd zijn tegen de vorst en of kou.

Wacht je tot het voorjaar, dan is het nu een mooie tijd om de planten terug te knippen, let er wel op dat je niet de nieuwe delen die al uitlopen beschadigt. Knip de oude delen zo laag mogelijk af, zeg maar op 2-3cm hoogte, dan is het altijd goed. De jonge plantendelen lopen weer uit en gaan van de zomer weer bloeien. Bij mij is er al veel groen weer zichtbaar in de tuin. Mocht je de ruimte hebben voor een composthoop of heb je een compost (VAM) vat, dan kun je daar alle vaste planten afval in doen.

Heesters in de tuin, ook deze worden soms gesnoeid, vaak omdat ze te hoog worden of dat ze bloeien op jong hout. Houdt er rekening mee wanneer een heester bloeit. Bijvoorbeeld de Vlinderstruik, die kennen de meesten wel, deze kun je in de wintermaanden, maar ook nu deze maand nog afknippen of afzagen op ca 20-25cm, deze loopt in het voorjaar weer uit en geeft in de zomer dan weer mooie bloemen waar de vlinders van houden. Ook voor de Hibiscus geldt dit.

Een ander voorbeeld is de Forsythia, een moeilijke naam voor wat we beter kennen als bloeiend hout, de gele bloemetjes die je nu overal ziet bloeien op het nog kale hout, dus zonder blad. Deze snoei je niet in de winter, want dan zou je alle takken die gaan bloeien verwijderen, dat kan natuurlijk niet. Deze plant snoei je het beste ná de bloei, dus zodra de plant uitgebloeid is, knip of zaag je onder, alle te dikke takken eruit en laat het jonge hout staan, deze takken ontwikkelen zich verder om volgend jaar weer te gaan bloeien.

Hortensia’s staan bijna in alle tuinen, dan bedoel ik de “Macrophylla” ofwel de gewone boerenhortensia met zijn prachtige grote bloemen, knip alleen de oude bloemen net onder de bloem af, deze planten bloeien ieder jaar zeer mooi, zou je deze kort afknippen, heb je er het komend jaar geen tot slechts een enkele bloem aan. Het beste is bij deze alleen oude en slechte takken te verwijderen, als het nodig is. In de zomer komen daarvoor weer takken die het jaar er op gaan bloeien. Zodra er genoeg jonge takken zijn kun je alsnog de andere oude takken eruit halen, zodat je bloei houdt.

Voor andere Hortensia’s zoals de hogere schapenkop hortensia en de bekende Hortensia “Lime Light”, gelden andere regels, deze worden in februari geheel terug geknipt om vervolgens weer uit te lopen. De Hortensia “Annabel” kun je snoeien, maar dat hoeft niet altijd, wil je dat doen, doe het dan in maart of de eerste week van april. Er zijn natuurlijk nog veel meer tuintips, maar ik laat het er even bij. Succes, mocht je gaan snoeien … maak je tuin weer mooi.

Denk er aan dat je anderhalve meter afstand houdt, van wie ook !!!

Wim Boers.

Foto 1: De versnipperaar, zoals ik beschreef.
Foto 2: Zoveel is mogelijk in mijn kleine tuin, foto van
enkele jaren geleden.
Foto 3: Hortensia’s .
Foto 4: Hortensia Annabel.
Foto 5: Pioenroos loopt weer uit.
Foto 6: De vetplant (Sedum) loopt weer uit, de oude takjes
worden nu geknipt.