Buitenmomentjes (57)

Al 35 jaar lang gebruik ik dezelfde personenweegschaal, niet dat ik er dagelijks of wekelijks op sta, maar af en toe, vaak wel op 1 januari, dat is een vaste dag. Na die 35 jaar vernam ik dat die weegschaal meer kilo’s aangaf dan ik dacht dat het zou moeten zijn, logisch, ik heb er zo vaak op gestaan dat het beste ding, mogelijk ook door veroudering, is doorgezakt. En het is een gewone personenweegschaal die door druk een wieltje met getallen aanstuurt om mij te vertellen hoeveel ik weeg.

Een paar maanden geleden lag er in de Volle bak, Samen delen Otto, die tot voor kort in ons wijkcentrum stond, een personenweegschaal in doos, zo goed als nieuw, er moest wel een batterij in, niet zo goed voor ons milieu, maar wel goed voor mijn gewicht, ik zou vast 5 kilo lichter zijn dan op de oude weegschaal. Afijn, de weegschaal meegenomen, het is meer zo’n digitale, die precies tot op een honderdste aangeeft wat je weegt. Nou, dat vind ik niet zo belangrijk, de grote getallen, daar gaat het om. Als kind stond je op een bascule, daar hing aan de voorkant een houder waar zware gewichten op werden gezet om zo jouw gewicht te kunnen aflezen, niets getallen en niets digitaal, maar je wist waar je aan toe was. Eerst werd de nieuwe weegschaal in een hoekje gezet, ik moest zo’n knoopcel batterij met een speciaal nummer hebben.. zodra ik in de winkel kwam, waren er zoveel verschillende nummers dat ik niet meer wist welke ik moest hebben, afijn, de oude weegschaal kon ik nog gebruiken, maar die gaf steeds méér aan, dat kon dus niet.

Ik wandel regelmatig mee met de wandelgroep Helmerhoek, soms wel 3 keer per week, dat is toch gauw 15 km totaal en laatst op een zondag nog ruim 8 km gewandeld, ik fiets ook vaak nog wel 40 km per dag, dat is niet zo moeilijk, wel met elektrische ondersteuning, maar ja, dat mag ook wel met die Ciara, Dennis en Ellen die zo hard blazen dat je bijna niet vooruit komt. Nee, beweging genoeg, hoewel in de winter natuurlijk minder dan in de zomer, logisch, zomers heb je hele lange dagen en ‘s winters korte dagen, dus ben je vaker thuis. Het eten gaat gewoon door en een hapje van dit of dat is ook lekker, dat begint al begin december met speculaas, het gevulde is mij te zoet, dat neem ik niet, scheelt toch gauw een kilo in de week. Pepernoten, een chocolade letter, zo’n roomboter kerststol met spijs , oliebollen en appelflappen en diverse salades zorgen ervoor dat je wel iedere dag met de wandelclub mee moet om je gewicht op peil te houden. Gelukkig was ik met de kerst en oud en nieuw ziekjes, dus heb er weinig van meegekregen, hoewel ziek of niet, het eten mij altijd smaakt. Ach, als ik buiten op straat rondkijk, zijn er wel dikkere mensen, dan valt het nog wel mee.

Mijn streefgewicht is 94 kilo, dan passen al mijn zomerkleren weer, dus… in de winter ben ik gauw iets over de honderd kilo, maar dat gaat in de zomer meestal weer goed komen. Dat zeggen we toch allemaal? Dat we in de winter zwaarder worden? De reden om op 1 januari op de weegschaal te gaan staan en ons een ongeluk te schrikken over ons gewicht? Dan is het dus heel normaal dat we als goede voornemens op nummer 1 zetten dat we gaan afvallen, we gaan sporten, wandelen, fietsen zwemmen en sommige geven honderden euro’s uit aan allerlei afslankmiddelen, die even werken, maar daarna keert het oude gewicht weer terug, alles voor niets, tenminste… in de meeste gevallen dan, je hebt dan vaak te maken met het bekende jojoj effect Nee, nu in maart is dat alweer verleden tijd, totdat we onze zomerkleding van vorig jaar passen… broeken die niet dicht willen, strakke T shirts, alles blijkt veel te heet gewassen te zijn, logisch dus dat het niet meer past, op zoek naar nieuwe kleding.

Nou hier niet, ik heb nu eindelijk een batterij gekocht voor de nieuwe weegschaal, die zal laten zien dat ik veel slanker ben dan de oude, na al zijn trouwe dienstjaren. Batterij geplaatst en er maar even op gaan staan, lachend uiteraard, want het zal hard meevallen… Oh jee… wat nu, deze geeft 3 kilo meer aan dan de oude weegschaal :O .Je zou er bijna stress van krijgen, maar dat mag niet, want van stress kun je aankomen… dat is niet de bedoeling. Ook van minder eten kun je toch aankomen, dat heb ik gemerkt, want vanaf 1 januari heb ik drastisch geminderd…, heb ik dan minder vet en meer spieren gekregen? Spieren wegen immers meer dan vet, ik merk er nog weinig van.

Echt sporten doe ik niet, dat is voor mij niet zo goed, maar met de komende maanden voor de boeg zou het toch mogelijk moeten zijn om weer wat lichter te worden, en ik niet alleen, allen die weer meer gaan bewegen en niet teveel zware spieren opbouwen, zullen vast over een tijdje zeggen dat hun vaste voornemen om af te vallen toch is gelukt, ook al is het maar tot de komende winter. Eigenlijk is het grotendeels ook de schuld van het weer, al die regen is natuurlijk goed voor de natuur, niet voor ons, wij kunnen dan niet naar buiten, nee, wij blijven dan binnen wat minder bewegen tot resultaat heeft, ach ja, het ligt altijd aan iets anders of aan een ander. Nu er genoeg regen is gevallen en het maart is, zullen we vast weer veel mooie dagen krijgen en dus ook meer beweging, goed voor ons allemaal. En mijn nieuwe weegschaal? De oude blijft er nog even naast staan, want ik laat mij niet zomaar bedriegen door zo’n apparaat. Wat denkt ie wel niet …. 😉 .

Wim Boers.

bij de foto’s :
de oude weegschaal, de nieuwe, de konijnen op de bascule en een weegschaal die bij de aardappelboer werd gebruikt.