Buitenmomentjes (59)

Vorige week was ik al begonnen met wat te vertellen over de moestuin en het compact kweken in bakken, dit alles richting zaterdag de 21e maart, morgen dus. Er is echter iets tussengekomen en wel het Coronavirus, we moeten afstand van elkaar houden en dat lukt misschien niet altijd tijdens de workshop. Dus daarom wordt de workshop Compact moestuinieren verplaatst, tegen de tijd dat het doorgaat zal iedereen dat op tijd horen.

Maar ik vervolg wel hier mijn verhaal en zal de komende tijd regelmatig iets vertellen over wat en wanneer er gezaaid kan worden. Ook deze keer wil ik het één en ander vertellen wat er mogelijk is.

Naast groenten kunnen er ook kruiden worden gezaaid, veel mensen drinken tegenwoordig graag munt thee of thee met een ander kruid, dat is puur natuur en heel gezond. Munt heb je in vele soorten, van een grof blad tot een fijn blad en zelfs een bont blad. Maar pas op! Munt wordt een erg grote plant die enorm woekert, die kun je beter in een pot zetten, ter grootte van een emmer. In de tuin kan ook , maar in een vierkantemeterbak is het niet echt een goed idee. Bieslook wel, bieslook groeit compact en is een vaste plant, dus eenmaal gezaaid, komt deze ieder voorjaar weer tevoorschijn. Aan het einde van de lente bloeit de bieslook met paarse bolletjes, bloemen dus, deze kun je gewoon mee bakken bij de gebakken aardappelen of in een ander gerecht, het zijn eetbare bloemen en ze smaken heerlijk. Lavas ofwel maggikruid is ook een vaste plant, deze plant wordt echter vrij hoog, de bladeren gebruik je in verschillende gerechten en je kunt ze ook mee koken in de soep om ze nadien weer te verwijderen of fijn gesneden in de soep te laten.Deze plant behoort tot de schermbloemige , net als de berenklauw, dus het schijnt dat je bij warm zomerweer in de zon op moet passen met het plukken van deze bloemen, je zou er blaren van kunnen oplopen.

Bij mij in de tuin staat ook salie, salie is heel gezond en een goed middel tegen vele kwalen, echter is het gebruik afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Selderij en peterselie zijn beide makkelijke soorten, die zaai je al vanaf begin maart op een vochtige plek in de tuin, de plantjes kun je later in de tuin uitplanten. Deze zijn tweejarig, dat houdt in dat je ze het ene jaar zaait en dat ze het tweede jaar gaan bloeien, zaad geven en afsterven. Eénjarigen zaai je, die bloeien nog hetzelfde jaar, geven zaad en sterven daarna af, zoals bijvoorbeeld basilicum, deze zaai ik vaak eind april in een bloempotje om later de opgekomen plantjes in drie of vier polletjes uit te planten in de tuin, dus niet ieder plantje apart, polletjes gaat beter.

Prei is niet echt een kruid, maar meer groente, ook deze kan worden gezaaid, april is de beste tijd om te zaaien, als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze uitplanten, zet ze dan vrij diep in een open gaatje , het ondergrondse deel wordt dan namelijk wit. Over een week lopen we tegen april aan, dan kunnen er weer andere groenten gezaaid worden, zoals rode bietjes. Rode bietjes uit eigen tuin zijn vele malen lekkerder dan uit zo’n potje van de supermarkt.

Rode bietenzaad bestaat uit een bolletje, uit één zo’n bolletje groeien meerdere plantjes, je kun bietjes makkelijk uitplanten, dus probeer gerust een paar te zaaien. En dan heb je nog de vergeten groenten, niet die ik vergeet te noemen, maar oude groente-rassen die we haast vergeten zijn, zoals pastinaken, schorseneren en bijvoorbeeld koolraap. Dan zijn er ook nog groenten wat echte moestuin-groenten zijn, die niet in de winkel worden verkocht, snijbiet en groenlof zijn er twee van. Veel mensen lusten ook geen groenlof omdat het wat bitter smaakt, ik vind het heerlijk. Snijbiet is wel lekker, je kookt het als spinazie of in de wok met een uitje en een stukje knoflook. Snijbiet gaan we ook zaaien in de bijenhoek.Ook is een snijbiettaart heel lekker, een soort hartige taart.

Er is veel mogelijk in de tuin.
Kool zaaien kan wel, maar een rode of witte kool neemt veel ruimte in beslag, uiteraard mag je het zelf bepalen wat je verder zaait, maar bedenk dat spitskool minder ruimte in neemt, ook lekker is en dat daar vroege rassen van zijn, na de oogst kun je in de vrijgekomen ruimte dan nog weer iets anders kweken. Natuurlijk gaat alles niet vanzelf en gaat er ook wel eens wat mis, sommige groenten schieten door, omdat ze misschien te vroeg zijn gezaaid, andere komen niet eens boven de grond, te nat, te droog of noem maar op Lees de beschrijving op de achterzijde van het zakje zaad of vraag gerust als je twijfelt, samen maken we er wat moois van.

Succes!

Wim Boers.

Foto 1: de peultjes staan er inmiddels mooi bij .
Foto 2: peultjes de plantjes aan het gaas.
Foto 3: paprikaplantjes komen boven de grond.
Foto 4: Aardappelen, de eerste zijn weer geplant.
Foto 5: Vorig jaar had ik een keer 4 pootaardappelen geplant in een speciekuip van 1 m doorsnede, het is gelukt en ik had toch nog redelijke oogst.