Buitenmomentjes (53)

Vooruitkijken, niet te ver hoor, want we kunnen niet in de toekomst kijken en al zou dat wel kunnen is het de vraag of we nu al zouden willen weten wat ons in de toekomst te wachten staat, ik denk niet dat zoiets verstandig is. Iedere dag mag best weer een verrassing zijn, hoewel ik de dagen in een week wel graag invul via afspraken die gemaakt zijn.

Maar in mijn geval kijk ik vooruit naar de moestuin, er gaat veel veranderen dit jaar. Had ik een mooie moestuin bij mijn caravan, waar ik van alles in potten kweekte, maar ook in de tuin rond de caravan…. ben ik daar weggegaan. Ik heb mijn hobby daar opgegeven om op een andere camping verder te kamperen en van de nodige rust te genieten, ook daar heb ik grond bij de caravan, maar daar zijn andere regels, geen moestuin, maar wel wilde bloemen, dus misschien… het moet daar “natuurlijk” blijven. Dat is nog niet zo heel erg, ik heb immers nog de grote moestuinbakken en daaromheen zullen dit jaar wat meer speciekuipen staan. Ook mag ik nog wel wat plantjes uitplanten bij andere vrienden. Mijn tomatentunnel zal dit jaar een tunnel zijn om andere plantjes in op te kweken en dat gewoon thuis op de Helmerhoek. Ik heb bij huis de tuin iets veranderd en daar een paar tegels gelegd waar het geheel komt op te staan. Zaailingen van pepers en paprika’s , maar ook van bloemen, kunnen daar mooi in en… het is makkelijk water geven, het enige negatieve kan zijn dat er storm komt…

Maar het is inmiddels februari, vorig jaar liet ik in februari al plantjes zien die ik gezaaid had, maar dit jaar begint het feest nu pas, afgelopen dagen heb ik al van alles gezaaid, 13 soorten pepers en 5 soorten paprika’s , 88 peperzaadjes zijn gezaaid en zeker 100 paprika’s. Dat lijken hele grote aantallen, maar niet ieder zaadje zal een pepertje of paprikaplantje worden. Ik heb de zaadjes gewoon gezaaid en niet gecontroleerd op de kiemkracht. Dat kan wel, als je mooie gedroogde zaadjes hebt van deze planten en je gooit ze in een bakje water, dan zullen de beste zaadjes, dus met de goede kiemkracht, zinken en de slechte zaadjes zullen blijven drijven.

Dat zaaien heb ik gedaan in speciale biologische zaai- en stekgrond, dat is gewoon bij ieder tuincentra te koop. Natuurlijk kun je ook potgrond gebruiken, maar potgrond is rijker aan meststoffen dan zaai- en stekgrond, zaaigrond moet arm zijn, zodat de jonge plantjes niet sneuvelen, vaak rotten de jonge plantjes net boven de grond af als er potgrond wordt gebruikt. Je kunt ook op zaaigrond besparen, daarvoor heb je de DENO methode, maar ik wil het voor jullie niet te moeilijk maken.

Kort samengevat betekent de Deno methode dat je een vel keukenrol vochtig maakt, een maal dubbel vouwt, daarin de zaadjes legt en dan het vel nogmaals dubbel vouwt, zodat de zaadjes in het vochtige papier zitten, dit geheel doe je dan in een plastic zakje en laat het van boven heel iets open, zet dit zakje ergens voor het raam. Over een tijdje zullen de goede zaadjes in dat zakje gaan kiemen, dat kun je zelf voorzichtig volgen, als er een steeltje ontstaat met wortel, dan kun je zo’n plantje voorzichtig in een potje zaaigrond plaatsen en onder een kap in het licht verder opkweken. Is het nog vroeg in het voorjaar, dan gebruik ik daar een groeilamp voor, maar als het langer licht wordt kunnen ze ook voor het raam staan of bij goed weer in mijn plastic tunnel.

De zaadjes kun je bijvoorbeeld uit een peper of paprika van de winkel halen, de zaadjes een paar dagen drogen en dan kun je ze al zaaien, gaat vrij gemakkelijk. Zo zijn de meeste van deze zaden uit de winkel goed te gebruiken, een heel enkele keer zijn de zaden onvruchtbaar door een F1 ras, maar daar zal ik het verder niet over hebben, die zaden zijn dus niet bruikbaar, aan de buitenkant zie je dat niet, Zelf heb ik in 2019 op de markt paprika’s gekocht die los verkocht worden, van iedere kleur 1, daarvan hoop ik dat het zaad een goede kiemkracht heeft en ik in de loop van het jaar goed oogsten ga. Ooit haalde ik 1 puntpaprika bij onze supermarkt en daar heb ik jaren nakomelingen van gehad. Doe gezellig mee met zaaien, leuk om te proberen en wie weet, lukt het jullie ook om mooie planten te kweken, misschien nog wel mooier dan die van mij, succes!

Wim Boers.