Buitenmomentjes (56)

Honing, wie kent het niet, een natuurlijk product dat door de bijen wordt gemaakt en wat lekker is op brood, door de yoghurt of hoe je het ook eet. Van klein tot groot, iedereen heeft het vast wel eens geproefd, hoewel ik er pas vorig jaar echt mee in aanraking kwam… Ik kreeg vanaf de zomer 5 potjes honing, lekker, iedere dag een schep door de yoghurt en ook nog heel gezond, toch? Het is december, vlak voor de kerst en ik had al een paar weken een raar gevoel in mijn buik, het ging ook niet echt over, 22 december, ik weet het nog goed, ik verging van de pijn in mijn buik, wat was dat toch? Enkele jaren geleden had ik die pijn ook al eens en op het ziekenhuis werd gesproken over een prikkelbaar darm syndroom, dat hoor je wel vaker…, eigenlijk heb ik al sinds jaren soms vervelende scheuten in mijn lichaam, zonder dat er verder echt naar gekeken werd. Afijn, ik had het over december, ik heb een paar dagen, waaronder beide kerstdagen in bed gelegen en de pijn hield aan.

De huisarts gebeld, maar deze was tot 29 dec afwezig en ik wilde niet het hele traject van de huisartspost afwerken, dus wachtte ik tot maandag 30dec. om weer naar de eigen huisarts te kunnen gaan. Hij onderzocht mij en merkte dat ik overal pijn had en er werd bloed geprikt, urine onderzocht en er werd een echo gemaakt. Alles was goed, beetje bloed in de urine, maar niet ernstig, hoewel de blaas en urinewegen erg pijnlijk waren, was het ook geen blaasontsteking. Koorts, nou ja, dat was niet noemenswaardig, beetje verhoging, tussen de 38 en 38,5 gr. Maar ook dat had ik al sinds eind november. Later in januari kreeg ik pijn in de nierstreek, erge pijn, ik kon niet op mijn linkerzijde liggen, dat hield ik niet vol.

Opnieuw bloed geprikt om te kijken of ik nierstenen had, ook dat leverde niks op en de dokter stelde drastische maatregelen voor om bij een specialist een vragenlijst in te vullen en als de uitslag klopte, zouden met spuiten de zenuwen in mijn buikholte lam worden gelegd. Dat vond ik nog al wat en ik besloot het toch nog even een paar weken aan te zien, stel je voor dat dat het achteraf toch niet zou zijn. Het was inmiddels 6 februari en ik zat te denken … wat is er nou de laatste tijd anders gegaan dan daarvoor en eet ik ook anders? Ik eet wel altijd gezond, maar fruit eet ik bijna nooit, soms een banaan of iets uit eigen tuin. Fruit kan ik niet verdragen, dat wist ik al langer.

Ik herinnerde mij dat ik afgelopen jaar dus die 5 potjes honing had gekregen, nooit eerder had ik dat gegeten, maar vanaf half november nam ik iedere avond na het eten een eetlepel vol door de yoghurt, heerlijk! Zou je een allergie kunnen hebben voor honing? dacht ik. Ik opende het wereldwijde internet en typte de vraag in en zie: het was mogelijk! Het kan dus en ik lees verder, 90% van mijn klachten komen voort uit … Fructose intolerantie. Een moeilijk woord. Fructose is vruchtensuiker en intolerantie betekent onverdraagzaamheid, Fructose of suikers kunnen voorkomen in fruit, groenten, maar ook in soepen en sausjes, kortom alles wat gezoet is en dat kan ook een zoetstof zijn. Honing staat bovenaan in het lijstje, het is een natuurlijk suiker. Bij een intolerantie is er sprake van een ongewone lichamelijke reactie op een bepaalde stof, dat kan naast het eten ook alcohol zijn en zelfs medicijnen waar de stof in zit. Dit alles niet te vergelijken met een voedselallergie, dat is heel wat anders.

Bij Fructose intolerantie treden er klachten op na het nuttigen van producten met fructose Verder lees ik ergens dat mensen die een bijenstekenallergie hebben, ook slecht tegen honing kunnen, ik heb een wespenallergie, zelfs een hele zware en dat bleek dus heel goed mogelijk te zijn. Ook las ik dat de lever de fructose niet goed kan verwerken, waardoor er in de nierstreek pijn kan optreden, ook dat had ik. Het voedsel met fructose kan in de dunne darm niet goed worden opgenomen en de darmflora raakt in gevaar, er ontstaat een gisting in de dikke darm die veel pijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel, … nou, ik had al die weken een opgeblazen maag. Lichte verhoging is mogelijk bij Fructose intolerantie, een lichte koorts dus waar verder geen oorzaak voor te vinden is, dat klopte ook. Er wordt bij dit soort klachten vaak gedacht aan een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), maar in veel gevallen is het dus Fructose intolerantie.

Kortom, om een lang verhaal kort te maken… ik heb vrijdag de 7e februari gelijk de assistente van de dokter gebeld en het verhaal uitgelegd, die was het met mij eens dat de symptomen er wel erg op lijken. We hebben besloten dat ik nu op ga passen met wat ik eet en om over een aantal weken verslag te doen van hoe het dan is. Het ging de eerste twee weken al een stuk beter, maar de pijn onderin de buik blijft nog en vanaf afgelopen woensdag werd het zelfs weer erger, ik had chocolade gehad… , overal kan natuurlijk iets in zitten wat ik niet kan verdragen of het blijkt toch iets anders te zijn, dat zal de toekomst uitwijzen, in ieder geval is het iets om over na te denken. En de honing eet ik niet meer, misschien is dit alleen al de reden dat het nu iets beter gaat.

Waarom ik dit nu zo vertel?

Omdat er misschien wel lezers zijn die dezelfde klachten hebben en nog steeds niet weten wat de oorzaak is, mensen die ook de bijen-/wespenallergie hebben, die ook de EPI pen, het noodmedicijn bij een wespensteek, bij zich dragen en misschien ook wel gevoelig zijn voor honing (en suikers), om er rekening mee te houden dat dit heel lastig kan zijn en dat niet alles gelijk maar een Prikkelbaar Darm Syndroom is. O ja, voor een ieder ander is honing erg gezond hoor, laten we dat niet vergeten !!!

Wim Boers.