Buitenmomentjes (52)

Goed een jaar geleden werd ik uitgenodigd door Jenne van der Velde om bij hem thuis te komen voor een praatje, ik zocht hem op en ontmoette hem samen met zijn vrouw bij hun in huis. Jenne vroeg mij om iedere week een klein stukje te schrijven voor de Facebookpagina : Helmerhoek Nieuws Voor en door Bewoners.

Een column !!
“Wat moet het zijn?” vroeg ik hem en hij zei dat het, omdat ik veel met plantjes kweken bezig ben en bekend was in de omgeving ver voor de Helmerhoek er was, bijvoorbeeld iets kon schrijven over het kweken van planten of over de omgeving. Het moest een naam hebben, iets wat duidelijk was en zo werd de naam Buitenmomentjes geboren.

Het eerste wat ik schreef werd op 6 februari 2019 geplaatst en nu, een jaar later, is het eind januari en schrijf ik de 52e column , iedere week heb ik dus nog iets kunnen schrijven. Soms weet ik niet waar ik over schrijven moet, maar dan duikt er plotseling een woord op in het nieuws of in de wijk en daarvan valt dan wel weer iets te maken en zo zijn alle verhalen eigenlijk ontstaan. Soms waren er droevige buitenmomentjes , zoals het overlijden van onze wijkagent en soms waren het blijde momentjes over jong leven. Verhalen over eenzaamheid en het verbinden in de wijk, proberen mensen bij elkaar te brengen in ons wijkcentrum voor de diverse activiteiten en / of om gewoon gezellig een bezoekje te brengen aan de huiskamer Helmerhoek. Verhalen over “onze” bijenhoek, een plek om elkaar te ontmoeten en er gelijk even uit te zijn. Daar waar je ook nieuwe… nou ja… andere wijkbewoners kon ontmoeten… Ook waren er serieuze momentjes, kwamen er het ene moment droevige zaken voorbij zoals de onveiligheid rondom de bekende tunneltjes en waren er voor mij soms emotionele herinneringen in de verhalen over vroeger, over hoe het er uit zag voor de Helmerhoek er was, de herinneringen die gebleven zijn aan een gebied waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.

Een gebied dat nu een woonwijk is waar ik al bijna 35 jaar graag woon, een flat of etagewoning, hoe je het noemen wilt, die gebouwd is op een plaats waar vroeger de Meierweg liep, ik woon dus daar waar ik vroeger veel heb gefietst, misschien slaap ik nu wel midden op die weg of zit ik voor de tv , daar waar vroeger deze weg doorheen liep. En zo hoop ik in 2020 ook weer 52 columns te schrijven, hopelijk mooie berichten, zonder verdrietige momenten, maar ja, het leven loopt zoals het loopt, je kunt van tevoren niet voorspellen wat er allemaal te gebeuren staat.

Binnenkort begint het tuinseizoen weer in de huiskamer, mijn huiskamer in dit geval, de eerste pepers en paprika’s hoop ik begin volgende week binnen te zaaien en zodra ze boven de grond staan, hoop ik ze verder op te kweken tot mooie planten waar ik de komende zomer weer van kan oogsten. En ook zullen er binnenkort weer bloemen worden gezaaid om de zomer weer wat kleur te geven, maar ook om de bijen en vlinders te helpen. Daar zal ik zo af en toe in de loop van het voorjaar iets over vertellen.

En als er vragen zijn, hoop ik ze te kunnen beantwoorden… Daar maak ik dan wel een een “momentje” voor vrij. Inmiddels is er een website gemaakt met de naam www.helmerhoeknieuws.nl en daarin lees je allerlei nieuwtjes uit de wijk en zijn alle columns, ook van de andere columnisten, te lezen. Neem eens een momentje de tijd om daar eens een bezoekje aan te brengen, zo blijf je goed op de hoogte van wat er in de wijk speelt.

Wim Boers.

De foto’s zijn van het afgelopen jaar, van de mooie natuur, de eerste drie foto’s , maar ook van een vroegere boerderij aan de Helmerhoekweg, de boerderij waar nu DSR foods in gevestigd is en tenslotte een foto van de pompoenen in de bijenhoek.