Buitenmomentjes (49)

Afgelopen week was ik thuis en rommelde wat in mijn pc, mapjes met foto’s werden onderhanden genomen en alles wat niet erg belangrijk of speciaal was, verdween in het vakje “Prullenbak”… Opgeruimd staat netjes en hoewel ik nog honderden Gigabyte ruimte heb op de schijf, maakte ik toch nog wat meer ruimte. Vaak bewaar ik teveel en vaak merk ik ook dat ik foto’s maak in de natuur, waar ik precies een jaar eerder ook ben geweest, heel apart, maar dankzij de herinneringen op Facebook, zie ik dat terug.Foto’s met mensen of dieren en foto’s met mooie herinneringen blijven bewaard. Zo vond ik op een cd nog foto’s van de winter van 2009, prachtig al die sneeuw, mensen op het ijs, schaatsen of met de slee en vrienden met hun kinderen, elf jaar geleden, toen 6 jaar, inmiddels 17, wat een verschil. Gelukkig ben ik zelf in die jaren niet veranderd ;). Ik leefde mij helemaal in , in het verhaal op de foto’s, ik herinnerde mij alles weer, de kou, de gezelligheid, de duikclub die het mogelijk maakte om in een duikpak aan een lang touw onder het ijs te kunnen zwemmen, etc. en de warme chocolademelk bij het Paviljoen het Rutbeek. Heerlijk, blauwe lucht en zonnig winterweer, wat was dat genieten…. Ik sluit de pc af en kijk door het raam naar buiten, grijs en regenachtig weer, bah… weg dat wintergevoel, ik zat er juist zo lekker in… Of we nog weer zo’n mooie winter krijgen ligt aan het klimaat. Ik doe er niet zo heel veel op uit, maar er zullen wel veranderingen optreden met de jaren, maar misschien krijgen we ook nog wel weer hele koude winters en dan gaat het vraagstuk over de klimaatproblemen weer de “ijskast” in. De wereld zou onder water kunnen komen te staan, doordat het water hoger komt, (door smeltende ijskappen.. ), vindt je dat gek?

In mijn jeugd telde Nederland 12 miljoen mensen, nu bijna 17,4 miljoen, toen waren er nog mooie bossen en weilanden, nu wordt alles volgebouwd, wat een gewicht op onze aarde, al dat beton, het ene gebouw nog groter en zwaarder dan het andere…. Mensen hebben in Nederland meer overgewicht dan in andere landen, schijnt.. 5 miljoen meer mensen dan in mijn jeugd, met al hun gewicht en overgewicht… En ondertussen wordt er nog steeds van alles uit de aarde gehaald, niet alleen gas en zout, en vroeger maar ook nu nog de kolen, maar nog veel meer, logisch gevolg zijn de aardbevingen, dat weet iedereen, maar met alle gewicht van wat ik net opnoem, zou je bijna denken dat de aarde onder water zakt, logisch denken noem ik dat of sla ik door in mijn fantasie? dat kan ook … 😉 . Wetenschappers denken nu eenmaal anders dan ik, want ik heb er niet voor geleerd.

Maar ja, ik keek vanmorgen naar het nieuws, de branden in Australië, daar kun je niet omheen, een heel Continent dat bijna helemaal in brand staat, vreselijk, mensen die omgekomen zijn door de vuurzee, dat gun je niemand en al die mensen die op de vlucht zijn om hun leven te redden en alles moeten achterlaten, stel je eens voor … Daarnaast alle dieren die in het wild leven van de koala tot de kangoeroe en alle andere soorten, verbrand, geen hulp voor hun en de Brandweer die vecht tegen iets dat eigenlijk niet te bestrijden is. Vreselijk!!! Ik heb deze week geappt met vrienden in Australië die ooit de Helmerhoek verlaten hebben om daar een nieuw leven op te bouwen, de ene in Brisbane, de anderen iets verderop, alle drie met hun gezin hebben nog het geluk dat ze veilig wonen aan de Oostkant van het Continent. “Hoe gaan jullie daar mee om? vroeg ik.. angstig?¨ Tja, ze kunnen er niks tegen doen, “ik ga maandag gewoon weer naar mijn werk”, reageerde de ander. Vanmorgen op het nieuws zeiden ze nog dat dit komt door de klimaatveranderingen, maar bewoners in Australië zeggen dat het gewoon is dat er bosbranden zijn, zo gaat het al jaren , alleen deze keer is het vele malen erger. 35 – 50 graden Celsius, zodra iets geblust is, droogt het en bij 50 graden verdort het en brand het zo weer, nee, regen zou de beste oplossing zijn en dan niet een buitje, maar minstens een paar weken, maar ook dan kan het zo weer branden als de temperatuur omhoog gaat. Klimaat? Wie zal het zeggen.

Als ik appte met Australië, pochten de vrienden altijd dat het bij hun veel warmer is dan in Nederland, als ik bijvoorbeeld zeg dat het 21 graden is, krijg ik direct antwoord met een staatje van de weektemperaturen, 38 gr C en hoger… Hopelijk gaat het inderdaad snel regenen en kunnen bewoners terug naar hun…. huis? Helaas is het daar nog maar pas zomer en is het nog maar afwachten hoe het verder gaat. En wij hier maar hopen op sneeuw en ijs voor een mooie winter…., het wintergevoel.. Ons gevoel gaat nu uit naar Australië, tenminste dat mag ik hopen. Hopen dat er snel veranderingen komen om dit te stoppen, maar ook dan zijn ze er nog lang niet, er zal veel herbouwd moeten worden en er zullen nieuwe bossen worden aangeplant. En al die diersoorten? Ruim 1 miljard dieren zijn omgekomen, zijn de laatste berichten die ik door kreeg uit Australië… enkele diersoorten zouden mogelijk al zijn uitgestorven. Ik kijk inmiddels ook nu weer door het raam naar buiten, donker weer met wat motregen, niet echt koud voor de tijd van het jaar, dan maar geen sneeuw en ijs, geen wintergevoel, maar laten we blij zijn dat we hier veilig de winter doorkomen.

Wim Boers.

Foto 1: In 2009 hadden we dat wintergevoel nog en kon er geschaatst worden op het Rutbeek, daar was een gat in het ijs gemaakt waar je met duikpak aan en vastgemaakt aan een lijn onder het ijs kon zwemmen, door de luchtlaag onder het ijs, was het water ca. 8 graden. De overige foto’s zijn van enkele dieren in de Australische natuur, vóór de brand, er zouden nu zo’n miljard dieren omgekomen zijn door de branden en ook een groot deel van de planten zullen niet terugkeren, vrezen ze daar. Deze foto’s zijn gemaakt door een in Australië woonachtige vriend en zijn vrouw en deze mocht ik hier plaatsen.

Vanaf de tweede foto :Kangoeroe in de toen nog mooie natuur, koala beertje, een hagedis, de Australische koningsparkiet, kangoeroe met jong in de buidel, nog wat hagedissen, een lizard en de lachvogel.