Buitenmomentjes (51)

Sinds dat ik 12 jaar was heb ik al een hobby: Konijnen. Ooit heb ik weleens verteld dat ik mijn jeugd heb doorgebracht op een boerderij nabij de Helmerhoek, een mooie tijd, veel omgang met dieren, honden, katten, koeien en varkens en… voor mij dus konijnen. Nadat de boerderij verkocht werd , had ik inmiddels al konijnen bij huis, dat is altijd zo gebleven tot de dag van vandaag. Het fokken met konijnen was vroeger al heel erg leuk, al die jonge konijnen in het voorjaar en dan de mooiste uitzoeken om te houden. En wat over was? In die tijd was er nog geen Marktplaats of Facebook, nee, afspraken maken met een vaste telefoon en vervolgens met een kistje achter op de fiets , de diertjes wegbrengen naar andere liefhebbers. In die vroegere jaren hadden de bewoners van wat nu de Helmerhoek is, vaak wel konijnen en die kende je en daar ging je dan naartoe. Konijnen fokken ging vrij gemakkelijk, na de dekking duurt het 30-31 dagen voor er jongen komen, vrij snel dus. De konijnen kregen brok, dat gelijk bezorgd werd met het andere voer op de boerderij en daarnaast gras, paardenbloemblad en hooi, alles was daar op voorraad dus makkelijk voor mij, zelf het stro voor de hokken kon ik gewoon pakken. Natuurlijk hielp ik daar in mijn jeugd ook mee met het hooi binnenhalen, koeien melken, biggen vangen etc… biggen vangen, dat wil zeggen dat als er biggen geboren worden dat je ze dan gelijk droog wrijft met stro en bij de moeder een de tepel legt, je zit dus achter het varken tijdens de bevalling.

Van 1997 tot 2010 zat ik bij een vogelvereniging, waar ik jaren in het bestuur heb gezeten en ieder jaar hielden wij onze vogeltentoonstelling bij de Oneto, De Oneto is een kleindierenshow, met kippen, konijnen, watervogels, duiven etc… Daarbij hadden wij dus een ruimte voor de vogels. Als penningmeester had ik veel van doen met het bestuur van de Oneto en nadat ik in 2010 de vogelvereniging verliet ben ik lid geworden van de Twentsche Pluimvee Club, die ook ieder jaar de Oneto organiseert.Ik ben daar konijnen gaan insturen en enige jaren geleden ook cavia’s.

Maar ik was toch meer de “konijnenman”, dus de cavia’s bleven niet. Totdat ik ruim 2 jaar geleden weer twee cavia’s kreeg, het is een leuke hobby, anders dan konijnen die na 30 dagen dragen een nest maken en kale jongen krijgen met de oogjes dicht onder een laagje “wol” … uitgetrokken borstharen van moeder konijn, ofwel de haren die ze rond haar tepels uittrekt om ruimte te maken voor de zogende jongen….Cavia’s dragen ruim 2 maanden, ongeveer tussen de 63 en 70 dagen, die worden dan gelijk helemaal klaar geboren en rennen al snel rond. Mooi in het haar en de oogjes geopend, geen nest, gewoon open in het hok.

En zo zijn de cavia’s hier blijvertjes geworden, je moet alleen wel goed oppassen, laat je de cavia jongen 6 of 7 weken bij de moeder, dan kan het gebeuren dat een jong beertje ( mannetje) de zeugjes (vrouwtjes) en de moeder alweer kan bevruchten, na goed 4 weken zijn de mannetjes alweer vruchtbaar. En zo fokte ik in december 2019 uit een nieuw koppel 3 jonge caviaatjes van een zuiver ras en werden er afgelopen zondag 3 bonte caviaatjes geboren, waarvan ik wel wist dat ze geboren konden worden, maar er nu nog niet op gerekend had. Het zuivere ras hoop ik eind dit jaar op de tentoonstelling te brengen met daarnaast hopelijk een paar leuke konijntjes.

Dieren, het blijft een leuke hobby, maar je moet ze goed verzorgen.

Wim Boers.