Dit weekend is het laatste weekend voor de kerst en zaterdag is gelijk de kortste dag van het jaar, de kortste dag betekent dus dat het de laatste dag is dat het ‘s morgens lang donker is en dat het ‘s avonds al heel vroeg donker wordt.

Hoewel het de dagen erna iedere dag alweer iets langer licht wordt, zullen we dat in januari pas echt gaan merken. Maar met de komende kerstdagen in zicht, zal er nog weinig van te zien zijn. De donkere dagen, vaak bewolkt en regenbuien, echt weer wat we voor de kerst kunnen verwachten. Iedereen is druk met de boodschappen, auto’s rijden in de wijk af en aan en de lampen van de auto’s schitteren door de regendruppels op de ramen. Koud en fris weer, bah, nee geen weer om buiten te zijn, maar het liefst binnen in de warmte van de verwarming of, als je die hebt, de open haard of houtkachel, met een kop warme chocolademelk en een punt appeltaart, uiteraard met de bijbehorende toef slagroom. Drukke dagen ook voor de winkeliers, want er wordt heel veel ingeslagen, het kerstmenu ziet er vast weer mooi uit, slagers hebben het deze maand extra druk, bloemisten kunnen hun groen bijna niet aanslepen en de poeliers die af en toe wild verkopen hebben nu topdagen, want naast wild , worden er ook veel kerstkalkoenen geslacht en is menig konijn het haasje.

Loop je eens ‘s avonds rond in de wijk, dan zie je niet alleen mooie huizen waar binnen prachtige kerstbomen staan met mooie verlichting, maar ook buiten is menig tuin versierd met mooie kerstverlichting, prachtig om te zien. Kerst is voor velen ook de geboorte van Jezus en menig huis heeft een kerststalletje dat het verhaal van de stal en de kribbe met het kindje en de bijbehorende dieren weer geeft. “In het Oosten is een ster gezien, staat hier zijn wieg misschien?” Een ster die het Licht bracht, met daar omheen duizenden kleinere sterren die de hemel van Bethlehem verlichtten. En zo zien we in deze tijd van de kerst ook de vele duizenden lampjes die onze wijk verlichten. Natuurlijk viert iedereen kerst op zijn eigen manier, sommigen zijn gewoon blij met twee extra vrije dagen en gaan klussen of wat anders doen en ook al zijn het twee feestdagen, de tweede kerstdag is een dag dat alle meubelboulevards en nog vele andere winkels hun deuren openen om de klanten binnen te halen. Zelfs de eerste kerstdag zijn er al winkels open om nog gauw even de vergeten boodschappen binnen te halen, een vers afgebakken stokbrood is natuurlijk lekkerder dan één van een dag ervoor. Voor mij maakt het niet zoveel uit, ik blijf in ieder geval één dag lekker thuis, misschien een lekkere wandeling maken als het weer dat toelaat. Wat ik die dagen eet weet ik nog niet, ik heb genoeg in de vriezer om een heus kerstmaaltje in elkaar te knutselen, maar een pannetje stamppot boerenkool kan ook zo tot de mogelijkheden behoren.

En voor degenen die alleen zijn en tegen de kerstdagen op zien, die een partner of een andere dierbare verloren zijn, ook voor hun zullen kaarsjes branden of aangestoken worden met kerst, kaarsjes die licht geven, even een moment van herdenken. Of voor degenen die het financieel niet zo breed hebben, voor hun zijn het ook donkere dagen, maar ook voor een groot aantal van deze mensen, voor wie de kerst een dure tijd is, is met de inzamelingsactie bij AH iets mogelijk gemaakt, waardoor er ook voor hun een lichtje gaat schijnen. En voor iedereen die het moeilijk heeft, waar al langer donkere wolken boven het huis hangen, ook voor hun is te hopen dat er een lichtje gaat branden, dat ze hulp krijgen waar het nodig is. En zo vieren we ook dit jaar weer kerst en gaan we langzaam verder naar het nieuwe jaar, wat dat jaar ons gaat brengen dat weten we nu nog niet, hopelijk geen zwarte wolken maar veel licht, veel moois en vooral een goede gezondheid. En zo wens ik iedereen:

Fijne Kerstdagen !

Dat iedereen mag genieten van de warmte en gezelligheid deze dagen en dat het voor iedereen een mooi kerstfeest wordt. Dat er ook voor iedereen een sterretje straalt , zeker net zoveel sterretjes als alle lampjes die branden in de tuinen van de Helmerhoek.

Wim Boers.