Buitenmomentjes (45)

De Sint en zijn gevolg zijn nog maar net vertrokken of de huizen worden alweer opgefleurd met duizenden Led lampjes en binnen met de mooiste kerstbomen, kunst of echt, allen even mooi. De eerst kerstkaartjes zijn inmiddels weer op de mat gevallen en voor je het weet staat de kast of tafel weer vol met mooie kaarten met de liefste wensen en ook op social media komen de wensen weer vol op binnen.

Kerst, een mooie tijd, de dagen worden nog steeds korter en korter, het is ‘s avonds vroeg donker en thuis staat de verwarming aan of brandt de open haard. Hoewel 21 december de kortste dag is, zullen we met de kerst nog niet merken dat de dagen alweer heel iets langer worden. Tevens is het dan de eerste winterdag en hoe zeer we ook hopen op een witte kerst…. ik ben er bang voor dat het dit jaar niet gaat lukken. De keus van de kerstboom is verschillend, hier staat al jaren een kunstboompje van een meter hoog en heel af en toe heeft er eens een echte gestaan, eigenlijk is er hier in huis niet genoeg ruimte voor een grote kerstboom of de eethoek moet uit de kamer, maar dat is natuurlijk lastig.

Er is overigens keus genoeg, niet ver van de wijk vindt je ‘t Helmgras, daar is een ruime keus aan kerstbomen, van de gewone kerstspar tot de iets luxere kerstbomen en je kunt ze makkelijk vervoeren, zelfs met de fiets.. niks geen getrek over een lange afstand, want je bent er zo mee thuis. En als je daar toch bent? Kijk dan eens even binnen, ze hebben daar prachtige kaarsen, gewone of van bijenwas en ook betaalbaar voor iedereen. Dus wat de kerstboom betreft, voor mij is de keus niet zo moeilijk, wel komen er straks nog een paar kerststukjes op tafel te staan met echt groen, hoewel ik dat nog moet halen. Sommige vinden de geur van dat groen zo heerlijk, maar ja, ik kan niet ruiken, dus ook dan zou een echte boom voor mij net zo ruiken als de kunstboom.

En dan al dat eten, er wordt voor tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan eten met kerst, uit eten met vrienden of familie of thuis iets lekkers op tafel zetten, wild, kalkoen, konijn… en heel veel rollades zullen op het menu staan. Verse groenten die ineens rond kerst drie maal duurder zijn dan normaal en verse krieltjes, gemaakt van oude aardappelen die net zolang in de schrapmachine draaien tot ze klein zijn, ik zag het vorig jaar op tv. En daar betaal je dan de hoofdprijs voor en we trappen er allemaal in. Een lekker glas Chardonnay of een mooie rode wijn bij het diner, wat wil je nog meer. En dan de mooie grote cadeaus onder de kerstboom niet te vergeten, gezellig op kerstavond de cadeaus uitpakken..

Maar…. er is ook een andere kant aan het verhaal van het kerstmenu en de luxe er omheen, want niet iedereen heeft het zó breed dat dat allemaal zo maar kan. Sommige zijn uiteraard ook met minder tevreden. Begrijp mij niet verkeerd, ik gun iedereen een heerlijk kerstdiner, sommigen werken er hard genoeg voor om dit te kunnen doen en van mij mogen ze er heerlijk van genieten. Maar er zijn ook in onze wijk mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen, voor wie de kerst overleven is, gewoon omdat het niet anders kan en toch proberen deze mensen om er voor hun gezin nog iets moois van te maken. Gelukkig is er dan een AH Kamphuis in onze wijk waar een boodschappenactie wordt gehouden voor deze mensen , een inzameling voor en door bewoners uit onze wijk, niet langs de deur, maar gewoon in het winkelcentrum voor de info balie, daar staan regelmatig mensen, vrijwilligers, die vragen of u iets wilt doneren, als u de boodschappen haalt. Deze actie duurt nog tot en met zaterdag 14 december en er wordt inmiddels al goed gegeven, maar er kan altijd nog wat bij, hoe meer we krijgen, hoe meer gezinnen er blij gemaakt kunnen worden.

Het zou fijn zijn dat deze gezinnen dan ook iets extra’s op tafel kunnen zetten met de kerstdagen, dat ze ook het kerstgevoel mogen beleven. Nu zullen er mensen denken van : ”ja hallo Wim, met jouw christelijke verleden”… weet je best dat er met kerst meer speelt dan alleen lekker eten, dat het ook een christelijk feest is, ja uiteraard weet ik dat en ik gun iedereen kerst op zijn eigen manier… maar ook dan wordt er wel het nodige genuttigd met de feestdagen.

Vrijdag 13 december is er een kerstmarkt, die is ook voor iedereen, kom gerust eens kijken, informatie over tijd en plaats is te lezen op de Facebookgroep Helmerhoek, voor en door bewoners. Ook is er zondag 15 december kerstmarkt in het winkelcentrum, kom gerust even langs! En zo wens ik iedere bewoner in onze wijk en ook er buiten, op zijn eigen manier, in luxe of in een mindere situatie: hele Fijne Feestdagen.

Dat het een fijne kerst wordt met gezelligheid en warmte voor iedereen!

Wim Boers.