Buitenmomentjes (41)

Vrijwilligerswerk, in heel Nederland wordt dat gedaan, overal zijn mensen vrijwillig aan het werk ten behoeve van anderen die het o zo nodig hebben. Maar dat hoef ik niet uit te leggen, vrijwilligerswerk lijkt vaak zo gewoon. Of het ook echt zo gewoon is? Ik denk als morgen alle vrijwilligers zouden stoppen met hun werk, dat dan heel Nederland in grote problemen komt, dus vrijwilligers zijn wel degelijk heel belangrijk.

Sommige mensen denken bij vrijwilligerswerk dat het zó vrijwillig is, dat je kunt gaan wanneer je wilt en als je geen zin hebt je lekker thuis blijft, nou zo werkt dat niet. Er wordt op je gerekend dat je ook werkelijk komt, dáár waarvoor je je hebt aangemeld. Natuurlijk kun je gerust eens een dag, week of langer vrij krijgen, maar dat doe je na overleg met de instantie waar je voor werkt.

Ook in onze wijk hebben we een groot aantal vrijwilligers die zich inzetten om andere wijkbewoners te helpen, van SOOS activiteiten, tot Bingo voor ouderen, de Huiskamer, het Noaberschap, heel veel activiteiten als Halloween en het sinterklaasfeest en noem maar op. Zonder vrijwilligers zou dit allemaal niet mogelijk zijn.

Afgelopen week scroll ik wat op Facebook en zie daar een foto van mijzelf voorbij komen, ik schrik, ik ben toch niet gehackt??? Ik heb niks geplaatst en al helemaal geen foto van mezelf in deze groep, de groep Helmerhoeknieuws voor en door bewoners van de Helmerhoek. Ik lees het verhaal erbij en zie dat Jenne van der Velde een artikel over mij heeft geplaatst, ik schrik er wel een beetje van, maar hij verwoord het precies zoals ik het beleef. Maar ik houd er niet zo van op de voorgrond te worden gezet, hoewel het beter bij leven is dan na de dood 😉 , zoals dat bij velen vaak het geval is. Ik pak de telefoon en app Jenne dat ik het heel mooi vind, maar mij liever op de achtergrond houd, waarop hij reageert dat “mensen die liever op de achtergrond blijven het juist verdienen om genoemd te worden”.

Waar begon het vrijwilligerswerk ooit voor mij? Wel, ik doe altijd alles vrijwillig, maar dat is bij vrienden en kennissen, officieel begon ik in 1989 met vrijwilligerswerk, eerst bij de Broekheurnerstede, een bejaardentehuis, waar ik ‘s morgens, bijvoorbeeld, in de werkplaats lijstjes van hout maakte voor de mensen die op de soos schilderijtjes hadden gemaakt en waar ik ‘s middags met de ouderen spelletjes deed zoals kaarten. Mijn Twents dialect vonden ze altijd mooi om te horen, omdat het hun taal was die niet zo vaak meer gesproken werd en de tekst bij het kaarten: “ie mot gé’mm … “ was voor hun iets wat ze prachtig vonden. Daarnaast ging ik vrijwilligerswerk doen bij Mediant, wat toen nog TPZ (Twents Psychiatrisch Ziekenhuis) heette. Ik werkte daar op de gesloten afdeling met mensen die soms niet helemaal meer wisten waar ze waren en anderen soms best agressief konden reageren. Toch was het mooi om te doen.

Door persoonlijke omstandigheden ben ik begin jaren 2000 gestopt met alles en had ik later genoeg aan mijn eigen hobby’s , zoals de moestuin, wat ik per 2008 weer had opgepikt. In 2017 werd ik gevraagd of ik vrijwilliger wilde zijn bij de activiteiten op de Helmerhoek, waar het begon met een prachtige Halloween avond in samenwerking met Erve Leppink, aan de rand van onze wijk, het werd een succes! Onder leiding van Daniëlle en Richelle en vele anderen hebben we daar een hele mooie avond gehad en zo viel ik er in, als ZZP’er je weet wel Zo’n Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in de wijk en als boef bij de carnavalsoptocht en als bruidegom, met mijn knappe bruid Saskia bij het Halloween.

En in 2018 ben ik toevallig in de huiskamer bij Linda terecht gekomen, daar waar ik nooit zo maar even heen zou gaan, want wat zou ik daar moeten zoeken….? Ook ontmoette ik daar de mensen van de fotoclub… Afijn, het werk dat ik daar in de Huiskamer doe sinds die tijd, is elke week weer leuk, de bezoekers zijn er gek op koffie en thee en op de leuke activiteiten die er georganiseerd worden. Jenne vroeg mij vorig jaar of ik iedere week een Column zou willen schrijven voor de Facebookgroep Helmerhoekers, ik moest min of meer dus op sollicitatiegesprek bij hem en zijn vrouw aan de keukentafel. Dat leidde dus tot het schrijven van mijn zelfbedachte Buitenmomentjes, waar Jenne het de afgelopen week over had en zolang er onderwerpen zijn, zal ik blijven schrijven 🙂 .

Maar… Vrijwilligerswerk doe je niet alleen, we zijn in de Huiskamer, het Noaberschap, met ruim 20 vrijwilligers actief en ook Jenne en Paul zijn vrijwilligers in de wijk en de mensen van de Soos, de Bingo, de kaartclub en van heel veel dingen meer, noem ze maar op. Ik kan het niet, ik zou er heel veel vergeten, al die mensen samen die vrijwilligerswerk doen, die doen dat om anderen te helpen of zelf onder de mensen te zijn, om niet eenzaam thuis te zitten, maar om zich nuttig te maken. We worden als Helmerhoekers niet zomaar een dorp genoemd. Elkaar helpen waar het nodig is om de wijk bloeiend te houden en er zijn vast weleens meningsverschillen, maar ook daar kom je wel weer uit.

Kijk alleen maar eens naar de wandelclub, regelmatig gaan er mensen wandelen, iedereen kan mee, op de vaste dagen , maar ook op andere tijdstippen als je dat via de Facebookgroep aangeeft.
Ook daar kom je veel vrijwilligers uit de wijk tegen met wie je kunt praten over alles en nog wat, maar met wie je ook verhalen kunt delen die je graag kwijt wilt. Vrijwilligerswerk, vaak komen we nog mensen te kort voor diverse activiteiten, je kunt je altijd nog wel ergens aanmelden als het je leuk lijkt, je krijgt er leuke collega’s , gezelligheid en veel dankbaarheid voor terug. We zijn er voor elkaar en met elkaar, laten we het leuk houden en doe gezellig mee.


Bericht van M-pact:

Jaarlijks op 7 december worden landelijk vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht. Deze extra aandacht verdienen ook de vrijwilligers binnen de gemeente Enschede. Deze dag is speciaal ingesteld om aandacht te vragen voor u en al die vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen of goede doelen. De Gemeente Enschede en M-Pact organiseren op zaterdag 7 december van 12:30 uur tot 17:00 uur een inspirerende middag met een leuk programma om de vrijwilligers en actieve burgers in het zonnetje te zetten! Je leest het, de vrijwilligers worden niet vergeten, zowel landelijk als plaatselijk wordt er aan de vrijwilligers gedacht.

Wim Boers.

Bij de foto’s : Vrijwilligerwerk, de Huiskamer, Halloween 2017, Sinterklaas 2018 en Repaircafé en alle andere activiteiten waar vrijwilligers de handen uit de mouwen steken.