Buitenmomentjes (37)

Opruimen dat doen we allemaal, iedere dag en of we er nou zin in hebben of niet, het moet gebeuren, zowel door groot als klein. En na een seizoen op de camping komt er ook weer heel wat mee naar huis en dat wordt zo links en rechts neergezet achter een deur, waar het later toch nog weer opgeruimd wordt. Altijd makkelijk die deuren in huis waar niemand achter kijkt. Dat wil niet zeggen dat het een rommeltje is bij mij thuis, nee hoor, ik houd het wel netjes, maar soms… soms moet er wel even opgeruimd worden om het netjes te houden. Maar voor jullie denken dat ik iets ga schrijven over de huishouding en over het huisman zijn, zal ik direct maar zeggen dat het daar niet over gaat.

Nee, vandaag wil ik het hebben over de tuin opruimen, na een campingseizoen van 1 april tot en met 31 oktober, officieel dan, want ik ben inmiddels alweer een paar weekjes thuis, is er genoeg dat opgeruimd moet worden. In het voorjaar ben ik druk geweest met zaadjes zaaien, plantjes verspenen en later verpotten, om uiteindelijk deze zomer een mooie tuin vol bloemen en groenten te hebben. Dat is mooi gelukt. De warme zomer was voor de meeste planten geen ramp, als ze maar water kregen, dan ging het goed. Maar water geven is behoorlijk veel werk en eigenlijk heb ik de tuin maar éénmaal gesproeid, maar al die potten en bakken… ja, die moesten wel iedere dag water hebben, die droogden snel uit. En alles was groen en de bloemen bloeiden prachtig, na de bloei werden de planten minder en aan de éénjarigen, zoals de afrikaantjes, komen zaaddoosjes gevuld met zaden die we dan weer oogsten om het jaar erop weer uit te zaaien. En de vaste planten, planten die dus ieder jaar weer terugkomen, sterven af en zijn inmiddels grotendeels al minder mooi.

Normaal is het meestal november dat ik de vaste planten afknip, de beste tijd is van oktober tot en met april, omdat de planten dan in hun rustperiode zitten. Thuis wacht ik ook nog tot november eer ik de vaste planten afknip, maar de moestuin daar ben ik inmiddels mee begonnen. De late aardappelen zijn allemaal geoogst hier. De bonen aan de stokken zijn eruit getrokken, de stokken worden droog in de schuur gelegd en mogen daar blijven tot volgend jaar en het bonenloof verdwijnt naar de composthoop. De Zinnia’s die deze zomer weer prachtig hebben gebloeid, daarvan heb ik alle bruikbare droge bloemen afgeknipt, om daar in de wintermaanden de zaden uit te halen en volgend jaar weer te zaaien, niet hier, maar ergens anders in een andere tuin, het wordt vast weer mooi. De laatste nog mooie Zinnia’s afgeplukt en die staan nu te pronken in de woonkamer.

En dan de Dahlia’s , ze zijn met alle regen weer opnieuw gaan bloeien en het is zonde om ze nu al te rooien, de knollen rooi je en de plant knip je boven de knol af op zo’n 10cm. Dahlia’s haal ik ieder jaar weer uit de grond, je kunt ze ook in de grond laten, mits afgedekt met een laagje bladeren. Maar mijn ervaring is dat het hier in het oosten vrij koud kan worden, dus ik haal ze er ieder jaar uit en plant ze het jaar erop weer opnieuw. Zodra de knollen zijn geoogst worden ze ergens neergelegd om goed te kunnen drogen, daarna worden ze opgeslagen in een vorstvrije ruimte. Verder had ik allemaal bakken, speciekuipen en grote potten op de camping staan, gevuld met grond met daarin diverse groenten, maar ook pepers, paprika’s en tomaten. De tomaten stonden deels buiten en deels in een tomatenkasje. De tomaten geoogst, voor zover ze rijp waren en het kasje inmiddels afgebroken, dat komt volgend jaar bij huis te staan, zodat ik de planten nog beter in de gaten kan houden. Peperplanten heb ik de afgelopen weken regelmatig mee naar huis genomen, hier kan ik ze beter controleren dan zo ver van huis. Enkele pepers zijn nog aan het kleuren.

De potgrond uit de kuipen, potten en bakken, wordt uitgestrooid in de tuin, dit tot grote vreugde van vogels als het roodborstje, die graag even rondsnuffelt of er nog wat te halen valt. Een paar bonen heb ik nog laten staan, in de hoop dat het zaad nog rijp wordt, zodat ik deze volgend jaar weer opnieuw kan zaaien. Winterwortelen staan in een grote bloempot, ze zien er van boven af mooi uit, binnenkort ga ik die ook oogsten. Courgetteplanten zijn lelijk geworden, die hebben goed gedragen, de vriezer is weer goed gevuld voor de komende winter, naast de courgettes zijn er natuurlijk ook veel andere groenten ingemaakt. Zowel in potten als in de vriezer. 300 meter verderop heb ik ook nog een kleine moestuin met grote lange bakken met groenten, die ruim ik later op, daar staat de boerenkool die over een tijdje in de stamppot verdwijnt.

En zo wordt de tuin mooi opgeruimd, de rabarber sterft af, maar komt volgend jaar gewoon weer boven, net zoals ieder jaar weer. De groene asperges knip ik binnenkort af, komend voorjaar zou ik ze kunnen oogsten, maar misschien verplaats ik ze wel, omdat ik ingeschreven sta voor een andere camping, daar waar een moestuin niet mag, daar waar alles meer natuurlijker is. Maar de moestuin verderop blijft, dus daar kan ik eventueel nog wat heen brengen. En zo is er deze dagen al veel opgeruimd.

Maar opruimen gaat nog een tijdje door, want de komende maand is mijn achtertuin aan de beurt, dan gaan alle vaste planten eraf. Dan al? Hoor ik menigeen denken… Ja hoor, de tuin kun je snoeien van oktober tot en met april zoals ik net al aangaf, sommige doen het voor de winter en anderen na de winter. Wat is de beste tijd? Voor mij vóór de winter, omdat door de koude en de regen alles kan gaan rotten. Voor anderen na de winter, want dan kunnen de insecten zich nog mooi verstoppen in de tuin. Het thuis tuinafval gaat door een versnipperaar om als versnipperde laag weer terug te keren in de tuin, zo kan ik het nog verwerken, want zodra het gaat rotten wordt het versnipperen onmogelijk. Jullie zien het, er valt in deze tijd nog veel op te ruimen, het begin is gemaakt…

Wim Boers.