Buitenmomentjes (34)

De wat??? Ja de pompoenenhoek,!!

Voor éénmaal werd gisteren, 26 september, voor mij de bijenhoek gezien als de Pompoenenhoek. De bijen hebben de hele zomer rondgevlogen in een groot deel van de Helmerhoek om hun nectar te verzamelen en daar honing van te maken. De prachtige planten in de tuinen, met hun mooie bloemen en lekkere geuren, lokten de bijen naar zich toe en dat vonden de bijen niet vervelend. Er werd dus nectar verzameld en er kwam honing, menigeen heeft een potje meegenomen het afgelopen seizoen, lekkere verse honing van de eigen Helmerhoekse bijen, hoe bijzonder is dat.. ?

In de bijenhoek was een moestuin, met lekkere tomaatjes, aubergines, boontjes, etc.… en ook nu nog zie je de boerenkool er prachtig bij staan. Die vruchtdragende planten hebben de bestuiving van de bijen nodig om zich te kunnen voortplanten, nou dat was te zien in de bijenhoek de afgelopen weken, planten vol tomaten, heerlijk, vers geplukt en gegeten! Maar op de composthoop stond wat anders, daar stonden prachtige pompoenplanten en die slingerden hun lange ranken van links naar rechts en gaven prachtige gele bloemen. Nu zijn bijen gek op de gele kleur dus de pompoenplant riep de bijen naar zicht toe: “Bijen kom maar hierheen, hier is lekkere nectar, wij geven het graag aan jullie zodat wij mooie vruchten kunnen produceren voor de mensen van de bijenhoek, die ons altijd zo goed verzorgen….” Uiteraard deden ze dat in hun eigen plantentaal en de bijen reageerden met hevig gezoem en dansten om de bloemen heen om aan andere bijen te laten weten dat er hier wat te halen viel. En zo werden ook de pompoenplanten bestoven en kwamen er mooie kleine pompoenen tevoorschijn, die groeiden en groeiden uit tot prachtige grote pompoenen.

Iedere donderdagavond konden de mensen zien hoe de pompoenen weer gegroeid waren en de gasten, groot en klein, keken hun ogen uit. Uiteindelijk waren ze zo groot, dat het echte reuzenpompoenen genoemd mochten worden. Er kwam een Facebookbericht van Bertus Siemerink, de netwerkcoach van de Helmerhoek, dat het deze donderdag, de 26e september dus, de laatste keer dit seizoen zou zijn om op de donderdagavond de bijenhoek te bezichtigen en…. er was een verrassing. Deze verrassing werd al gauw duidelijk, we moesten maar een bakje en een lepel meenemen, want er was een pompoen “geslacht” en omgetoverd tot een heerlijke kruidige pompoensoep.

Velen bezochten deze avond de bijentuin, maar omdat de bijen al lekker lagen te slapen en de tafels vol lagen met de prachtige pompoenen, zag het er voor mij uit als een eenmalige Pompoenenhoek. De pan met soep hing boven het vuur en het was gezellig om rond de pot te staan en te zien dat de soep in de meegebrachte bakjes werd geschept. Ernestine Janzen had de soep heerlijk bereid en iedereen genoot ervan, met een stuk brood erbij was het een heerlijke afsluiting.

De bijenhoek Helmerhoek was afgelopen jaar een groot succes en zo ik links en rechts hoorde, zijn er nog genoeg plannen voor komend jaar om verder uit te werken, iets met informatie over de bijen hoorde ik, maar dat zien we volgend jaar wel weer. Ook zijn er plannen voor een vlindertuin, prachtig initiatief, de planten hiervoor worden deze dag geplant, de 27e september vanaf 16.00u. De bijen hebben dit jaar een mooi leven gehad in onze wijk, de imker en alle vrijwilligers hebben hier hard voor gewerkt. En niet alleen de bijen, ook de groenten in de tuin deden het goed, mede dankzij deze bijen. We mogen blij zijn dat we zo’n mooie bijenhoek in onze wijk hebben en dat er vrijwilligers zijn die van aanpakken weten. Een mooie plek voor de wijkgenoten om elkaar te ontmoeten en om een praatje te maken.

Vele onbekenden werden bekenden en zo leerde je dus ook andere mensen uit de wijk kennen. Ook voor jam en diverse plantjes kon je hier terecht. De bijen mogen nu lekker uitrusten, de vrijwilligers binnenkort ook! Volgend jaar komen ze weer BIJ elkaar om van deze BIJzondere tuin weer iets moois te maken en op donderdagavond zijn de wijkbewoners en dan weer BIJ om even weer BIJ te praten.

Ik zou zeggen: “Bee happy” 🙂 .

Wim Boers.