Ben je nou helemaal van de ratten besnuffeld?…

Nou zeg, zal je denken, wat een begin… , tja, het is natuurlijk gewoon een Nederlandse uitdrukking, maar toch, het betekent zoiets als “ben je niet goed wijs of zo?” Gelukkig zijn wij dat wel, tenminste daar ga ik dan maar vanuit, want sommigen zijn dat echt niet, die sporen niet, nee die zijn echt van de ratten besnuffeld.

Iedereen kent de film Ratje wel, een jochie met streken, met zulke streken dat hij een vervelend ventje was voor velen, een ratje dus. Nu is de ene rat de andere niet, twee weken geleden ontdekte een bewoonster van de Koppelboerhoek een rat in de bijkeuken, dat is even schrikken, een rat in onze wijk en dan ook nog binnen in huis. Uit onderzoek bleken de ratten via de meterkast binnen te komen, vanuit de kruipruimte onder de woning, zoiets noem je dan al gauw een “vuile rat”, hoewel het misschien wel een heel lief “riool ratje” is. Sommige mensen hebben tamme ratten als huisdier, ze kunnen heel lief en heel leuk zijn, klimmen over je armen, je schouder en zitten op je schoot. Je bent zo blij met je huisdier , je eigen tamme ratje, die netjes wordt verzorgd en geen vlieg kwaad doet, maar het blijft een rat en ook voor mensen die er niets mee hebben blijft het een “vieze rat”. Inmiddels is er aan de Koppelboerhoek al één rat gevangen, de Gemeenteman had een val gezet en daar zat ie in, hij moest daar vier dagen in blijven, tot hij werd opgehaald, vier dagen… er zouden bijna ratten worden aangetrokken met zo’n beest dat ligt te stinken in zo’n klem, tja, ratten.. een “stinkrat” zal het worden.

Bij de vijver loopt ook weleens een rat, dat is dan een “rioolrat of een waterrat” , niet door elkaar te halen met een waterrad, want 1 letter maakt veel verschil. Bij de vijver is het niet zo vreemd, want bij water zitten wel vaker ratten, zolang we ze maar niet zien hoor je er weinig over, maar één in de bijkeuken? Dat geeft heel wat stress, hopelijk blijft het bij die ene, hij was vast de weg kwijt, maar nee hoor, ik kom van de week in gesprek met mensen van de Hanninkhoek en die hoorden mijn verhaal aan van de “bijkeukenrat”, oh, zeiden ze, daar ook al? Bij ons aan de Hanninkhoek stikt het van de ratten…. “Hanninkhoekratten”, het wordt steeds gekker!!!

Ratten zijn een gevaar voor andere huisdieren zoals konijnen, mijn konijnen zitten achterthuis, het zal toch niet? Sinds een paar dagen zien mijn konijnen er anders uit, beschadigingen in het haar, na 47 jaren konijnen houden nooit zoiets gezien, oorzaak? Je denkt gelijk aan die ratten, die “Koppelboerhoekratten….” Maar ja, heeft het schoonmaakbedrijf soms weer de flats gereinigd met een irriterend middel? Daarvan moeten ze ons op de hoogte stellen, maar dat gebeurt niet altijd, ook zouden ze alleen met water reinigen, maar ja, er komen liters vies water naar beneden, en waarom staat de spuit achter een gesloten deur als er toch niets ergs in het water zit?

Afijn, de konijnen…. Zo kunnen ze niet naar de tentoonstelling…

Ratten, “vuile ratten”, weet je nog? Je las het in het begin van het jaar nog, aan de Ravenhorsthoek werd door vuurwerk een achterruit van een auto vernield, zonder een naam achter te laten, dat zijn in mijn ogen “ratten” geweest, oké, iets andere dan die in de bijkeuken, maar nog ergere, omdat ze beter weten, ook hier zou een reusachtige klem voor moeten worden gezet. En die “ratten” die al tot twee keer bij erve Leppink de buitenverlichting hebben vernield? Of die een scooter meenemen en in de vijver dumpen? Dat waren vast “waterratten”, want wat doe je anders met een scooter in het water? En die buitenverlichting? Waren het de “bijkeukenratten” die een lichtpuntje zochten? We zijn er mooi klaar mee.

Gelukkig komen ze niet uit onze wijk, tenminste, wij wonen toch niet in een wijk waar zulke ratten wonen? Nee, “zulke ratten” komen van de Wesselerbrink of het Stadsveld of Boswinkel, niet uit de Helmerhoek, hier wonen immers allemaal nette mensen en hebben we hooguit een “waterrat”, een “rioolrat”, een “vieze rat” een “smerige rat”, een “bijkeukenrat” en enkele “Hoekratten…” Laten we elkaar niets wijs maken, laten we goed opletten, dat kunnen we samen, zo voorkomen we dat de ratjes uit onze wijk ratten worden en niet opgepakt hoeven te worden door de “Rattenvanger van de Helmerhoek”, ofwel onze wijkagent en dat deze Gemeenteman niet net zo’n baan krijgt als de andere Gemeenteman die aan de Koppelboerhoek weer een rat uit de klem haalt. O ja, die ratten in de bijkeuken, aan de Koppelboerhoek of Hanninkhoek, die zaten mogelijk ook ineens aan de Poortbultenhoek, waar een zak met plasticafval deels gevuld bleek met etensresten, laten we ook daar op letten, elke rat in de wijk is er al één teveel.

Ben je nou helemaal van de ratten besnuffeld? Nee, dat willen we niet, wij zijn niet gek, wij zijn wijs genoeg om de wijk schoon te houden, dat doe je door je verstand te gebruiken, geen eten in de zakken aan de straat en ook die “andere ratten”, blijf met je handen van andermans spullen af en verniel niet de spullen van anderen, alles kost weer handenvol geld. Alleen voor de tamme ratjes thuis in een kooi maken we in de wijk een uitzondering, laten we het leuk houden.

Wim Boers.