Bekende planten, zal je denken, het zijn inderdaad oa. de plantjes die ikzelf altijd zaai in het voorjaar. Hoewel menigeen al in februari / maart begint tomaten te zaaien, hebben ze half april al mooie grote planten, maar waar moet je er dan mee heen? Als je geen grote kas hebt of weinig ruimte binnenshuis, dan wordt het lastig, want de planten kunnen pas vanaf half mei naar buiten. Het worden dan toch vaak probleemplanten en die komen bij de plantjespsycholoog terecht ofwel bij de vragen in de diverse moestuingroepen. Vragen van : kunnen mijn planten al naar buiten in april en waarom komen er gele blaadjes aan of mijn planten zijn slap en lang, dat werkt dus niet, je kunt beter iets later zaaien, zodat ze half mei naar buiten kunnen, dus zaaien vanaf april en dan vanaf half april of begin mei.

Ik heb het nu over tomaten dit keer…Paprika en pepers kun je wel eerder zaaien en sommige beginnen daar al mee in oktober, ook dan moet je ruimte hebben en veel kwekers werken in die tijd dan ook met groeilampen, deze plantjes hebben immers ca. 15 uur licht nodig in de groei.

Mijn tomaten, heb ik pas half april gezaaid. De tomaten zijn wel wat trager in de groei dit jaar, ik hoor in de diverse groepen op Facebook, dat alles veel trager is dit jaar. In mijn geval heb ik dus vanaf januari peper en paprika plantjes gezaaid en deze zijn nu al zover dat ze al mooi groot worden. Deze planten hebben een langere tijd nodig om tot vruchten te komen, door vroeg te zaaien heb je in het voorjaar al mooie grote planten en kun je op tijd beginnen met de oogst van vruchten op kleur.

De weersomstandigheden spelen hier in mee, de koude meimaand heeft hier ook niet in meegewerkt. Van de week heb ik pas de tomatenplantjes verspeend, dat is een potje met potgrond nemen, in het midden een gaatje maken en daarin de plantjes laten zakken en met de grond erom heen aandrukken, zodat ze stevig staan. Tomatenzaden heb ik overgehouden uit mijn eigen tomaten, maar van één soort heb ik nieuwe zaden, dat is de Maja, een balkontomaat. Nu heb ik wel geen balkon, maar het is leuk om planten tot 50cm hoog te kweken die goede en lekkere vruchten dragen.

Een ander ras dat ik heb is de trostomaat Jasper Violet, een heerlijke tomaat. Verder nog een grote vleestomaat, oranje van kleur.Nu verschillen smaken heel erg en kun je ook naar de supermarkt gaan tomaten kopen en van één van deze tomaten snijdt je in het midden een plakje uit, met zaadjes. Je neemt vervolgens een bakje potgrond, leg het plakje tomaat er boven op, dekt dit af met een halve cm aarde en je zal zien dat na een goede week er al plantjes boven komen. Er zijn veel rassen, wel meer dan 300 heb ik mij laten vertellen, van de bekende cherrytomaat, cocktailtomaat, trostomaat, de Roma, de ronde als de vleestomaten.

En dan ook nog in allerlei kleuren. Voor velen zijn tomaten rood, maar je hebt ze ook in groen, geel, paars, donkerblauw tot zwart, een voorbeeld van een hele donkere tomaat is bijvoorbeeld de “Dancing with Smurfs” tomaten. Tomaten moet je dieven, als ze gaan groeien zet je er een stokje bij en daar bindt je ze aan vast. In de oksels van het blad verschijnen kleine jonge scheutjes, die knip je er met je nagels tussenuit, dat noemen ze dus de diefjes. Bij trostomaten zou dit minder nodig zijn, bij hogere soorten wel.Diefjes vertragen de groei en zorgen voor minder of kleinere vruchten.

Ook kunnen tomaten slecht tegen regen, vandaar dat men tomaten vaak onder een afdakje plaatst of in een speciale tomatentunnel. Vorig jaar kreeg ik op mijn verjaardag zo’n tomatentunnel van twee meter hoog en twee meter lang en één meter breed, deze wilde in dus in het voorjaar op zetten, maar het kwam er niet van, maar uiteindelijk dacht ik vorige week van nu gaat het gebeuren, maar toen werd er slecht weer voorspeld, met hagel en windstoten, dus uitgesteld. Twee dagen later hetzelfde verhaal en ook weer uitgesteld, balen achteraf omdat er niets gevallen was, maar een paar dagen later weer blij dat ik ‘m niet opgezet had, want afgelopen zaterdag zou deze weg zijn gewaaid. Wat een wind die dag en ik zag al foto’s voorbij komen van weggewaaide kasjes. Inmiddels staat de tunnel er ..

De jonge plantjes staan er in en met de zon erop zullen er mooie temperaturen worden gehaald, natuurlijk bij warm weer met open deur. En dan maar hopen dat ze groeien, af en toe water geven en op zijn tijd wat mest in vloeibare vorm, opgelost in water. In potgrond zit vaak voor 2 maanden voeding, maar dat verschilt per merk en kwaliteit potgrond. Vandaar dat ik voeding bij geef.

Probeer ook eens een ander ras of probeer ze zelf eens te zaaien. Zoals ik zei met een plakje tomaat of gewoon in een potje grond of via de Deno methode. De Deno methode gebruiken ze zowel voor tomaten als voor paprika’s en pepers. Je neemt een koffiefilterzakje, knipt deze open en de onderkant eraf, en legt het zakje even in water, daarna haal je het eruit en legt het op bijvoorbeeld een kunststof snijplank, de zaadjes leg je op de opengevouwen kant van het filterzakje en je vouwt eerst de linkerzijde er overheen, dan de rechterzijde en de onderkant, zodat de zaadjes in het natte filter zitten verpakt. Dit geheel doe je in een plastic zakje , met de bovenkant half open en je legt het zakje op een lichte plaats. Na een aantal dagen kiemen de zaadjes en zodra het eerste blaadje zichtbaar wordt, kun je met een pincet het plantje er voorzichtig afhalen en op een bakje potgrond leggen, zodat deze verder kan groeien, een heel werk, maar dan plant je dus alleen de gekiemde zaden .

En zo hoop ik straks in de zomer weer te kunnen genieten van verse tomaatjes, ze bevatten veel water , slechts 5% is droge stof, toch zijn ze een aanrader om te eten en lekker door een salade. Afijn, dat hoef ik niet te zeggen, iedereen kent wel tomaten en heeft ze vast wel eens gegeten. Lekker en gezond.

Wim Boers.

foto 1, 3, 4, 5 : diverse soorten tomaten

foto 2 : een groene paprika

foto 6, 7 en 8 : het verspenen van tomatenplantjes