Helmerhoek Vroeger (Deel 31)
Net buiten de wijk ligt de “Helweg” als zijstraat van de Helmerstraat. Als je daar geregeld voorbij komt, dan vraag je je toch af, waarom wij een Helweg net buiten Enschede hebben en juist daar op die plek. Op zoek in het straatnamenregister valt er weinig over te lezen. Of er dan ook een Hemelweg is of was? Er is immers een uitdrukking “van de hemel in de hel”. Niet dus!
Er was in het verre verleden nog een Helweg en die liep volgens de beschrijving van de Lipperkerkstraat tot de grens Enschede-Lonneker. Die Helweg werd in 1889 vastgesteld als Gronauseweg en in 1913 de Gronausestraat. Daarmee verdween daar de naam Helweg.
De Helweg net buiten onze wijk is een oude bestaande benaming. Op de landkaart liep de Helweg vanuit Enschede via de Emmastraat bij het centrum, via de Poolmansweg en de Bruggertstraat naar de Usseleres.
Dwars over de Usselerrondweg liep de weg midden over de Usseleres tot de Helmerstraat en verder.
Dan moet de Helweg toch ook nog een andere betekenis hebben gehad.
De weg blijkt een eeuwenoude handelsweg te zijn geweest en liep tussen Enschede en Münster. De huidige Helweg werd eerst doorsneden door de Haaksbergerstraat en vervolgens jaren later door de snelweg A35.
De gemeente Enschede had niets met de oude zandweg op de Usseleres en wilde de Helweg wel inruilen voor een industrieterrein vol met bedrijfspanden. Gelukkig is dat niet zo ver gekomen.
Het woord hel komt nog veel voor in Twente. De naam helweg stamt mogelijk af van hol en komt vermoedelijk van holle weg, uitgesleten in het land.
Dat past wel bij de huidige Helweg, die over de Usseleres langs het Rutbeek, bij de Hegebeek of Hagmolenbeek over de grens naar Alstätte, Wüllen zijn weg vervolgde en dan verder naar Münster ging.