Helmerhoek Vroeger (deel 32)

Op zoek naar historische foto’s kwam ik o.a. via Wim Boers terecht bij een boerderij, die nog steeds bestaat en te vinden is aan de Berninkholthoek. Uit zijn informatie blijkt dat er ooit een familie Weldink hier heeft gewoond. In 1969 woont er daarna de familie Molendijk en die werden er door de gemeente Enschede uitgekocht om er in 1981 te kunnen beginnen met de voorbereidingen, aanleg riolering en nieuwbouw van onze wijk. Er werden overigens meer boerderijen in dit gebied door de gemeente onteigend.

Historisch heb ik niets kunnen vinden over deze boerderij als een bekend Erve. Op de topografische kaarten is de boerderij voor het eerst te zien in 1891 en ligt dan aan de Helmerhoekweg, die vroeger aanzienlijk langer was. Ook de Boswinkelbroekweg liep in de buurt van de boerderij. Deze weg, die begon of eindigde bij de voormalige waterzuivering, kreeg voor dit deel een andere naam: Heersenkampweg. Bij de bouw van de wijk verdween de naam Boswinkelbroekweg, die ooit helemaal dwars door de huidige wijk liep, over de Usseleres tot aan de Zweeringhoek (tegenwoordig Usselerrondweg). De oude Boswinkelbroekweg komt nog weer als Boswinkelbeekweg terug, deels als busbaan en deels als fietspad richting Oude Dijk (Bijenhoek).

Bij de nieuwbouw van de wijk werd de Berninkholthoek in 1982 keurig om de oude boerderij gebouwd, direct gelegen naast de Bekspringhoek. De boerderij kon daardoor blijven en werd niet gesloopt. De naam Berninkholthoek komt van het landgoed Beerninkholt, gelegen tussen de landgoederen Boerskotten en Duvelshof.
Meer informatie daarover kun je vinden op deze website

De huidige bewoners van de boerderij zijn Remko en Sylvia Rensink, die daar begonnen met hun bedrijf DSR-food, cateringservice. Aan deze familie heb ik gevraagd of ze in het bezit waren van oude foto’s van de boerderij en die zie je onderstaand. (Wim en Remko bedankt voor de info en foto’s).

1 De oorspronkelijke boerderij
2 Dezelfde boerderij nu, omgeven door huizen
3 Bouwrijp maken van de wijk met kraan en schaftkeet. De boerderij zie je achter de rioleringsbuizen
4 Oude kaart, zie rode pijl ligging boerderij, waterzuivering ingetekend, verder herkenningspunt onder Groot Bruninkstraat met school
5 Nieuwbouw naast de boerderij in 1982
6 Boerderij toen nog landelijk gelegen omgeven door weilanden en bos.