Moord in de Helmerhoek nooit opgelost

Marietje op beestachtige wijze afgeslacht! Het is om en nabij 30 jaar geleden dat in de weilanden van landgoed “De Helmer” nabij de Usselerstroom dierenbeulen een schaap op gruwelijke wijze hebben afgeslacht. Een krantenknipsel herinnert aan deze laffe daad. Als ik een bewoner, waarvan ik denk dat ze al heel lang op de Helmerhoek woont, vraag of ze toevallig nog weet van dit voorval, kan ze zich dit nog heel goed herinneren. Marietje was een makkelijk slachtoffer. Marietje woog meer dan 100 kilo. Haar vangen zal geen probleem zijn geweest, want ze was niet snel meer. Gezien het gewicht van het oude schaap moeten er meerdere daders bij betrokken zijn. Behalve Marietje liepen er ook nog eens 28 lammetjes in de wei, maar die krijg je niet pakken.
De 55 jarige eigenaar J.V. Rodriquez noemde de afslachting van het dier meer dan beestachtig en vond zijn 14 jaar oude schaap op aanwijzing van een passant, die haar in de sloot had zien liggen een halve kilometer verderop. Het dier werd met een nylonkoord aan een poot in een boom opgehangen. Rodriquez had liever gehad dat ze het schaap hadden meegenomen. Dan had hij het schaap niet zo onder het bloed aangetroffen. Marietje is waarschijnlijk, gezien de manier waarop het dier was toegetakeld “ritueel geslacht”. De buik werd opengesneden en ook de nek werd rondom opengesneden. Ingewanden lagen her en der verspreid in de wei. De gestoorde daders hebben geen vlees meegenomen. De politie sluit niet uit dat ze gestoord zijn bij hun slagerswerk. Hobbyschapenhouder Rodriquez heeft gelukkig zijn kinderen dit afschuwelijke tafereel kunnen besparen. De passant die het dier in de sloot zag liggen, waarschuwde hem zijn kinderen niet mee te nemen. De Milieudienst heeft het schaap afgevoerd.

De foto’s zijn vanmiddag gemaakt op de plek waar de misdaad lang geleden plaatsvond. Op weg naar de schapen voor een foto scheen heel even een moment de zon.