Helmerhoek vroeger

De bewoners van de Helmerhoek hebben langdurig gebruik moeten maken van deze supermarkt aan de Beekwoudehoek. Voor de overige boodschappen waren ze toch veelal aangewezen op winkels op de Wesselerbrink en elders.

Albert Heijn was vanaf het begin aan een veeleisende partij als het ging over het bouwen van een toekomstig winkelcentrum. Zo eiste deze grootgrutter dat er verder geen andere supermarkt zou worden toegestaan in het winkelcentrum. De gemeente op haar beurt stond niet toe dat er andere noodwinkels in de wijk zouden komen, anders dan een apotheek en een postkantoortje. Men was bang dat toekomstige ondernemers een vaste plek in het winkelcentrum zouden opeisen. Daar wisten een mobiele bakker en de rijdende snackbar van Gritter wel raad mee en reden graag door de wijk.

Albert Heijn, de AMRO projectontwikkelaar, de bouwonderneming en wethouder Wim van Egmond maakten elkaar het leven zuur, als het ging over beslissingen nemen voor een toekomstig winkelcentrum. Boven het centrum moest een flat komen, terwijl hoogbouw in de Helmerhoek niet was toegestaan. De komst van Albert Heijn bleef onzeker en de projectontwikkelaar kwam met veel eisen. Daarom liep de bouw grote vertraging op. Een tweede supermarkt, de C1000 kwam er toch en de supermarkten vochten elkaar “de tent” uit. Er was als voorbeeld al onenigheid als AH de boodschappenkarretjes binnen klaar had staan, terwijl de klanten die naar de C1000 wilden een boodschappenkar van buiten moesten halen.
Het winkelcentrum koste destijds 10 miljoen gulden, waarvan 5,5 miljoen aan de winkels werd besteed en de rest aan de woningen boven het centrum. De C1000 heeft het uiteindelijk niet volgehouden en sloot haar deuren. Het vertrek van de Veelzijdige Winkel, zo wordt er vertelt, verdiende ook geen schoonheidsprijs.

Jaren later is het winkelcentrum al weer verbouwd en kreeg een nieuwe indeling. Het is intussen een goed draaiend winkelcentrum. Albert Heijn en nog andere winkeliers voelen zich zeer betrokken bij het wijkgebeuren. Er is na de laatste verbouwing geen enkele mogelijkheid om nog verder uit te breiden. Het is ook maar de vraag of dat wenselijk is met veel winkelaanbod in de directe omgeving.

Vakantie.

De column “HELMERHOEK VROEGER” gaat in verband met de komende vakantieperiode tijdelijk offline. Er zit nog genoeg geschiedenis van de wijk in de oude doos. Maar mocht je thuis nog oude foto’s hebben van lang geleden over de Helmerhoek, stuur dan een pb en we nemen contact met je op.