Waar komt die naam vandaan? (4)
De Gareelhoek is in het straatnamenregister van Enschede bekend sinds 1991. Deze rustige straat vind je bij de noordelijke rand van onze wijk dicht bij de aldaar gelegen vijver.
Een rondje Funda laat zien dat een van de recent verkochte huizen in 1994 werd gebouwd. Het huis werd binnen twee weken verkocht. Een ander huis, gebouwd in 1994, deed er ook niet lang over om van eigenaar te wisselen. Dat geeft aan dat het er goed wonen is in de zeer verzorgde Gareelhoek.

Over “Gareel”:
Een gareel is een halsstuk of halsgordel van een trekdier, zoals een paard. Meestal wordt een gareel uitgevoerd in leer. Een gareel dat met hout is gemaakt noemt men ook wel een haam. Verder zijn er de uitdrukkingen: “In het gareel lopen”, waarbij de simpele verklaring ervan is, dat men zich behoorlijk gedraagt.
“Iemand in het gareel slaan”
Deze wat oudere uitdrukking gaat zelfs terug naar de slavernij of drukkende dienstbaarheid en betekent: Iemand met kracht en geweld onder het juk brengen, in “slaafsche” afhankelijkheid aan zich onderwerpen. Hij, die onder dit juk gebogen gaat, loopt, zwoegt of draaft in het gareel.
“In hetzelfde gareel lopen”
Dat wil zeggen: nauw aan elkander verbonden zijn, altijd samen zijn, een zelfde taak of werk hebben, samen arbeiden; eigenlijk gezegd van twee trekdieren, die in hetzelfde getouw zijn aangespannen.

Op de foto’s voorbeelden van een gareel en het straataanzicht van de Gareelhoek.