DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (108)

Vanochtend vroeg voor dat het echt warm werd heb ik bij de Aldi een emmer gedroogde koeienmest gekocht. De plantjes hier in de tuin zien wat pips en kunnen naast een buitje regen ook wel wat mest gebruiken. Dat ik deze mest niet kocht bij een tuincentrum is natuurlijk behoorlijk vreemd. Branchevervaging is anno 2022 eerder regel dan uitzondering. Ik had de gedroogde koeienmest misschien ook wel voor een zacht prijsje kunnen kopen bij boer Gait waar ik regelmatig een praatje mee maak.

De weilanden waar de koeien van boer Gait grazen worden kunnen ook wel wat mest gebruiken. Er ligt mest genoeg maar voor dat de grassprietjes de voedingsstoffen uit de mest kunnen opnemen moet het eerst gaan regenen. Hij zou zijn land ook kunnen besproeien met grondwater. Hij doet dit niet, “weet je wel wat een liter diesel kost, en die beregeningsinstallaties zijn ook niet gratis”.

Het grondwater in Twente kan wel wat aanvulling gebruiken, het grondwaterpeil is nogal laag. De komende de dagen schijnt het behoorlijk te gaan regenen, dat is ons de afgelopen weken wel vaker beloofd. De stoep werd nat maar om het grondwaterpeil genoeg te laten stijgen mag het wel een hele maand flink door plensen. De vakantie staat voor de deur, velen zullen de met de auto of met het vliegtuig de Helmerhoek verlaten om naar warmere oorden te vertrekken om vakantie te vieren. We moeten zuinig zijn met energie, kolencentrales mogen weer volop draaien vanwege gastekorten en CO2-uitstoot. De wereld staat op zijn kop, ik begrijp er niets meer van.

Harm Katerberg,