DOMWEG OP DE HELMERHOEK (102)

Ik had me voorgenomen om vlinders te gaan fotograferen. Ik had een oproep in de facebook groep van de Fotogroep Helmerhoekers gedaan of er leden zin hadden om mee te gaan. De animo om mee te gaan was nog niet erg groot, blijkbaar hadden de fotografen het druk met pasen vieren of hadden uitjes gepland in het paasweekend. Gisteren en eergisteren ben ik er dan maar alleen op uitgetrokken. Het fotograferen van vlinders was lastig, er waren voldoende vlinders te vinden maar ze waren erg beweeglijk. Een goede fotograaf weet daar wel raad mee, maar ik moest passen.

Toch deed het me wel goed om weer allerlei vlinders te zien: de dagpauwoog, citroenvlinders, koolwitjes, blauwtjes, ook waren er opmerkelijk veel oranjetipjes te zien, kleine witte vlinders waarvan de uiteinden van de vleugels oranje zijn. Het lente gevoel is er wel, maar er stond een frisse wind. Sommige Helmerhoekers durfden het wel aan om in korte broek en met korte mouwen naar buiten te gaan. Ik deed de rits van mijn jas toch nog maar niet los.

Gelukkig is er in het voorjaar in de Helmerhoek veel meer moois dan alleen maar vlinders te zien. Zo staan de anemoontjes in het bosje achter de scholen in volle bloei, zijn er ganzen met jongen in de vijvers en de zwerfkeien bij de vijver lijken wel in de sneeuw te liggen: duizenden madeliefjes.

Harm Katerberg,