DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK (85)

Herhaling en voorspelbaarheid zijn killing voor de creativiteit. Toch zie ik in die herhaling weer uitdagingen voor verbetering of nieuwe mogelijkheden. Bijna iedere dag maak ik één of meerdere foto’s die ik vervolgens op mijn tijdlijn van Facebook plaats met een vermelding “niet ver van hier” met een vervolgnummer. De meeste foto’s zijn binnen een straal van een kilometer van mijn huis gemaakt. Soms hoef ik niet eens van het erf af, in onze kleine voor- en achtertuin zijn vaak al mooie foto’s te maken.

Vorige week dacht ik nog, ik stop met het maken van foto’s. Weer zie ik een libel op de waslijn op een wasknijper zitten en weer maak ik er meerdere foto’s van, waarom? Ik kan zo op mijn computer die foto’s van vorig jaar weer opzoeken op mijn computer en er uren naar zitten kijken. Ik zou er ook een afdruk van kunnen laten maken en de foto inlijsten en aan de muur hangen. Dag in dag uit zou ik meerdere keren per dag vanaf de bank naar de foto kunnen staren. Een foto moet wel erg goed zijn die dan niet gaat vervelen.

Sommige mensen zijn verveeld met een tv met meer dan 100 zenders, “er is weer niets op tv”. Mij gaat de televisie veel te snel, 50 of nog meer keren per seconde verschijnt er een nieuw beeld op tv, om gek van te worden. Ik weet weer waarom ik fotografeer, ik wil niet gek worden.

Harm Katerberg,