DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (83)

Eind juli, begin augustus begint de heide gewoonlijk te bloeien. Ik had me vanmorgen voorgenomen om op de heideveldjes rondom het Rutbeek vlinders te gaan fotograferen. De omstandigheden leken me best goed, een waterig zonnetje en een temperatuur van zo rond de 20 graden. Het waaide wel wat, dit zou lastig kunnen zijn, vlinders zittend op een struik, bloem of heide zouden door de wind flink heen en weer geschud gaan worden. In de luwte zo dacht ik valt de wind mogelijk wel mee en kan ik ze toch goed fotograferen. De vlinders echter verkozen zich schuil te houden, ik zag op de hei slechts één klein vlindertje die ik nooit eerder had gezien, een gewone heidespanner.

Ik besloot terug te fietsen naar huis via de beek nabij de Heerschenkampweg. Op een veldje nabij de beek zaten enorm veel verschillende soorten vlinders, ze zaten vooral op distelbloemen. Het waaide behoorlijk en de vlinders die boven op de distels zaten waaiden van voor naar achter en van links naar rechts: ze wiebelden.

Wiebelen is vallen hoorde ik een moeder tegen haar zoontje zeggen die op een loopfietsje fietste, hij viel niet. Ook de wiebelende vlinders vielen niet, ze hielden de distelbloemen met al hun pootjes stevig vast. Door een snelle sluitertijd te kiezen zou ik mogelijk toch foto’s van de vlinders kunnen maken. Een bruin zandoogje hangt op de kop onder een distelbloem, hij valt niet! Ik moet denken aan turner Epke Zonderland die uitgeschakeld is bij de olympische spelen, door een kwakkelende gezondheid tijdens de aanloop van de spelen was hij niet topfit, heel herkenbaar.

Harm Katerberg,