DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (70)

Ik snap heel goed waarom sommige vogels in het najaar naar warmere oorden vliegen. Het is een enorme reis naar plekken waar het warmer en droger is dan hier, maar dan heb je ook wat. Ik snap ook heel goed waarom ook pensionado’s 3 of 4 maanden Nederland voor gezien houden en de auto of het vliegtuig nemen naar Spanje, Portugal of een ander warm land. Natuurlijk hebben we hier centraal verwarmde huizen, maar er zijn in dit tijd van het jaar maar weinig dagen waarop je lekker in het zonnetje buiten kunt gaan zitten zonder een dikke winterjas aan.

Ik heb medelijden met de vele pensionado’s die dit jaar door de corona-maatregelen noodgedwongen thuis moeten blijven in ons koude kikkerlandje. Misschien hebben ze in hun overmoed hun winterkleding jaren geleden al weggedaan onder het motto, die hebben we nooit meer nodig. Mijn kledingkast hangt vol met dikke truien, sommige truien hebben zelfs een voering van nepbont, mij krijgen ze niet koud. Dus wie er echt om verlegen zit…u mag er wel één lenen.

Er zijn vogels die blijven tijdens de winter gewoon in Nederland. Ook zijn er vogels die hier komen overwinteren omdat het hier in hun ogen lekker warm is. Ornithologen (vogelkenners) noemen deze vogels wintergasten. Ik denk dat ik de komende tijd naast mijn camera ook maar eens een verrekijker mee neem op mijn rondjes door en om de Helmerhoek. Het is mooi om vogels door een verrekijker van dichtbij te bekijken, doordat er nu geen blaadjes aan de bomen zitten kun je ze ook beter zien, en misschien ook fotograferen.

Harm Katerberg,