DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (64)

Als je een boom met een kettingzaag omzaagt dan krijg je houtsnippers naar je hoofd geslingerd. Mogelijk krijg je ook zaagsel of houtstof in je ogen, daarom dragen houthakkers veiligheidsbrillen. Nu ik dit bedenk dragen ze nog veel meer persoonlijke beveiligingsmiddelen, een valhelm, veiligheidsschoenen, handschoenen en ook nog een koptelefoon tegen de enorme herrie die een kettingzaag maakt. Houthakker zijn is een gevaarlijk beroep, je zult maar een zware eik op je hoofd krijgen. Ik denk niet dat de valhelm je kan behoeden voor een gebroken nek, je moet dus ook van te voren weten welke kant de omgezaagde boom op gaat vallen. Enige jaren geleden maakte ik foto’s van het omhakken van de bomen bij het Shell-tankstation, ik vond het een trieste bedoening. Vanochtend sneed ik een ui doormidden, ik maak regelmatig groentesoep en een ui in de groentesoep is een goede smaakmaker. Toen ik de ui doormidden had gesneden deed me dit denken aan de foto’s die ik gisteren maakte van de balken waar in De Bijentuin plantenbakken van gemaakt werden. Uien bestaan uit ringen die zichtbaar worden als je ze doormidden snijdt. Sommige mensen krijgen bij het snijden van uien tranen in hun ogen, ik heb daar niet zoveel last van .Aan de jaarringen van een boom kun je zien hoe oud een boom is geworden. Waarom uien ringen hebben is me niet helemaal duidelijk, het heeft niets met de leeftijd van de ui te maken. Ook een doorgesneden rodekool heeft ringen. Ik weet niet of ze ook ringen heten, want ze zijn veel grilliger dan de jaarringen van een boom en de ringen van een ui. Een doorgesneden rode kool doet me denken aan doorgesneden hersenen van een mens. Gelukkig zijn er andere methoden om de hersenen van de mens te bestuderen, doormiddel van scans of gewoon door een praatje te maken.

Harm Katerberg