Domweg gelukkig op de Helmerhoek. (59)

Ik weet niet precies wanneer ik voor het eerst negatieven van zwart-wit foto’s zag maar ik was nog een kind. Ik vond ze zeer mysterieus en eigenlijk nog steeds. Bij digitale fotografie heb je geen negatieven meer nodig, toch kun je in sommige fotobewerkingsprogramma’s van een positief beeld een negatief beeld maken. Bij toeval ontdekte ik afgelopen week hoe dat moest, ik was bezig om een mislukte foto toch nog te redden. De op zich mooie foto was in de lucht overbelicht, dit kun je op een normale manier niet meer corrigeren. Ik deed wat rare kleurveranderingen met allerlei schuifjes en opeens toen ik het beeld omdraaide werd ik verrast door een prachtig negatief. Vroeger waren die negatieven net iets groter dan een postzegel maar nu zag ik op mijn iPad op groot formaat een zwart-wit negatief.

Harm Katerberg,