DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK (52)

Een foto van een mooi landschap met een rode zonsopkomst of zonsondergang is haast een garantie op succes. Als ik zo veel rood voor mijn lens krijg staat ook mijn hart in vuur en vlam, het is zaterdagavond. Natuurlijk moet je als fotograaf dan toch je hoofd koel houden en nog even de juiste instellingen verrichten voordat je hét knopje indrukt. Thuis op de computer kan het rood in de foto nog net iets roder gemaakt worden en kunnen de vlekjes weggepoetst worden. Zodra al dat rood op Facebook is geplaatst stromen de likes en de lofuitingen binnen. Mijn dag is goed en de uwe hopelijk ook.

Zondagmiddag en zondagavond had het zoveel geregend dat de regenmeter hier in de achtertuin bijna overstroomde. Ook de vijver achter de scholen was overstroomd. De steiger, de brug en de paden rondom de vijver waren niet begaanbaar. Ik heb dit helaas niet met eigen ogen gezien, toch waren er Helmerhoekse fotografen die niet bang waren om nat te worden en hier foto’s van gemaakt hebben en deze beelden met ons gedeeld.

Maandagochtend vroeg, erg vroeg, het is grijs en buienradar laat wat hele lichte motregen-buitjes in de buurt van Enschede zien. Het waait niet hard. Ik stop voor de zekerheid mijn regencape in mijn fietstas. Ik fiets langs de vijver, het water in de vijver is al behoorlijk gedaald, ook in de beek achter de vijver staat het water nog wel hoog, maar de paden zijn weer normaal begaanbaar. Ik besluit een rondje om Het Rutbeek te fietsen, ik kom aan bij de oude vuilnisbelt, ongeveer de plek waar ik zaterdagavond een knalrode zonsondergang fotografeerde, het vuur is gedoofd mijn bloeddruk schatte ik op 115 / 75.

Harm Katerberg,