DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (51)

Het was op het toelatingsexamen van de christelijke kunstacademie in Kampen (bij Zwolle) waar ervaren docenten veelal jonge studenten testen op hun talent en kunde. Op een tafel waren een aantal flessen op tafel gezet op een smoezelig wit tafellaken. Zo’n 25 aspirant kunstenaars kregen de opdracht de flessen te tekenen met houtskool op papier. We moesten niet zo zeer de flessen tekenen maar de sfeer waarin de flessen zich begaven.

In 1995 studeerde ik af aan de kunstacademie Enschede, ik had portretten van medestudenten gemaakt en ook stillevens met flessen als onderwerp. Ik stuurde niet Cum Laude af, eerder met de hakken over de sloot. Dronken gevoerde gecommitteerden moesten in een paar uur tijd het werk van een grote groep fotografie-studenten beoordelen op kwaliteit. Één docent noemde het diploma van een kunstacademie een brevet van onvermogen. Want als kunstenaar ben je in de maatschappij niets waard, eerder een nietsnut, een uitvreter, zo voelde me ik toen ook. Ik had niet het idee dat ik me om één of andere manier in mijn onderhoud zou kunnen voorzien door het maken van foto’s. Natuurlijk waren er allerlei subsidies te vergeven, maar weer beoordeeld worden door goed betaalde kunstkenners daar paste ik voor. Ik nam allerlei uitzendbaantjes om de huur te kunnen betalen van mijn flatje, het fotograferen schoot er bij in.

In 2020 geen geknoei meer in het donker met giftige chemicaliën, dure lichtgevoelige films en fotopapieren. Nu fotograferen we met digitale camera’s of gewoon met een telefoon. Maart 2020, er waait een zeer dodelijk virus over de wereld. Iedereen moet thuis blijven. Ik zoek op zolder naar de flessen die ik 25 jaar geleden fotografeerde in mijn examenjaar. Wie wat bewaart, die heeft wat, ik weet dat ze er nog zijn. Op zolder liggen ook nog de foto’s in passe-partouts waarmee ik ooit afstudeerde, ik durf ze niet te bekijken. Liever maak ik nieuwe foto’s van die flessen omdat ik weet dat ik het kan. Heel Holland zingt, heel Holland bakt, heel Holland fotografeert, het leven is goed.

Harm Katerberg,