DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK (48)

Het is soms best lastig om een pakkend onderwerp te vinden om een foto van te maken. Bijna alles is al eens eerder gefotografeerd, door mij zelf, maar vooral ook door anderen. Origineel zijn in je onderwerp is best lastig, zeker als je niet kunt reizen naar de andere kant van de wereld. Nu ben ik nog nooit naar de andere kant van de wereld geweest, maar dat was eerder uit luiheid, gierigheid of angst voor het vreemde. Na mijn ziekte in 2014 / 2015 spelen deze issues niet meer. Mijn lichaam vertikt het nu om met koffers, rugzakken of weekendtassen te sjouwen. Een goed excuus om mooie onderwerpen dichtbij huis te zoeken en te fotograferen, in of rondom de Helmerhoek.

Ook in quarantaine kun je thuis indrukwekkende foto’s maken. Zo fotografeerde ik de afgelopen tijd, knikkers, flessen, onze katten, Binkie, de zonsopkomst door het keukenraam, een paracetamol tussen broodkruimels en natuurlijk mezelf. Ik durf wel te stellen dat een zeldzaamheid van het onderwerp van een foto er mij er eigenlijk niet zo toe doet. Natuurlijk zou ik ook wel eens een zwarte specht, een nachtuil of weer eens de ijsvogel fotograferen maar ik weet ook dat even googelen op “ijsvogel” makkelijker is, en betere ijsvogel-foto’s oplevert dan ik ooit van deze vogel zou kunnen maken.

En dan is er ook nog Facebook die me bijna dagelijks herinnert aan foto’s die ik de afgelopen jaren maakte. Weegbree had ik vanmorgen ook geprobeerd te fotograferen, verrekte lastig want laag bij de grond. Eigenlijk had ik erbij op mijn buik bij moeten gaan liggen, maar dat had ik vorig jaar al gedaan. Hierbij plaats ik een foto van weegbree door mij gemaakt op 19 mei 2019.

Harm Katerberg,