DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (45)

Als je mensen naar hun muziekvoorkeuren vraagt dan krijg je vaak te horen ik houd eigenlijk van alle muziek. Met dit antwoord kom je niet veel verder, nou zijn mijn favorieten op Spotify ook een allegaartje maar daar kom je als columnschrijver natuurlijk niet mee weg.

Mijn laatste ontdekking op Spotify is een Argentijnse jazzgitarist Oskar Alemán. Argentinië is het land waar Maxima ook vandaan komt. Ik snap wel waarom Willem Alexander voor een Argentijnse heeft gekozen, het is het Zuid-Amerikaanse temperament. Zo ook de muziek van Oskar Alemán, temperamentvol, gek, ritmisch en vooral onbegrijpelijk. Muziek moet niet begrepen worden maar gevoeld. Als ik Alemán’s muziek hoor dan krijgt mijn lichaam iets van zijn elasticiteit terug van toen ik 27 was met een flinke slok op. Ik houd van gek bewegen op muziek, noem het dansen, nu zonder drank.

Ook de muziek van Buena Vista Social Club vind ik prachtig. Deze band maakte in de jaren negentig een comeback nadat Ry Cooder samen met zeer oude Cubaanse mannetjes en een oude dame weer muziek ging maken. Op hun zeer hoge leeftijd traden ze nog op in New York en Amsterdam. Het is verwonderlijk hoe in een arm communistisch land oude mensen nog zulke prachtige muziek kunnen maken. Goede muziek kunnen maken zit blijkbaar tussen de oren, ik kan het niet. Ik weet het echter wel te waarderen, het liefst met een koptelefoon op zodat niemand anders het hoort.

Harm Katerberg,