DOMWEG GELUKKIG OP DE HELMERHOEK. (38)

Er zijn mensen die beweren dat Nederland vol is. Als je met 130 kmh over de A35 en de A1 richting de Randstad rijdt valt dat niet te ontkennen. Maar als je op de fiets of lopend zuidwaarts de Helmerhoek verlaat is er nog ruimte zat. Wat ik hier vooral mis zijn bergen en een zee op loop- of fietsafstand. Natuurlijk hebben we het Rutbeek met zijn skiheuvel, maar het blijft behelpen. Een zee moet flink golven en een berg moet een top hebben die alleen door echte bergbeklimmers bedwongen kan worden.

Tussen De Helmerhoek en Buurse ligt een oude vuilnisbelt. Deze berg is geheel begroeid met struiken en bomen. Ik schat de berg zo’n 10 tot 15 meter hoog. Huisvuil en ander vuil ligt er “veilig” opgeslagen onder een dikke laag puur natuur. Er staan palen waar voorheen waarschijnlijk bordjes “Verboden toegang” aan hingen. Niemand haalt het in zijn hoofd deze berg te beklimmen.

Ik loop met mijn rollator bij het kunstgrasveldje langs de beek. Een vader met een kleine jongen staan op een heuveltje naast het trapveldje. De jongen zit op een loopfietsje en rijdt lachend het heuveltje af, dat ging mooi. Hij loopt het heuveltje weer op. Nu laat hij zich achterste voren van het heuveltje afrijden, natuurlijk valt hij, maar hij huilt niet.

Harm Katerberg