DOMWEG OP DE HELMERHOEK (34)

Echte winter lijkt er dit jaar nog niet te willen komen. Dat geeft volgens ingewijden vele nadelen. Natuurlijk blijft de sneeuw- en ijspret uit maar ook wijzen ze ons er op dat vele insecten de zachte winter zullen overleven. Ik zie ook wel voordelen, de stookkosten zullen dit jaar lager uitvallen, en wonderwel je ziet allerlei bloemen hun uiterste best doen om ons een beetje op te vrolijken tijdens de vele grijze dagen die ons gemoed zouden kunnen temperen.

Ik houd wel van die grijze ochtenden als er mist is. Mist maakt de wereld kleiner, en doordat er weinig wind staat heb je ook geen tegenwind bij het fietsen. Ook levert de mist vaak hele mooie foto’s op. Het mooiste is het om te zien hoe mist aan het oplossen is, de zon die net door de mist heen prikt en even later stukjes blauwe lucht aan ons openbaart. Als je geluk hebt lost de mist helemaal op en heb je een zonovergoten middag, de jas kan los tijdens de middagwandeling.

Mollen houden er een rare lifestyle op na. Ze leven bijna het hele jaar ondergronds als in een huis met de gordijnen altijd dicht. De kou en de warmte blijven zo buiten de deur, de seizoenen en het weer hebben zo weinig of geen invloed op hun dagelijkse leven. Ze graven hun gangen en holen en tijdens deze arbeid eten ze de regenwormen die ze tegenkomen op. Maar heel af en toe komen mollen boven de grond, waarom zouden ze ook. Het is goed toeven daar beneden, heeft u wel eens een mol een ommetje zien maken?

Harm Katerberg