DOMWEG OP DE HELMERHOEK (29)

De winterslaap kan beginnen, het wordt me veel te koud en nat om wat dan ook buiten te ondernemen. En als u me de komende tijd door de Helmerhoek ziet lopen dan ben ik aan het slaapwandelen. Maakt u zich geen zorgen, ik ken hier de weg.

Opeens moet ik denken aan de fysiotherapeut die me hielp met revalideren na mijn ziektebed in 2014 en 2015. Hij opperde dat achteruitlopen een goede oefening was voor spieren, gewrichten en zenuwen. Hij deed het me voor waarbij hijzelf lelijk viel tegen de loopband aan, gelukkig niks gebroken. Zijn verhaal was duidelijk: oefening baart kunde.

Zojuist las ik dat ook opzij-lopen ook een goede oefening is, ik heb het meteen geprobeerd, en ik heb nu al spierpijn. Waarschijnlijk gebruikte ik spieren die ik normaal niet of weinig gebruik. Ik ben ook benieuwd wat het achteruitlopen en het opzij-lopen psychologisch met me doen. Traplopen gaat me nog steeds moeilijk af, ik blijf bij voorkeur met beide benen op de grond.

Harm Katerberg